Vârsta osoasă
Vârsta osoasă continua să fie un instrument valoros pentru evaluarea sănătăţii copiilor.
Metodele actuale de evaluare a maturării scheletului sunt derivate în principal din populaÅ£iile albe. În studiile noi, cercetătorii au explorat acurateÅ£ea vârstei osoase în diferite etnii din Statele Unite. AceÅŸtia sugerează că există dovezi ce arată că vârstele osoase obÅ£inute prin metodele actuale nu se potrivesc copiilor de alte etnii, în special pentru copiii cu origini africane ÅŸi asiatice.
Oasele de pe imaginea radiografică sunt comparate cu imaginile radiografice dintr-un atlas standard de dezvoltare osoasă, care se bazează pe date de la un număr mare de alÅ£i copii de acelaÅŸi sex ÅŸi vârsta. Vârsta osoasă a unui copil poate aprecia sau nu vârsta cronologică a acestuia (vârsta reală în ani în funcÅ£ie de data naÅŸterii sale). Printre factorii care influenÅ£ează progresia dezvoltării scheletului sunt: nutriÅ£ia, genetica, hormonii ÅŸi, nu în ultimul rând, bolile asociate. [1] [2]
După vârsta de 18 ani, vârsta osoasă nu poate fi calculată cu ajutorul radiografiei mâinii, ci este utilizat capătul medial al claviculei pentru calcularea acesteia (la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 -22 ani). Vizualizarea CT a claviculei a fost studiată pe larg, dar necesită o doză mare de radiaÅ£ii. Vârsta dentară este o formă alternativă pentru determinarea vârstei osoase, care oferă ÅŸi o estimare a maturităţi scheletului. De asemenea, osul iliac ÅŸi capul femoral au fost studiate pentru calcularea vârstei osoase, dar nu au fost generate încă metode standardizate. [4]
Medicii pediatri trebuie să fie conÅŸtienÅ£i de faptul că evaluările maturităţii scheletului au acum aplicaÅ£ii mai largi, variind de la selecÅ£ia sporturilor de elită ÅŸi criminalistică, până la programele internaÅ£ionale de imigrare.
Baza evaluării maturarii scheletului constă în modificările previzibile care apar în timp la nivelul centrelor de osificare. Oasele lungi, inclusiv osul ulnar, radiusul ÅŸi falangele cresc până când capetele oaselor (epifizele) fuzionează cu metafizele. Această fuziune a plăcii de creÅŸtere nu se întâmplă în acelaÅŸi timp în mod uniform în corpul unui copil.
Radiografia mâinii, în special, relevă numeroÅŸi centri de osificare, cu progresie în timp ÅŸi este standardul pentru estimarea vârstelor osoase la copiii mai mari de 3 ani. Copiii ÅŸi sugarii sub 3 ani au modificări la nivelul genunchiului care pot fi mai uÅŸor de apreciat. Prin urmare, radiografiile genunchiului sau chiar ale hemischeletului sunt folosite pentru copiii mici.
O utilizare tradiÅ£ională a vârstei osoase a fost de a evalua creÅŸterea ÅŸi înălÅ£imea probabilă pe care o va avea copilul, în special atunci când un pacient prezintă îngrijorări cu privire la statura scurtă sau creÅŸterea deficitară. Vârsta osoasă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a monitoriza copiii ce urmează terapie cu hormoni de creÅŸtere sau cei care se prezintă în stadii întârziate sau avansate ale pubertăţii care ar putea avea nevoie de tratament. [3]
DeÅŸi multe procese duc la o stagnare a evoluÅ£iei vârstei osoase, întârzierea constituÅ£ională este una dintre cele mai frecvente cauze ale întârzierii vârstei osoase ÅŸi a staturii scurte. DefiniÅ£ia convenÅ£ională a întârzierii constituÅ£ionale este vârsta osoasă cu cel puÅ£in 2 ani mai mică decât vârsta cronologică, alături de statură mică, pubertate întârziată ÅŸi atingerea înălÅ£imii finale a adultului mai târziu decât a colegilor.
În schimb, copiii cu statură familială scundă au statură scurtă deoarece aÅŸa sunt determinaÅ£i genetic – copiii au o vârstă osoasă normală ÅŸi sunt destinaÅ£i să fie scunzi precum părinÅ£ii lor.
DeÅŸi există multe metode pentru a prezice înălÅ£imea adultului, este necesară prundenţă în efectuarea acestor predicÅ£ii. Dintre copiii cu o vârstă osoasă întârziată de 4 ani, înălÅ£imea finală a adulÅ£ilor a fost supraestimată cu 8 cm. În schimb, la copiii cu statură scurtă idiopatică ÅŸi vârsta osoasă normală, predicÅ£iile finale privind înălÅ£imea adulÅ£ilor au fost subestimate.
Când apare vârsta osoasă întârziată?
Copiii cu boli cronice pot avea o vârstă osoasă întârziată din cauza procesului de boală, în timp ce alÅ£ii au maturizarea scheletului normală. Copiii născuÅ£i prematur pot avea întârzieri îndelungate ale maturarii scheletului, iar vârsta osoasă poate continua să fie uÅŸor întârziată până când copilul împlineÅŸte 8 ani. Copiii cu cancer sau boli cardiace, hepatice au renale pot avea întârzieri în maturarea scheletului. Bolile care cauzează malabsortie a nutrienÅ£ilor, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului, boala celiacă ÅŸi fibroză chistică sunt asociate cu întârzierea vârstei osoase.Procesele care implică inflamaÅ£ie sau infecÅ£ii active, cum ar fi dermatita atopică severă, artrită idiopatică juvenilă ÅŸi imunodeficienÅ£a pot întârzia maturarea oaselor. Anorexia, depresia, circumstanÅ£ele sociale care implică neglijare ÅŸi abuz sunt asociate cu deficit ponderal ÅŸi uneori întârzierea maturarii scheletului. De asemenea, întârzierile în maturarea scheletului apar în unele tulburări genetice unice precum Trisomie 21, sindromul Turner ÅŸi sindromul Russell – Silver.
O vârstă osoasă normală este utilă în excluderea multor afecÅ£iuni endocrine. De exemplu, copiii cu hipotirodism sever nu au o maturare normală a oaselor, iar prezenÅ£a unei creÅŸteri liniare adecvate vârstei ÅŸi o vârstă osoasă normală sunt liniÅŸtitoare în contextul problemelor tiroidiene.
La extreme, cadrele medicale trebuie să fie conÅŸtienÅ£i de faptul că hipotiroidismul sever provoacă o producÅ£ie excesivă de hormoni care eliberează tirotropina, încât stimularea încruciÅŸată a hormonului foliculostimulant ÅŸi a hormonului luteinizant duce la imaginea clinică neobiÅŸnuită a pubertăţii precoce cu vârsta osoasă întârziată.
Deficitul de hormon de creÅŸtere de lungă durată, netratat, duce, de asemenea, la întârzierea maturarii scheletului. Probleme hipofizare centrale din cauza malformaÅ£iilor, tumorilor sau bolilor infiltrative pot provoca, de asemenea, întârzierea vârstei osoase din cauza deficitului de hormon de creÅŸtere sau hipotiroidism secundar din lipsa secreÅ£iei de tirotropina.
De asemenea, orice cauză de hipogonadism la pubertate încetineÅŸte frecvent maturarea scheletului, deoarece estrogenul ÅŸi dezvoltarea pubertăţii sunt critice în maturarea oaselor.
Se consideră că utilizarea excesivă a corticosteroizilor se opune maturarii scheletului astfel încât boala Cushing (cu vârsta osoasă întârziată) să poată fi distinsă de obezitatea simplă (cu vârsta osoasă avansată). Cu toate acestea, cercetătorii au raportat dovezi contradictorii ale întârzierii, datele din cel mai mare studiu relevând că boala Cushing a fost de obicei asociată cu vârsta osoasă normală sau avansată ÅŸi că doar 3% dintre copiii cu boala Cushing au vârsta osoasă întârziată.
Anumite medicamente modifică dezvoltarea osoasă. Corticosteroizii exogeni pot inhiba maturarea osoasă.
Tumorile ovariene, Leydig sau cu celule germinale pot declanşa pubertate precoce şi pot duce la modificări rapide ale scheletului.
Expunerea la testosteron ÅŸi produse topice cu estrogen pot, de asemenea să închidă plăcile epifizare.
Consumul excesiv de alimente care conÅ£in fitoestrogeni (de exemplu soia) ar putea avansa teoretic vârsta osoasă, dar această posibilitate nu a fost studiată pe larg ÅŸi rămâne controversată.
Riscuri
DeÅŸi orice expunere la radiaÅ£ii prezintă un anumit risc pentru organism, cantitatea utilizată într-un studiu de vârsta osoasă este mică ÅŸi nu este considerată periculoasă. Este important să ÅŸtim că radiologii folosesc cantitatea minimă de radiaÅ£ii necesară pentru a obÅ£ine cele mai bune rezultate. [2]
Concluzii
CunoaÅŸterea maturării scheletice a unui copil poate fi o modalitate eficientă în timp ÅŸi rentabilă de a direcÅ£iona teste diagnostice suplimentare, de a oferi un diagnostic ÅŸi chiar de a oferi un prognostic. Testarea de laborator a copiilor devine adesea costisitoare ÅŸi invazivă, oferind în acelaÅŸi timp randament clinic scăzut.
În ciuda popularităţii ÅŸi a aplicariilor largi, metodele actuale de evaluare a maturari scheletului se bazează în principal pe populaÅ£ia albă ÅŸi nu sunt neapărat generalizate pentru copiii de alte etnii. Este necesară o dezbatere suplimentară cu privire la riscurile ÅŸi etica asociate cu utilizarea vârstei osoase în scopuri nemedicale. [1]
Tehnicile care nu au la baza radiaÅ£iile pentru vizualizarea oaselor mâinii ÅŸi încheieturii mâinii, cum ar fi ultrasonografia pentru calcularea vârstei osoase, au fost teoretizate, dar nu sunt la fel de exacte ca metodele radiografice. [4]
2. X-Ray Exam: Bone Age Study, link: https://kidshealth.org/en/parents/xray-bone-age.html
3. Bone age assessment, link: https://radiopaedia.org/articles/bone-age-assessment
4. Bone Age Assessment Methods: A Critical Review,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955574/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Greutatea copilului la 8 luni
- Crestere in greutate cu probleme
- Bebe de 9 luni nu mai mananca dupa un tratament cu polidin
- Plagiocefalie
- Greutatea bebelusului
- Laptele praf, greutatea copilului
- Bebe 10 luni nu mananca nimic
- Cum determin bebele sa accepte biberonul?
- Va rog un raspuns poate si un medic
- Bebe la 11 luni anorexic! Ajutor! Ajutor!