Frica de radiații – impactul psihologic al investigațiilor radiologice asupra pacienților

©

Autor:

Frica de radiații – impactul psihologic al investigațiilor radiologice asupra pacienților
Un nou studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș oferă noi perspective referitoare la percepția pacienților asupra riscurilor și beneficiilor investigațiilor radiologice stomatologice. Prin intermediul acestuia, oamenii de știință au vrut să evalueze impactul pe care radiografiile dentare le au asupra pacienților, să identifice procentul de pacienți care consideră că presupune expunerea la un nivel nociv de radiații și posibilitatea ca potențialele probleme observate pe acestea să implice o nevoie de a le trata.

Autorii explică faptul că nivelurile de radiații la care un pacient este expus în timpul unei investigații de rutină sunt nesemnificative, întrucât cele mai comune astfel de teste presupun o cantitate infirmă de Sieverți (Sv), unitatea de măsură a radiațiilor absorbite de corpul uman. Mai exact, o radiografie simplă pe film presupune expunerea la 0,0095 mSv, o ortopantomogramă 0,0047 mSv, iar un CBCT un maximum de 0,06 mSv. Aceștia mai menționează și faptul că doza considerată periculoasă este de 250 mSv pe an, iar cea letală este de 7000 mSv, adică 7 Sv.

Eșantionul de studiu a fost compus din 223 de persoane, dintre care 128 de sex feminin și 95 de sex masculin, care au primit un chestionar cu zece întrebări, menite să determine dacă pacienții consideră că investigațiile radiologice sunt importante pentru diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni cunoscute sau descoperite în urma acestora și dacă expunerea la radiații le pune viața în pericol. Ulterior, rezultatele răspunsurilor au fost centralizate pe grupe de vârstă reprezentate de intervale de câte 10 ani și pe sexe.

Analiza a arătat că participanții de sex feminin cu vârste mai mari de 60 de ani au considerat în cea mai mare măsură că rezultatele unei investigații radiologice au un impact asupra pacienților din punct de vedere psihologic, mai exact în procent de 42,22%, urmate fiind de grupa de vârstă 30-39 de ani, procentul aferent acestora fiind de 30%. La bărbați, grupa de vârstă cea mai reprezentativă pentru acest obiectiv a fost reprezentată de 15-19 ani, aceștia fiind în procent de 33,33% de acord cu premiza.

În schimb, frica de radiații a fost identificată cel mai pregnant la femeile din grupa de vârstă 30-39 de ani, procentul aferent acestora fiind 10,34%, același rezultat identificându-se și la bărbați, cu un procent de 18,75%. Pe de altă parte, în ceea ce privește relația dintre descoperirea unei afecțiuni pe cale radiologică și necesitatea tratării acesteia, rezultatele au fost asemănătoare.

Data actualizare: 22-06-2023 | creare: 22-06-2023 | Vizite: 467
Bibliografie
L. Josan, A. Ormenisan, E. Teodorescu, L. Stef, A. Salcudean, M. Păcurar. Psychosomatics of the impact of dental radiological investigations on the patient. Ro J Stomatolog. 2023;69(1). doi: 10.37897/RJS.2023.1.3, available at: https://rjs.com.ro/articles/2023.1/RJS_2023_1_Art-03.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum