Virusul Zika rămâne la nivelul vaginului câteva zile după infecție
Autor: Costin Oana
Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Yale, virusul Zika se reproduce la nivelul vaginului rozătoarelor gestante timp de câteva zile după infecție. De aici, virusul se răspândește la creierul fetal, afectându-i dezvoltarea. Rezultatele studiului sugerează că virusul Zika s-ar multiplica mult mai intens în tractul reproductiv feminin decât în alte zone infectate, ceea ce implică potențiale efecte negative asupra reproducerii.
Studii anterioare au confirmat posibilitatea transmiterii acestui virus pe cale sexuală, de la un bărbat infectat la o femeie sănătoasă, dar nu s-a stabilit dacă virusul s-a multiplicat în vaginul femeilor care au fost expuse la infecție în cadrul contactului sexual și nici nu au fost determinate consecințele transmiterii sexuale a virusului la femeile însărcinate asupra fetușilor.
Echipa de la Yale a încercat să verifice aceste aspecte în studiul realizat pe rozătoare. Cercetătorii au observat evoluția virusului Zika la două tipuri de femele șoareci: un grup care nu a suferit intervenții genetice și un grup care nu avea genele care reglează proteinele sistemului imun (interferon tipul I). Aceste gene, conform unor studii anterioare, ar fi implicate în controlul virusului Zika.
S-a observat că virusul s-a multiplicat în țesutul vaginal și a persistat 4-5 zile după infecție. Surprinzător a fost că multiplicarea virusului a avut loc la toate rozătoarele, inclusiv la cele cu un răspuns la interferon nealterat. În schimb, prezența prelungită a virusului nu a fost semnalată în celelalte zone de infecție la rozătoarele care nu prezentau modificări genetice.
Virusul Zika a fost detectat și în creierul fetal, la toate rozătoarele.
Autorii studiului consideră că deși sistemul imun uman răspunde diferit la Zika decât cel al rozătoarelor, aceste rezultate ridică o serie de întrebări privind riscurile infecției pe cale sexuală pentru toate femeile, nu doar pentru cele însărcinate, având în vedere că vaginul este un loc propice pentru multiplicarea și posibila transmitere către parteneri.
Studiul a fost publicat luna aceasta în jurnalul științific Cell.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi descoperiri privind combinațiile de antibiotice
- Infectarea cu un virus respirator în primele zile de viață pot crește riscul pentru unele infecții ulterioare
- Antibioticele pot crește probabilitatea de apariție a unor infecții urinare recurente
- Supradozarea paracetamolului este frecventă în special în sezonul răcelilor/gripei
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni