Diabet, boli de nutriție și metabolism

Picior Diabetic: Înțelegerea și Tratamentul Adecvat

Specialistii în Chirurgie vasculară de la Clinica VenArt subliniază importanța tratării rapide a pacienților cu simptome ale bolii arteriale periferice, precum piciorul diabetic. Riscurile asociate acestor afecțiuni sunt semnificativ ridicate. Ce înseamnă picior diabetic Piciorul diabetic reprezintă o problemă serioasă pentr...

Poate copilul cu diabet insulinodependent să facă sport?

Importanța activității fizice la copii Activitatea fizică are un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor, beneficiile fiind atât fizice cât și psihologice. Aceasta este recomandat să reunească atât mișcarea cât și nevoia de joacă. Printre beneficiile mișcării la copii se numără: men...

Prediabetul se tratează medicamentos?

Prediabetul, care este caracterizat prin niveluri ale glicemiei mai ridicate decât normalul, dar nu suficient de ridicate pentru a fi clasificate ca diabet, este adesea gestionat prin modificări ale stilului de viață, mai degrabă decât prin tratament...

Cât trebuie să fie glicemia sub tratament

Glicemia este un parametru care ne arată concentrația de glucoză din sânge. Termenul vine din limba greacă, „glykus” însemnând dulceață iar „haima” sânge. Cantitatea glucozei sangvine fluctuează în special dependent de metabolizarea alimentelor consumate în timpul mesei dar poate varia și în afara mesei, atunci când ficatul, care depozitează glucoza sub formă de glicogen...

Cum afli dacă ai ficatul gras

Ficatul gras, sau steatoza hepatică, este o condiție medicală caracterizată prin acumularea unei cantități ridicate de grăsimi în celulele hepatice. Steatoza hepatică poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de obiceiurile alimentare nesănătoase, consumul excesiv de alcool, medicamente sau alte boli. Pentru a identifica fic...

Tratamentul intensiv modern cu pompă de insulină

Pompa de insulină reprezintă un dispozitiv medical folosit cu precădere în tratamentul diabetului zaharat insulino-dependent, cel mai frecvent în tipul 1 de diabet, care are rolul de a livra permanent insulină subcutanat, atât timp cât ea este atașată corect corpului. Aceasta mimează aproape fiziologic secreția bazal...

Diabetul netratat sau necontrolat bine terapeutic - riscuri și evoluție pe termen lung

Diabetul zaharat este una dintre cel mai des întâlnite patologii pe plan mondial, afectând circa 540 de milioane de adulți și este considerat la ora actuală a noua cauză de mortalitate la nivel global. Această patologie poate afecta persoane de toate vârstele, în prezent nu exsistă nicio terapie care să asigure ...

Grăsimea brună vs grăsimea albă

Țesutul adipos, cunoscut sub denumirea populară de grăsime corporală, reprezintă un țesut conjunctiv ce îndeplinește numeroase funcții la nivelul organismului uman. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: - stocarea și eliberarea de energie; - izolare; - protecție; - termogeneză. Cu toate acestea, în ultimele decenii, oameni...

Diabetul și fructele - consumul de fructe la diabetici

Diabetul reprezintă una dintre cele mai frecvent diagnosticate afecțiuni la nivel global, influențată în general de factori precum stilul de viață, alimentația și predispoziția genetică. Diabetul se caracterizează prin niveluri ridicate ale glucozei în sânge, ceea ce poate duce la complicații grave. Alimentația joacă...

Obezitatea abdominală

Obezitatea abdominală (denumită și obezitate centrală sau viscerală) este o afecțiune care poate avea consecințe grave asupra sănătății, caracterizată prin acumularea de grăsime în jurul organelor interne, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele. Grăsimea depusă în jurul organelor interne este considerată mai peric...

Detalii neștiute despre neuropatia diabetică. Cum apare și cum se manifestă. Întrebări frecvente și răspunsuri

Wörwag Pharma România susține diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice și demarează inițiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educație terapeutică menită să crească gradul de conștientizare pentru diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și reducerea riscurilor asociate neuropatiei diabetice. Nedes...

Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)

Oul este un alimente complet și flexibil în bucătărie. Principala controversă legată de ouă se referă la conținutul de colesterol prezent în gălbenuș. Deși colesterolul este necesar pentru organism o cantitate prea mare poate însemna un risc mai mare de boli de inimă. În continuare vom vedea care este efectul ou...

Consumul de alcool și diabetul - alcoolul crește glicemia?

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice, cu care se confruntă aproximativ 415 milioane de oameni în momentul actual. În cazul bolnavilor de diabet, corpul nu mai produce suficientă insulină sau nu o mai poate utiliza corespunzător. Insulina este principalul hormon responsabil de nivelul optim al glicemiei, c...

Măsurarea grăsimii corporale - cât de reale sunt interpretările (conform studiilor)

Măsurarea grăsimii corporale reprezintă cea mai bună modalitate de evaluare a greutății, a kilogramelor depuse, a procentului de grăsime, dar nu în ultimul rând, ajută la identificarea unui posibil risc de a vă confrunta cu probleme de sănătate. Dacă prin această măsurare reiese faptul că procentul de grăsime este unul s...

Ce face prea mult zahăr în sânge și de ce e atât de important să ținem glicemia jos

Prea mult zahăr în sânge sau hiperglicemia reprezintă creșterea cantității de glucoză în sânge peste limita normal acceptată. La valori crescute poate afecta sănătatea și buna funcționare a organismului....

Simptomele diabetului incipient (important de recunoscut)

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale sistemului endocrin, declanșată de concentrații crescute ale glucozei în sânge și cu consecințe metabolice, în special asupra metabolismului glucidic. (1) Această patologie este declanșată fie atunci când cantitatea de insulină secretată de pancre...

Hiperglicemia - ce se întâmplă pe termen lung dacă lași glicemia să crească

Hiperglicemia reprezintă creșterea nivelulul de zahăr din sânge peste nivelul fiziologic acceptat. Acest lucru poate să apară fie din deficit de insulină (hormon hipoglicemiant), fie din cauza unei disfuncții ce împiedică utilizarea corectă a insulinei. (1) O persoană ce are glicemia a jeun mai mare de 125mg/dl este considerat...

Motive pentru care nu ne simțim sătui (și mâncăm prea mult)

Multe persoane nu resimt sațietatea repede și aleg să mănânce prea mult, mai mult decât are nevoie corpul lor pe moment. De ce apare această problemă? Ce cauze are? Despre motivele pentru care nu ne simțim sătui vom discuta mai jos. O dietă săracă în fibre Fibrele oferă sațietate și previn constipația. De asemen...

Ce se întâmplă în organism dacă reduci consumul de zahăr

Consumul excesiv de zahăr crește riscul de afecțiuni precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă, boala Alzheimer și depresie. Datele europene arată că românii consumă, în medie, 30 kg de zahăr pe an, peste media europeană de 16 kg pe an. (1, 2, 3, 4) În acest context reducerea consumului de zahăr este o alegere bună ...

Care sunt semnele de prediabet și ce trebuie să faci

Prediabetul reprezintă condiția metabolică premergătoare diabetului, aceea în care nivelul glicemiei indică un nivel situat între limita superioară a normalului și valorile ce indică diabet. În lipsa unui stil de viață sănătos, adulții și copiii cu prediabet sunt mai susceptibili pentru a dezvolta diabet zaharat tip ...

Putem preveni diabetul?

Diabetul este o boală cronică ce constă în niveluri crescute ale glicemiei (glucozei din sânge) , pe care organismul nu o poate menține în valori fiziologice. (1) Pancreasul endocrin are rolul de a secreta un hormon numit insulină, cu scopul de a favoriza utilizarea zahărului din sânge de către celule, menținâ...

Ce înseamnă diabet bine controlat (obiectivele tratamentului în diabet)

Diabetul reprezintă o afecțiune cronică comună, cauzată de incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină sau de o rezistență crescută a celulelor la insulină. Atunci când cantitatea de insulină produsă de pancreas este insuficientă sau când insulina este utilizată greșit, nivelul de zahăr din fluxul sangui...

Complicațiile diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezintă un complex de semne și simptome heterogene din punct de vedere etiologic, caracterizat prin hiperglicemie (creșterea concentrației de glucoză în sânge) de tip cronic, alături de tulburări ale metabolismului. Acesta apare prin deficit genetic sau dobândit de insulină, mecanismul fiind scăderea s...

Ce trebuie să știi despre senzația de foame

Senzația de foame și pofta de mâncare sunt coordonate şi reglate prin intermediul sistemului digestiv, neurologic și endocrin. Aceste trei sisteme transmit semnale chimice la nivelul creierului; acesta din urmă determinând apariția senzației de foame și a sațietății. Perturbarea unuia dintre aceste sisteme amintite poate duce...

Care e ritmul sănătos de a slăbi (kg pe lună)

Lumea agitată în care trăim precum și tehnologia care avansează de la o lună la alta ne face să ne dorim să obținem rezultate rapid. Poate că suntem satisfăcuți atunci când punem mâna pe cel mai recent smartphone însă pierderea kilogramelor în plus repede nu este cea mai bună variantă pentru sănătate. D...

Există vreun aliment care te ajută să slăbești (sănătos)? - ce spun studiile

O greutate normală reprezintă unul dintre elementele de bază ale sănătății. Cantitatea de alimente ingerată, cât și calitatea nutrițională a acestora, joacă roluri centrale în menținerea unei greutăți optime. Dietele, concepute special pentru a păstra greutatea optimă sau pentru a pierde în greutate, se bazează a...

Administrarea insulinei la copil și adult

Insulina este un hormon natural, secretat de pancreas și care este necesar pentru ca celulele corpului să elimine și să utilizeze glucoza din sânge. Celulele folosesc glucoza pentru a produce energie de care au nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile....

Pentru diabetici - de ce e important să ținem glicemia în limite normale

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică cronică, caracterizată prin creșterea valorilor glicemiei, astfel încât valorile glșicemiei a jeun sunt mai mari sau egale cu 126 mg/dl, glicemia determinată în orice moment al zilei este mai mare sau egală cu 200 mg/dl iar hemoglocina glicozilată este mai mare sau egală cu 6,...

Cum variază glicemia în cazul unui tratament antidiabetic eficient? Care sunt obiectivele tratamentului?

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, răspîndită în întreaga lume și frecvent întâlnită în practica medicală. Un tratament antidiabetic eficient asigură menținerea în limite normale a glicemiei timp de 24 de ore. Care sunt însă obiectivele tratamentului antidiabetic? Cum variaz...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce

Consumul de zahăr crește riscul de apariție a cariilor dentare, al obezității, a bolilor cardiovasculare și metabolice și mortalitatea. Reducerea cantității de zahăr consumat scade cantitatea de calorii excesive ingerate, factor important în obezitate....

Poate postul intermitent împreună cu dieta hipoglucidică să vindece diabetul de tip 2?

Diabetul este o afecțiune care determină creșterea nivelului de glucoză (zahăr) în sânge, în cantități mai mari decât în mod normal. Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Dacă ai diabet de tip 2, organismul nu utilizează corect insulina. Aceasta se numește rezistență la insulină. Î...

De ce ți-e foame atât de des și cum scazi senzația de foame

Cu toate că senzația de foame este deseori fiziologică, ea poate apărea și într-un alt context, psihologic, emoțional și chiar patologic, atunci când este persistentă și accentuată. Depistarea afecțiunilor care pot determina apariția senzației continue de foame este necesară nu doar datorită kilogramelor în plus car...

Care este evoluția diabetului necontrolat

În ciuda mortalității crescute (1), diabetul zaharat de tip 2 reprezintă una din cele mai neglijate afecțiuni cronice, printre motivele principale ale lipsei aderenței la tratament a pacienților numărându-se progresia lentă a bolii, factori psihosociali, dificultăți în ceea ce privește autoadministrarea tratamentului (p...

Ce înseamnă prea mult dulce în dietă? Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr

În zilele noastre, zahărul este omniprezent în dieta fiecărei persoane, fie că se regăsește într-o cantitate mai mare sau mai mică în alimentele pe care le consumăm. În acest context, cunoașterea efectelor negative ale excesului de zahăr este necesară, atât pentru abordarea pe viitor a unor comportament...

De ce îmi este foame tot timpul?

Foamea reprezintă nevoia organismului de a consuma alimente, pentru a-şi satisface necesitățile calorice. Foamea patologică este definită prin senzația de foame continuă şi persistentă (persoanei în cauză îi este foame tot timpul), cu consumarea excesivă de alimente, care depăşesc necesitățile calorice ale organismului. ...

Pot să mănânc ouă dacă am diabet?

Oul este un aliment etalon din punct de vedere nutritiv, dar conține o cantitate mare de colesterol. Află din articol dacă este recomandat consumul de ouă și câte ouă ai voie să consumi în acest caz:...

Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet?

Află din articol care sunt valorile normale pentru colesterolul total și fracțiile relevante pentru prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice la pacienții cu diabet:...

Cum să eviți complicațiile diabetului?

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică definită prin hiperglicemie, care apare în urma deficitului de insulină, secretată de pancreasul endocrin. O evoluție pe termen lung a bolii duce la apariția complicațiilor: microvasculare și macrovasculare. ...

Căderea glicemiei sau cădere de calciu?

Atât „căderea” de calciu (hipocalcemia), cât și „căderea” glicemiei (hipoglicemia) sunt termeni folosiți uzual și care definesc scăderea valorilor calciului și glicemiei sub valorile limită. Sunt deseori confundați deoarece unele simptome sunt simila...

Normoponderal înseamnă automat și sănătos?

Se estimează că aproximativ 20% dintre persoanele normoponderale nu sunt și metabolic sănătoase așa cum aparent se credea că un indice de masă corporală în limite normale conferă un avantaj asupra riscului cardiometabolic și al mortalității generale....

Cum recunoști intoleranțele alimentare?

Intoleranțele alimentare sunt confundate frecvent cu alergiile alimentare, deși de fapt reprezintă lucrururi fundamental diferite. Iată care sunt cele mai frecvente indicii că suferiți de o intoleranță alimentară:...


Data actualizare: 25-09-2014 | creare: 25-09-2014 | Vizite: 8927
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!