Detartrajul cu ultrasunete

©

Autor:

Detartrajul cu ultrasunete
În lipsa unei igiene orale corecte sau în prezența altor factori, placa bacteriană de pe dinți se transformă în piatra dentară, numită și tartru.

Acumulările de bacterii și tartru reprezintă principală cauza a cariilor și a bolilor parodontale. Bacteriile acumulate sub gingie stimulează corpul să producă enzime, iar acestea distrug osul din jurul dintelui. Pentru a luptă împotriva bolilor parodontale este necesară îndepărtarea tartrului și a bacteriilor. Medicul stomatolog poate face un detartraj manual sau unul cu ultrasunete.

Detartrajul este manopera prin care se îndepărtează depozitele bacteriene (placa bacteriană) și tartrul (depozitele dure) de la nivelul dinților și ale gingiilor. Această manoperă poate fi efectuată pentru a preveni eventualele gingivite (inflamația gingiilor) sau parodontite (inflamația gingiilor și a osului alveolar), dar și ca primă intenție (tratament preliminar) în cazul în care aceste afecțiuni sunt deja prezente în cavitatea bucală. (1)

Pentru realizarea detartrajului se pot folosi instrumente manuale sau mecanice – mai exact aparate de detartraj cu ultrasunete. Acestea din urmă generează vibrații puternice, cu frecvențe între 25 000 - 40000 Hz. Aceste vibrații vor „sparge” depozitele de tartru și le vor elimina, sub răcire continuă cu apă. (1) Atât detartrajul manual, cât și cel cu ultrasunete necesită a fi utilizate de către profesioniști, în cabinetul de medicină dentară.


Ultrasunetele au fost pentru prima dată utilizate în medicina dentară de către Catuna, în scopul îndepărtării cariilor dentare, urmând ca în anul 1955 să fie utilizate în efectuarea detartrajului, de către Zinner. (2)
  
Utilizarea ultrasunetelor pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene este eficientă prin efectul de „cavitație” pe care îl produc împreună cu energia mecanică pe care o eliberează. Astfel, efectul de „cavitație” întrerupe peretele celular al bacteriilor, dar afectează și „microclimatul” bacterian de la nivel sub-gingival. În același timp, microvibrațiile generate au rolul de a îndepărta bio-filmul bacterian (placa bacteriană). (3)


Avantajele utilizării detartrajului cu ultrasunete

  • Are aceeași eficiență ca și cea a detartrajului manual atunci când se dorește eliminarea tartrului supragingival, dar este considerabil mai eficient în cazul în care se dorește eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului subgingival, la o profunzime mai mare de 4mm.
  • În cazul unei probleme parodontale cronice, atunci cînd pacienții necesită ședințe frecvente de detartraj, este foarte eficient în eliminarea biofilmului bacterian de la nivel radicular.
  • Ansele speciale pot pătrunde în profunzimea pungilor parodontale (mult mai profund decât instrumentele de detartraj manual).
  • Pot fi mai puțin agresive cu structurile dentare și cele gingivale, aspect foarte important atunci când pacientul necesită ședințe repetate, la intervale scurte de timp.
  • Datorită faptului că se utilizează întotdeauna sub răcire cu apă rece, jetul de apă va ajuta medicul, în timpul efectuării manoperei (câmpul operator va fi mult mai vizibil), dar și la îndepărtarea bacteriilor, acest lucru permițând o mai bună vindecare.
  • Permite ședințe mai scurte decât cele în care detartrajul se efectuează manual. (4)


Dezavantajele utilizării detartrajului cu ultrasunete

  • Atunci când nu sunt utilizate corect, pot determina leziuni atât la nivelul țesuturilor dure dentare, cât și la nivelul țesuturilor moi, de la nivel gingival.
  • Pe parcursul utilizării se vor forma mici particule numite aerosoli, formate din apă, resturi organice și bacterii care necesită un echipament de protecție complet din partea medicului pentru a preveni contaminarea.
  • Utilizarea lui în cazul persoanelor cu dinți sensibili (care suferă de hipersensibilitate dentinară) trebuie atent indicată. În această categorie pot intra și copiii, cu dinți temporari sau dinți definitivi proaspăt erupți în cavitatea bucală.
  • Nu este indicată utilizarea detartrajului cu ultrasunete pe suprafețe dentare demineralizate (adică pe dinții afectați de carii și netratați) sau în cazul dinților acoperiți de coroane de ceramică (porțelan) sau la nivelul implanturilor de titan.
  • Nu în ultimul rând, detartrajul cu ultrasunete trebuie utilizat cu precauție în cazul pacienților suferinzi de probleme cardiace, purtători de dispozitive electronice implantate. Cele mai frecvente astfel de dispozitive sunt pacemaker-ele, implantate de obicei subcutanat în regiunea toracală. Aparatele de detartraj cu ultrasunete pot interfera cu funcționarea normală a acestor dispozitive implantate. Acest lucru nu este dovedit în totalitate, studiile publicate nefiind foarte clare cu privire la acest aspect. (4), (5)

 

Alte aplicații ale ultrasunetelor în medicina dentară

Pe lângă detartraj, ultrasunetele pot fi utilizate și în alte manopere din medicina dentară. Astfel, în același context, cel al prevenirii și tratamentului bolii parodontale, ultrasunetele pot fi utilizate în diagnosticarea acestor afecțiuni. Mai exact, există dispozitive care funcționează pe bază de ultrasunete și care ajută în diagnosticul bolii parodontale deoarece permit măsurarea exactă a pungilor parodontale.

De asemenea, tot în diagnosticul afecțiunilor parodontale, se poate utiliza ecograful, aparat ce funcționează pe bază de ultrasunete.
 
Nu în ultimul rând, există chiar periuțe de dinți electrice sonice sau ultrasonice, pentru uz personal, care pot fi foarte eficiente în îndepărtarea pentru o durată mai lungă de timp a plăci bacteriene. (3)


Recomandări

Frecvența ședințelor de detartraj manual sau cu ultrasunete depinde de sănătatea dentară și parodontală a fiecărei persoane. Se recomandă controale regulate în cabinetul de medicină dentară, iar medicul dentist va decide când și la ce intervale de timp este necesar detartrajul. În acest sens, respectarea cu strictețe a igienei personale de la nivelul cavității bucale poate scădea frecvența ședințelor de detartraj și igienizare profesională.

De asemenea, în cazul în pacientul are implantat un dispozitiv electronic de tipul pacemaker-ului, este necesar să îi aducă la cunoștintă medicului dentist.


Data actualizare: 02-12-2015 | creare: 12-06-2009 | Vizite: 12037
Bibliografie
1. Sonic and ultrasonic scaler in periodontal treatment: a review, link:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1601-5037.2007.00217.x/full
2. Aplication of ultrasound in periodontics: Part I, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813558/
3. Aplication of ultrasound in periodontics: Part II, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813560/#CIT1
4. Dental Cleanings Using Ultrasonic Scalers, link: https://www.deardoctor.com/inside-the-magazine/issue-12/dental-cleanings-using-ultrasonic-scalers/
5. Does ultrasonic dental equipment affect cardiovascular implantable electronic devices?, link: https://www.jcda.ca/article/b113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum