5 mituri despre psihoterapie

5 mituri despre psihoterapie

©

Autor:

5 mituri despre psihoterapie
În prezent există numeroase mituri legate de psihoterapie, majoritatea având la bază concepÈ›ii populare legate de durata, procesul de desfășurare, tipul de intervenÈ›ie sau eficienÈ›a psihoterapiei.

Aceste mituri sunt bazate pe interpretările eronate ale rezultatelor unor studii, pe experiența clinică personală, pe opiniile majorității etc. Discutarea și combaterea acestor mituri este importantă, pentru că ele pot influența decizia unor persoane care doresc să apeleze la serviciile de sănătate mentală. (2), (5)

Persoanele care au nevoie de sprijin pentru a-È™i rezolva anumite probleme personale sau relaÈ›ionale pot fi conÈ™tiente de faptul că au nevoie de psihoterapie sau consiliere, dar nu aleg să apeleze la aceste servicii din cauza temerii că vor fi judecaÈ›i de ceilalÈ›i. De altfel, rezultatele unor cercetări arată că majoritatea cuplurilor care întâmpină dificultăți relaÈ›ionale preferă să aÈ™tepte o perioadă lungă de timp până să se decidă dacă vor urma sau nu un program terapeutic, situaÈ›ia cuplurilor agravându-se cu timpul. (5)

Un posibil motiv pentru care oamenii întârzie să apeleze la psihoterapie ar putea fi chiar prejudecata legată de faptul că oamenii ar trebui să fie capabili să-È™i rezolve pe cont propriu problemele, apelarea la psihoterapeut fiind văzută ca un semn de slăbiciune. (3), (5)

În continuare vă prezentăm 5 mituri populare despre psihoterapie, ideile care stau la baza acestora precum È™i argumentele care le infirmă.

1. Psihoterapia este un serviciu la care apelează doar persoanele cu tulburări mentale

Conform acestui mit larg răspândit, psihoterapia este un serviciu destinat doar persoanelor care prezintă deficienÈ›e sau tulburări mentale, precum È™i celor cu dificultăți severe de adaptare sau de integrare psihosocială. Apelarea la un psiholog este văzută de majoritatea ca un semn de slăbiciune, cel care face psihoterapie fiind perceput ca fiind un individ incapabil, incompetent sau neajutorat întrucât nu-È™i poate rezolva pe cont propriu problemele. (5)

În realitate, psihoterapia nu vizează doar tratamentul tulburărilor mentale, ci È™i dezvoltarea unor abilități de rezolvare a problemelor întâmpinate de individ. Psihoterapia este un serviciu de sănătate mentală destinat mai multor categorii de persoane, în funcÈ›ie de nevoile lor: unii se prezintă la terapie pentru a trata de o anumită tulburare mentală, cum ar fi anxietatea sau depresia, în timp ce alÈ›ii apelează la psihoterapie pentru a-È™i rezolva problemele cu care se confruntă într-un anumit domeniu - dificultăți relaÈ›ionale, stresul de la locul de muncă sau evenimente marcante, precum divorÈ›ul sau decesul unei persoane dragi. (3)

Deci psihoterapia se ocupă atât de problemele de natură clinică, psihopatologică, cât È™i de problemele subclinice, dar care pot provoca un disconfort ridicat. Nu în ultimul rând, mulÈ›i apelează la terapie pentru că doresc să-È™i îmbunătățească anumite abilități sau competenÈ›e precum abilitățile de parenting, relaÈ›ionarea cu ceilalÈ›i sau managementul situaÈ›iilor stresante. (3)

Howes (5) afirmă că la terapie se prezintă în general oamenii care doresc să identifice metode prin care să se adapteze situaÈ›iilor stresante, să facă față tulburărilor È™i evenimentelor negative, să capete o imagine mai coerentă față de sine È™i să-È™i trăiască viaÈ›a în mod optim. Altfel spus, psihoterapia È™i consilierea nu sunt servicii de sănătate mentală destinate exclusiv persoanelor care prezintă dizabilități sau tulburări mentale.

2. Suportul prietenilor este la fel de eficient ca psihoterapia

Conform acestui mit, suportul social informal, venit din partea familiei sau a prietenilor, ar fi la fel de eficient ca psihoterapia, întrucât aceÈ™tia pot oferi sprijin, afecÈ›iune sau sfaturi pentru a ajuta persoana să treacă rapid peste o perioadă neplăcută.

Într-adevăr, suportul social este eficient mai ales pentru persoanele care au trecut prin evenimente stresante sau tensionante, acesta fiind unul dintre factorii principali care menÈ›in nivelul unei stări de bine. Cu toate acestea, psihoterapia se deosebeÈ™te de suportul social din mai multe considerente. În primul rând, psihoterapia presupune un proces complex de analiză detaliată È™i complexă a problemei psihologice prezentate, a naturii ei – cognitivă, afectivă, comportamentală sau relaÈ›ională, a cauzelor È™i evenimentelor care au dus la apariÈ›ia ei, a factorilor personali, sociali È™i de mediu care o menÈ›in, precum È™i realizarea unui plan complex de tratament care implică atât activități în timpul È™edinÈ›elor, cât È™i teme sau sarcini de rezolvat între È™edinÈ›e.

În al doilea rând, psihoterapia este o relaÈ›ie centrată exclusiv pe nevoile È™i interesele clientului. În timp ce într-o conversaÈ›ie amicală prietenii pot să ofere sfaturi È™i să schimbe rapid subiectele È™i temele discuÈ›iilor, în psihoterapie clientul este cel care decide ce subiecte vor fi discutate, ce probleme vor fi abordate È™i ce soluÈ›ii vor fi mai potrivite pentru a le rezolva, terapeutul având un rol de facilitator obiectiv care-l ajută pe acesta să îÈ™i atingă obiectivele propuse.

Nu în ultimul rând, relaÈ›ia psihoterapeutică se deosebeÈ™te de relaÈ›iile sociale informale prin aspectul confidenÈ›ialității – psihoterapeutul este obligat, pe baza unui cod etic, să nu discute cu alte persoane în afară de client despre activitățile desfășurate din cadrul È™edinÈ›elor de terapie. Astfel, clientul este încurajat să se dezvăluie È™i să se exprime în mod liber, în limitele stabilite de comun acord de la prima È™edință. (3), (5)

3. Mitul eficienței psihoterapiilor orientate spre trecutul persoanei

Un alt mit vehiculat este că cele mai eficiente forme de psihoterapie sunt acelea care vizează rezolvarea problemelor È™i dificultăților psihologice prezente prin analiza È™i explorarea trecutului îndepărtat. Conform acestui mit, se consideră că problemele psihologice întâmpinate în prezent sunt cauzate de experienÈ›e trecute, cel mai adesea din perioada copilăriei, iar amintirea acestora are caracter revelator, în sensul că ne-ar ajuta să accedem la problemele actuale È™i să identificăm un punct de plecare în rezolvarea lor. Acest mit are la bază teoria psihanalitică formulată de Sigmund Freud, care afirma că toate dificultățile prezente îÈ™i au rădăcina în experienÈ›ele noastre din copilărie, în mod deosebit cele traumatizante. (2)

Într-adevăr, psihoterapia presupune uneori o anumită muncă de „arheologie” psihologică, unele probleme prezente fiind cauzate È™i susÈ›inute de evenimente negative care au avut loc în trecutul personal. De exemplu, depresia poate fi cauzată de o pierdere semnificativă sau de experimentarea unui eÈ™ec în cadrul unui proiect important.

TotuÈ™i, realitatea este că nu toate formele de psihoterapie abordează trecutul îndepărtat al persoanei cu scopul de a identifica evenimentele È™i experienÈ›ele timpurii care au cauzat problemele prezente, cele mai multe È™coli de terapie axându-se mai mult pe prezent È™i chiar pe viitor. De exemplu, psihoterapiile cognitiv-comportamentale se axează pe identificarea comportamentelor È™i cogniÈ›iilor (gânduri, credinÈ›e, convingeri etc.) dezadaptative È™i patologice cu altele adaptative È™i sanogene.

Psihoterapia centrată pe persoană sau rogersiană, precum È™i psihoterapiile existenÈ›iale, promovează ideea unei relaÈ›ii care să-l ajute pe client să-È™i exploreze È™i să-È™i atingă potenÈ›ialul în direcÈ›ia autodezvoltării È™i a maturizării psihologice. Nu în ultimul rând, unii autori precum Milton Erickson au pus bazele unei forme de psihoterapie centrată pe soluÈ›ii, aceasta fiind mai puÈ›in axată pe identificarea cauzelor problemelor din prezent È™i mai mult pe identificarea unor soluÈ›ii alternative pentru rezolvarea acestora. (1), (2)

În ceea ce priveÈ™te eficienÈ›a psihoterapiilor orientate spre trecut sau spre insight, cercetările arată că nu există dovezi suficiente care să arate că acestea sunt mai eficiente decât alte forme de terapie. (2)

DeÈ™i este importantă cunoaÈ™terea trecutului personal pentru înÈ›elegerea situaÈ›iei curente, nu există dovezi concludente care să sprijine ideea că problemele psihologice ale adulÈ›ilor sunt cauzate de dificultăți întâmpinate în copilărie, după cum nu există dovezi considerabile care să arate că înÈ›elegerea profundă a istoriei personale È™i a sinelui este necesară pentru a obÈ›ine o schimbare personală de durată. (2)

Mai mult, se consideră că psihoterapiile scurte, care sunt forme de terapii centrate pe simptom, care se derulează rapid È™i care se axează pe identificarea problemelor È™i a soluÈ›iilor pentru acestea, sunt mai eficiente decât cele de lungă durată, de tipul psihanalizei, în tratarea problemelor. (1) EficienÈ›a psihoterapiilor de scurtă durată este explicată de faptul că acestea se axează pe rezolvarea problemelor din prezent È™i pe identificarea unor alternative comportamentale de adaptare la anumite situaÈ›ii, în timp ce psihoterapiile de lungă durată presupun o analiză intensă a trecutului personal, fără ca acestea să ofere, în general, alternative sau soluÈ›ii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoana în prezent. (1), (2)

4. Tratamentul farmacologic este mai eficient decât psihoterapia în tratamentul tulburărilor mentale

Acest mit reprezintă un argument pentru cei care preferă să apeleze la medicaÈ›ie în locul psihoterapiei. Multe persoane afirmă, de exemplu, că antidepresivele sunt mai eficiente decât psihoterapia în tratamentul depresiei. (2)

Tratamentul medicamentos este eficient în tratarea simptomelor, iar în cazurile severe de tulburare mentală – precum depresia majoră severă sau tulburarea bipolară – este chiar necesar. Însă, în cazul formelor moderate sau uÈ™oare de tulburare mentală este mai indicată urmarea unor È™edinÈ›e de psihoterapie, întrucât acestea vizează mai mulÈ›i paÈ™i pentru ameliorarea sănătății mentale: îmbunătățirea imaginii de sine, dezvoltarea unor abilități de socializare, învățarea unor strategii de adaptare la situaÈ›ii stresante etc. De altfel, conform unei meta-analize a mai multor studii realizată în 2010, antidepresivele au fost eficiente în tratarea persoanelor care au suferit de depresie severă, însă nu au fost mai eficiente decât placebo-urile în tratamentul formelor moderate sau uÈ™oare de depresie. (4)

În ceea ce priveÈ™te eficienÈ›a medicaÈ›iei în faÈ›a psihoterapiei, nu sunt studii care să certifice care dintre aceste două metode este mai eficientă. Majoritatea specialiÈ™tilor din domeniul sănătății mentale recomandă combinarea ambelor forme de tratament. Atât psihoterapia, cât È™i farmacoterapia pot fi folosite împreună în tratamentul tulburărilor mentale, mai ales în cazurile severe. (2), (4)

5. Mitul stimei de sine ridicate și al atitudinii pozitive

Este unul dintre cele mai răspândite mituri despre starea de bine psihologică È™i psihoterapie. Conform concepÈ›iei populare, stima de sine este văzută ca fiind un indicator al sănătății mentale: o stimă de sine ridicată este asociată cu starea de bine psihologică, iar o stimă de sine scăzută este asociată cu diverse tulburări È™i perturbări pe plan psihologic, cum ar fi adicÈ›iile, comportamentele agresive, anxietatea sau depresia. (2)

ConsecinÈ›a indirectă a unui astfel de mit este că se creează o legătură falsă între stima de sine ridicată È™i sănătatea mentală: problemele pot fi rezolvate atâta timp cât individul menÈ›ine o atitudine pozitivă față de sine, iar problema poate fi rezolvată prin persistență, efort È™i menÈ›inerea unei atitudini pozitive. Prin urmare, un individ motivat È™i care se valorizează pe sine nu ar avea motive, conform acestor principii, să apeleze la servicii de consiliere sau de terapie. (3)

Însă tulburările psihologice sau dificultățile psihologice pot avea una sau mai multe cauze, stima de sine scăzută, nivelul scăzut al motivaÈ›iei sau atitudinile negative nefiind nici necesare, nici suficiente pentru a le cauza. (2), (3)  Tulburări precum anxietatea sau depresia, de exemplu, pot avea cauze organice, iar soluÈ›ia poate fi urmarea unui tratament farmacologic în combinaÈ›ie cu psihoterapia. (4)

În al doilea rând, rezultatele mai multor cercetări arată că, deÈ™i stima de sine este asociată puternic cu iniÈ›iativa È™i cu un nivel ridicat de fericire È™i de adaptare emoÈ›ională, ea nu este strâns legată de tulburările mentale È™i nici nu le cauzează. De exemplu, un studiu realizat de Joiner, Alfano È™i Metalsky (2) arată că stima de sine este strâns legată de depresie, însă această legătură este moderată, iar Baumeister precizează că „stima de sine scăzută nu este nici necesară, nici suficientă pentru a cauza depresia”. (2)

În ceea ce priveÈ™te agresivitatea, tot Baumeister precizează că rezultatele unor studii care au vizat legătura dintre agresivitate È™i stima de sine ne arată că o stimă de sine ridicată, dar instabilă, este asociată cu un risc mare de a manifesta comportamente de agresivitate fizică.

În final, menÈ›ionăm că scopul terapiei este să-l ajute pe client să devină apt È™i competent în rezolvarea problemelor È™i dificultăților sale, întărirea imaginii de sine fiind un aspect important, dar nu necesar sau suficient de important pentru a provoca schimbarea. (4)

Data actualizare: 30-05-2021 | creare: 13-01-2016 | Vizite: 3480
Bibliografie
(1) Dafinoiu, I. și Vergha, J.L. (2005) – Psihoterapii scurte – strategii, metode, tehnici, Editura Polirom Iași, 2005.
(2) Lilienfeld, S.O., Lynn, S.J., Ruscio, J. & Beyerstein, B.L. (2010) – 50 de mari mituri ale psihologiei populare – înlăturarea concepțiilor greșite despre comportamentul uman, Editura Trei București, 2010.
(3) Psihoterapia : Mituri versus Realitate : https://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-myths.aspx
(4) Înțelegând psihoterapia și modul ei de desfășurare :
https://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx
(5) Nouă mituri și adevăruri legate de psihoterapie :
https://psychcentral.com/lib/9-myths-and-facts-about-therapy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea toleranÈ›ei la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte È™i a celor slabe ale psihoterapeuÈ›ilor È™i utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienÈ›ilor
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  •