22 septembrie - Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC)
Data publicării: 22-09-2015
Pe data de 22 septembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică (LMC), fiind o inițiativă a organizațiilor de pacienți din întreaga lume lansată în 2008. Scopul este transmiterea de mesaje de solidaritate pacienților afectați de leucemia mieloidă cronică, în speranța îmbunătățirii accesului la diagnostic și tratament.
Motto-ul central al campaniei din acest an este „Astăzi, Împreună”, și au fost create patru sub-mesaje specifice pentru patru direcții țintă. Fiecare mesaj reprezintă un puternic „apel la acțiune” destinat să mobilizeze publicul țintă. Astfel, mesajele sunt: pentru publicul larg „Astăzi trăim, Împreună vom lupta”, pentru pacienți și rude „Astăzi vorbim, Împreună trăim”, pentru specialiști și domeniul sănătății „Astăzi ascultăm, Împreună putem ajuta” și pentru factorii de decizie „Astăzi vom cere, Împreună ne pasă”.
Nevoile pacienților cu LMC din întreaga lume diferă în mod esențial, în funcție de sistemul național de sănătate, accesul la metodele de diagnostic și tratament, dar și în funcție de informațiile pentru pacienți și îngrijitori.
Data de 22 septembrie nu este întâmplătoare, ea reprezentând modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22, care cauzează leucemia mieloidă cronică. Este o boală de sânge și a măduvei osoase, care apare atunci când se produce o transformare canceroasă a unei celule stem. În cazul LMC are loc o translocație reciprocă între celule, o parte detașată din cromozomul 22 se mută la cromozomul 9, rezultând astfel așa numitul cromozom Philadelphia, care a fost descoperit în 1960. Fuziunea acestor gene conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Netratată această boală duce la deces în 2-3 ani.
La nivel mondial, leucemia mieloidă cronică are o incidență de 1,6 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Cel mai adesea afectează oamenii de vârstă mijlocie și înaintată, diagnosticul fiind pus frecvent între 55 și 60 ani, cu rata de diagnostic la copii de 2%. LMC reprezintă 15% din toate tipurile de leucemii diagnosticate la adulți.
Citiți aici mai multe despre această boală.
Această campanie subliniază importanța accesului pacienților la tratament, informații, consiliere și grupuri de suport.