Virginitatea - din punct de vedere medical

©

Autor:

Virginitatea - din punct de vedere medical

O persoană este virgină dacă nu a întreținut raporturi sexuale niciodată. Dar oamenii definesc „sexul” și „pierderea virginității” în moduri diferite.

Ce înseamnă să fii virgin?

Virginitatea nu poate fi enunțată atât de simplu pe cât pare, deoarece sexul înseamnă lucruri diferite pentru oamenii diferiți, la fel cum se întâmplă și cu noțiunea de „virginitate”.

Mulți oameni cred că sexul realizat pentru prima dată, prin penetrare, este modul în care o persoană își pierde virginitatea. Dar acest lucru scapă din vedere alte tipuri de sex (cum ar fi sexul oral sau sexul anal). Și există persoane lesbiene, homosexuale, bisexuale sau pansexuale, care pot să nu aibă vreodată un contact sexual cu penetrare.

De asemenea, mulți oameni cred că violul și asaltul sexual nu reprezintă un act sexual - este vorba despre sex dacă ambii parteneri au consimțământul. Deci, dacă cineva a fost forțat sau presat pentru prima dată când a avut sex vaginal, sex oral sau sex anal, acest lucru nu poate fi considerat echivalent cu noțiunea de „pierderea virginității”. (1)

Poți pierde virginitatea doar o dată?

Un mit popular legat de acest subiect susține ideea de „pierdere a virginității”. Această idee este problematică, deoarece sugerează că ceva este în mod inerent pierdut ca urmare a sexului și, prin urmare, apare sentimentul de rușine socială. În al doilea rând, mulți oameni se limitează la ideea că poți trăi ceva nou doar o dată.

Conceptul de a avea mai multe virginități a apărut de mult timp și susține că „o primă dată” nu constă doar în primul contact vaginal penetrant. Astfel indivizii au virginități multiple pe care le pierd în cursul vieții lor sexuale, în timp ce participă la noi experiențe sexuale care sunt semnificative pentru aceștia.

Ce este un himen?

Himenul este un țesut subțire, cărnos care se află la deschiderea vaginului. În general, indivizii sunt de părere că himenul acoperă în totalitate deschiderea vaginului, dar acest lucru nu este de obicei valid. De cele mai multe ori, himenul nu împiedică menstruația, iar femeile pot folosi tampoane fără a se îngrijora. Sunt foarte puține cazurile în care femeile se nasc cu un himen care acoperă întreaga deschidere vaginală, caz în care este necesară o procedură minoră prin care să se îndepărteze țesutul suplimentar. La fel ca alte părți ale corpului nostru, himenul este diferit de la o persoană la alta.

Spre exemplu, în cazul contactului sexual, himenul poate fi întins, ceea ce ar putea provoca dureri sau sângerări. Dar acest lucru nu se întâmplă pentru toate femeile. Există și alte modalități prin care un himen poate fi deschis: mersul pe bicicletă, anumite exerciții fizice sau prin introducerea vaginală a unui tampon, deget sau jucărie sexuală. Odată ce himenul tău este întins, acesta nu poate crește la loc. (2)

Dacă ai himen înseamnă că ești virgină?

O credință generală greșită a indivizilor este aceea că himenul este markerul definitiv al virginității. Himenul este înțeles greșit tocmai pentru că el nu a fost niciodată o parte fixă a anatomiei, „himenul este atât o parte anatomică, cât și un metamoniu”, după cum afirmă Kathleen Kelly de la Northeastern University. (3) În mare parte din acest motiv, în decembrie, un grup suedez care susține drepturile sexuale a redenumit himenul ca fiind o „coroană vaginală”, respingând înțelegerea simplistă a himenului drept o „barieră”.

Testarea virginității

Organizația mondială a sănătății, Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și UN Women au emis în luna octombrie a anului trecut o declarație prin care au solicitat eliminarea așa-numitelor „teste de virginitate”. (4)

Testarea virginității sau a himenului, cu două degete sau prin examinare vaginală, este o inspecție a organelor genitale feminine, concepută pentru a determina dacă o femeie sau o fată a avut contact sexual vaginal.

Nu există o bază științifică

Aceste teste nu au nicio bază științifică sau clinică. Nu există nicio examinare care să dovedească faptul că o femeie a făcut sex - iar depistarea unui himen nu poate dovedi dacă a avut relații sexuale sau dacă sunt activi sexual.

Încălcarea drepturilor omului

Teste de virginitate sunt o încălcare a drepturilor omului și poate afecta bunăstarea fizică, psihologică și socială a femeilor. Mai mult chiar, acestea consolidează noțiunile stereotipizate despre sexualitatea feminină și inegalitatea de gen. Examinarea poate fi dureroasă, umilitoare și traumatizantă. Având în vedere că aceste proceduri sunt inutile și potențial dăunătoare, medicii sau alți furnizori de servicii medicale nu le consideră eficace.

Așadar, virginitatea nu poate fi măsurată sau dovedită în urma unui examen sau test fizic, iar sensul acesteia nu este unul singular, independent, ci diferă de la o persoană la alta.

 


Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 18-01-2019 | Vizite: 16953
Bibliografie
1. Virginity. Url: https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity
2. Misconceptions about the hymen and Virginity testing. Url: https://www.womenonwaves.org/en/page/3477/misconceptions-about-the-hymen-and-virginity-testing
3. 10 Myths About Sex and Virginity- Debunked. Url: https://iwhc.org/2010/05/10-myths-about-sex-and-virginity-debunked/
4. Interagency statement calls for the elimination of “virginity-testing”. Url: https://www.who.int/reproductivehealth/virginity-testing-elimination/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum