Vaginoplastie

©

Autor:

Vaginoplastie

Vaginoplastia – diverse abordari

Considerat cu ceva ani in urma un subiect tabu, multe femei afirma acum ca viata sexuala nu mai este la fel dupa o sarcina, dupa nastere.
Genetic, femeile sunt construite sa fie mereu nemultumite de unul sau mai multe aspecte ale corpului lor! Si iata ca si vaginul poate fi unul din aspectele pentru care femeile se declara nemultumite, in special dupa ce organismul a trecut prin marea incercare a nasterii. Conceptul de “remodelare vaginala” reprezinta varianta “ cosmetica” a ceea ce ce numeste vaginoplastie (procedura de restaurare a tesuturile laxe si reabilitare a capacitatii de contractie musculara) si labioplastie.
Exista si sceptici in ceea ce privinta acest set de interventii cuprinse in sfera remodelarii si rejuvenarii vaginale, considerand aceste tipuri de interventii ca fiind bazate pe ideea de corp ideal, idee profund mediatizata prin canalele de promovare media si in acest caz, de ce nu de industria pornografica.

Insa vaginoplastia este rar abordata ca fiind acel tip de interventie chirugicala realizata pentru a corecta dezvoltarea anormala a vaginului la o femeie biologica (nu transexual).

Vaginoplastia:


** poate sa reconstruiasca un vagin cu defecte congenitale (in cazul unor boli, defecte congenitale, traume ce au eliminat sau distrus vaginul) sau pentru operatiile de schimbare de sex;
** poate restaura tesuturile musculare si conjunctive laxe (in urma intinderii excesive, pierderii tonusului muscular) care au manifestat rezistenta la exercitiile clasice de tonifiere a musculaturii vaginului;
** poate restaura dimensiunile si forma vaginului (modificate in urma nasterii) ;
** pe langa defectele structurale, vaginoplastia poate sa intareasca muschii vaginului cu scopul de ingusta intrarea si diametrul canalului vaginal (in vederea intensificarii placerii sexuale- a partenerului indeosebi).

Din punct de vedere medical vaginoplastia poate recrea un vagin functional atat pentru femei cat si pentru pacientii care doresc schimbarea sexului.
Din punct de vedere estetic vaginoplastia realizeaza remodelarea tesuturilor vaginale interioare pentru a imbunatati functia zonei vaginale si vulvare. Termenul de “ rejuvenare vaginala” nu se refera in mod expres la a aduce vaginul intr-o stare fiziologica mai tanara, ci redarea unor caracteristici initiale ale organului- atribuite in special femeilor tinere (contractie musculara puternica, peretele mucoasei vaginale neingrosat, nealterarea diemnsiunilor sale prin nastere) .
Termenul tehnic de vaginoplastie este folosit pentru a descrie orice operatie la nivelul vaginului, in timp ce termenul neovagionoplastie se refera in mod specific la procedurile de constructie partiala sau totala a complexului vulvovaginal.

Vaginul- anatomie si modificari structurale: relaxarea vaginala

Vaginul reprezinta un organ cu forma tubulara care face legatura dintre organele genitale externe si cele interne (vulva si uter) si se afla situat intre vezica urinara si rect. Dimensiunile sale variaza ca lungime (aprox. 7-15 cm) si diametru in functie de statura, rasa, varsta si este adaptabil in functie de necesitati (penetrare, nastere), fiind un organ elastic.
Anumite conditii fiziologice, cum ar fi varsta, nasterea, ereditatea, fluctuatiile de greutate pot afecta elasticitatea musculara si a tesuturilor. Nivelul de adaptabilitate scade ca urmare a instalarii relaxarii musculare, iar diametrul lumenului vaginal se mareste (uneori excesiv- la nastere) .
In timpul unei sarcini modificarile hormonale sunt fiziologic reversibile, cele de greutate ameliorate intr-o oarecare masura, insa modificarile de la nivelul aparatului genital (sphincter urinar extern si tonusul vaginal) sunt permanente si putin abordate in ceea ce priveste tehnicile de refacere a organismului tinerei mamici. Putine femei insa se adreseaza unui medic specialist pentru a redresa aceste modificari : medicul urolog va rezolva problema incontinentei urinare, iar medicul ginecolog sau plastician pe cea a pierderii tonusului vaginal.
In timpul nasterii (naturale) are loc expandarea excesiva a peretilor vaginali pentru a facilita eliminarea fatului din uter. In urma nasterii are loc o contractare musculara pentru retractarea tesuturilor musculare si conjunctive de la nivelul planseului perineului (ce sustine aparatul genito-urinar intern) . Retractia musculara este de multe ori insuficienta si astfel apare laxitatea musculara vaginala. Acest lucru se poate intampla si atunci cand fatul are o greutate mare sau femeia a avut un travaliu lung, dificil, sarcini multiple (gemeni, tripleti, ) sau mai multe sarcini. Vaginul si tesuturile inconjuratoare pot suferi chiar si fisuri / rupturi in timpul nasterii.
Gradul de refacere a tonusului vaginal depinde si de tonusul existent prenatal si de cantitatea de tesut conjunctiv din organism. Odata cu inaintarea in varsta riscul de persistenta a unui tonus vaginal scazut este mai mare (chiar si la 8 luni dupa nastere) .

Relaxarea vaginala reprezinta alterarea structurii arhitecturale optime a vaginului.
Muschii vaginali se relaxeaza, pierzandu-si tonusul, puterea, controlul si capacitatea de contractie. Diametrul extern si intern al vaginului se mareste. Muschii perineului sunt slabiti si au un sistem de sustinere slab. In aceste conditii vaginul nu se mai afla in starea fiziologica optima. Ca rezultat, satisfactia sexuala este diminuata.
Pentru a obtine o imbunatatire a vietii sexuale este nevoie de o corectie chirurgicala: vaginoplastia. Aceasta corecteaza diametrul lumenului vaginal prin excizia unor segmente din mucoasa vaginala si intareste muschii vaginali prin miorafii (suturi musculare) ce stramteaza vaginul, iar capacitatea de contractie a acestuia este reabilitata.

Ce reprezinta rejuvenarea vaginala ? Vaginoplastia non-reconstructiva

Rejuvenarea vaginala, intalnita si sub denumirea de rejuvenerare vaginala cu laser reprezinta o procedura care nu este necesara din punct de vedere medical si pretinde ” reintinerirea “ aspectului vaginului prin intarirea musculaturii canalului vaginal. Aceasta procedura poate fi realizata cu ajutorul laserului sau a unui scalpel, sub efectul unei anestezii locale si sedari IV (timp operator 1-2 h) . Apelul la aceasta procedura se face de obicei dupa ce exercitiile de tonifiere (Kegel) nu au avut efectul scontat.
Muschii intinsi, relaxati ai vaginului sunt reconectati si scurtati prin suturi dizolvabile pentru a stramta cananalul vaginal, iar excesul de piele este indepartat, astfel incat va fi redusa si din grosimea mucoasei vaginale (ce altereaza perceptia senzatiilor in timpul actului sexual). Cicatricile se vor situa in interiorul vaginului.
Desi descrisa ca fiind o procedura de rejuvenare, vaginoplastia nu transpune zona intr-o stare fiziologica mai tanara, deoarece nu modifica natura vaginului, ci doar forma si dimensiunile sale, modificand astfel perceptia asupra sa.
Vaginoplastia non-reconstructiva se refera la operatia de remodelare si tonifiere musculara a vaginului unei femei biologice. Daca perceptia partenerului asupra vaginului este foarte slaba, atunci medicul chirurg trebuie sa reduca din grosimea peretelui mucoasei vaginale si sa reintareasca tesuturilor conjunctive de sustinere. Adesea vaginoplastia non-reconstructiva se realizeaza in conjunctie cu labioplastia (operatia de remodelarea a labiilor) pentru a modifica si aspectul organelor genitale externe, odata cu imbunatatirea calitatii vietii sexuale (prin cresterea frictiunii vaginale in timpul actului sexual datorita stramtarii vaginului).

De ce apeleaza femeile la vaginoplastie?

Modul in care o femeie simte cu privire la imaginea si senzatiile de la nivelul vaginului si zonei pubiene are un impact major asupra respectului de sine, libidoului si desfasurarea relatiilor intime.
Desi exista cazuri in care vaginoplastia este recomandata din punct de vedere medical, sau chiar necesara, procedura promovata de numeroase clinici de estetica si chirurgie plastica se refera la aspectul cosmetic al modificarilor. Ca si alte forme de chirurgie estetica, oamenii isi doresc si apeleaza la aceste operatii pentru a arata/ a se simti mai bine/ normal in privinta propriului corp.

Nasterea, varsta si scaderea nivelulul hormonal sunt motive declarate de femeile care au solicitat acest tip de interventie ca si metoda terapeutica pentru a vindeca aspectele psihologice mentionate mai sus. Vaginoplastia poate fi aplicata si pentru alte motive, cum ar fi repararea unei incizii a perinelului vindecate necorespunzator, incontinenta urinara provocata de relaxarea excesiva a muschilor vaginali sau diminuarea placerii sexuale (scaderea fortei de frictiune dintre organele genitale) .
Candidata trebuie sa aiba o stare generala de sanatate buna si asteptari realiste privind rezultatele si limitarile interventiei de vaginoplastie.

Motive pentru care femeile apeleaza la vaginoplastie si considera ca procedura este potrivita pentru ele:
-tratarea problemei incontinentei urinare (pierderea involuntara de urina in timpul tusitului, stranutatului sau o activitate fizica ce necesita efort etc) ;
-repararea daunelor interne (la nivelul vaginului si perineului) produse in urma unei nasteri;
-reparararea unor posibile vatamari produse de efecte mecanice, de purtarea unei lenjerii prea stamte sau in timpul unor practici sexuale neobisnuite, comportament sexual neobisnuit;
-restaurarea unui pelvis cazut (datorita slabirii muschilor de la baza pelvisului in urma unei nasteri ce creeaza o presiune excesiva asupra vaginului) ;
-restaurarea perceptiei asupra propriului corp la nivel psihologic;
-remodelarea tesuturilor moi pentru a creste nivelul de perceptii senzoriale si confortul fizic si psihic in timpul unor manifestari intime.

Simptome care va indica relaxarea vaginala:
-nevoia de a simti o penetratare sau inserare a unor obiecte mai mari pentru a obtine stimularea sexuala;
-incapacitatea de a “prinde” degetul aratator cu peretii musculari ai vaginului;
-o intensificare a mirosului secretiilor vaginale;
-capacitatea de a insera 3 sau mai multe degete in canalul vaginal fara a intampina prea multa rezistenta;
-incapacitatea de a obtine orgasm in timpul unui raport sexual.

Exercitiile Kegel

Metoda neinvaziva – contractarea si relaxarea succesiva a musculaturii perineului

Daca doriti sa apelati la o serie de exercitii fizice in schimbul chirurgiei atunci exercitiile Kegel, practicate cu regularitate va vor ajuta sa va intariti musculatura bazei pelvisului.
Rezultatul: un raspuns sexual mai bun, o calitate mai buna a orgasmului si reducerea riscului de incontineneta urinara si prolaps.

Rezultate pozitive puteti obtine daca reusiti sa adoptati tehnica corecta a exercitiilor, sa identificati muschii ce necesita stimulare si locatia acestora. Pe langa efectele mentionate, mentinerea unui tonus vaginal bun si a controlului musculaturii este esentiala pentru reducerea riscului de infectii vaginale si plasarea corespunzatoare a diafragmei contraceptive.

Exercitiile Kegel- executare
Etapa 1: Incercati sa induceti starea de urinare cu picioarele larg departate. Imaginati-va ca porniti si opriti fluxul urinar de cateva ori.
Etapa 2: Intindeti-va pe spate si introduceti doua degete in vagin si imaginati-va ca doriti sa porniti si sa opriti fluxul urinar, contractand musculatura vaginului. Ar trebui sa simtit presiunea exercitata de vagin asupra degetelor, prin captarea acestora catre interior, nu impingerea degetelor catre exterior.
Etapa 3: Contractati muschii vaginali cat de tare puteti si eliberati -repetati tehnica de 10 ori. Repetati tehnica, incercand de data aceasta sa mentineti starea de contractare timp de 10 secunde (repetati de 3 ori) .
Aplicati aceste exercitii zilnic, regulat, prin miscari lente fara a va grabi sau cauza vatamari la nivelul mucoasei vaginale. In timpul exercitiilor relaxati muschii abdominali si fesele, adoptati o pozitie confortabila.

Tehnici de remodelare a vaginului (plastia vaginului)

Unii chirurgi prefera metoda de rezectie partiala si sutura, altii tehnicile ce folosesc tehnologii moderne precum laserul sau radiofrecventele.

1. Metoda de rezectie partiala a tesuturilor si sutura

Vaginoplastia a fost creata ca operatie pentru a intari peretii vaginali, pelvici, perineul si tesuturile inconjuratoare. Procedura poate fi simpla, constand in plasarea unor suturi la intrarea in vagin sau poate fi o operatie mai complexa: excizarea mucoasei vaginale si suturarea muschilor vaginali la nivelul peretelui posterior. Prima varianta este mai rar aplicata, in timp ce ce-a de-a doua este cea mai frecventa.
Uneori se realizeaza in combinatie cu perioneoplastia pentru a restaura pozitia muschilor pelvici.

2. Rejuvenarea vaginala cu laser

Vaginoplastia ce utilizeaza tehnologia laser realizeaza o stramtare a canalului vaginal, prin remodelarea cutanata si imbunatatirea tonusului muscular. Energia laser va contribui atat la diminuarea diametrului intern si extern al vaginului, la tonifierea treptata a zonei perineului si a tesuturilor de sustinere, cat si la cauterizarea si netezirea inciziilor facute, rezultand diminuarea traumatizarii tisulare si controlul asupra sangerarii.
Ca si interventie estetica, vaginoplastia laser este realizata in conjunctie cu liposuctia, remodelarea zonei pubiene si labioplastia, augmentarea sanilor si abdominoplastia.

3. Metoda minim invaziva de tratament a tonusului vaginal scazut- radiofrecventele

Aceasta metoda este potrivita pentru pacientele ce deja au urmat un program de antrenare a musculaturii perineului prin exercitii Kegel, dupa cel putin un an postpartum.
Interventia dureaza 20 minute si se efctueaza cu anestezie locala. Se aplica pe mucoasa vaginala, in zonele dorite, un gel anestezic. Punctele de aplicare a undelor de inalta frecventa sunt atent selectionate pentru a contracta colagenul de la nivelul peretilor vaginali in vederea restaurarii elasticitatii. Pentru un tonus vaginal moderat este suficienta o singura sedinta. Capacitatea de contractare musculara este imbunatatita treptat in urmatoarele 6 luni de la tratament, prin mecanismul propriu de regenerare a colagenului la nivelul canalului vaginal.

4. Corectia diametrului vaginal prin microlipofiling

Canalul vaginal (lumenul vaginal) poate fi “ingustat” si cu procedura de microlipofiling (injectii cu grasime prin transfer autolog din alte zone - abdomen, fese, coapse sau obraji) . Injectiile cu grasime sunt aplicate sub mucoasa vaginala, circumferential, pana se obtine diametrul dorit.
Interventia necesita anestezie epidurala. Recuperarea pacientei se face in aproximativ 5 zile.
Grasimea prelevata printr-o liposuctie delicata este izolata si sterilizata, si spre deosebire de microinjectiile faciale ce necesita amestecul acesteia cu ser fiziologic, in zona genitala se foloseste grasimea in stare cat mai pura.
Tehnici ce implica un transfer autolog de tesut biologic (de la nivelul mucoasei bucale, grefe de piele, lambouri) sunt folosite pentru a reconstrui/ construi anumite zone ale vaginului (in urma unei traume) .

! Oricare ar fi tehnicile aplicate in vedere restaurarii aspectului estetic sau functional al vaginului trebuie sa retineti faptul ca aceasta interventie nu poate trata nici o disfunctie sexuala si nu are ca efect cresterea libidoului.

Riscuri si complicatii posibile ale vaginoplastiei

Desi exista motive medicale pentru a apela la chirurgia vaginala, beneficiile sale in scopuri estetice nu sunt exprimate foarte clar. Riscurile si complicatiile posibile, pe de alta parte, sunt :
-infectii;
-cicatrizare;
-incontinenta;
-dureri in timpul actului sexual;
-vatamarea unor nervi (pierderea sensibilitatii la nivelul vaginului sau clitorisului si amorteala) ;
-reactii adverse la anestezic, hematoame si sangerari/ hemoragii.

In cazul in care depistati unul dintre urmatoarele simptome, in perioada post-operatorie, trebuie sa va prezentati imediat la medic:
# batati ale inimii iregulate (aritmie) sau intensificarea acestora;
# dureri la nivelul pieptului si crize respiratorii;
# infectie;
# sangerare/ hemoragie;
# reactii adverse la anestezicul general;
# durere brusca, cronica sau ascutita.

Intrebari frecvente despre vaginoplastie

***Pot apela la vaginoplastie daca nu am avut (nascut) copii?
In general, da. Depinde de circumstantele fiecarui caz pentru a va putea sau nu califica ca si candidata eligibila pentru vaginoplastie. Sarcina, nasterea nu reprezinta premise obligatorii sau necesare pentru a fi supusa unei interventii de remodelare vaginala sau refacere a tonusului vaginal. Insa daca va planificati sa aveti copii, este recomandat sa apelati la aceasta interventie dupa ce ati decis sa incheiati etapa de graviditate din viata dvs. Dupa nastere trebuie sa asteptati cel putin 8-12 luni pana sa solicitati o interventie de restaurare a vaginului.

*** Imi va imbunatati vaginoplastia viata sexuala?

Nu exista nici o confirmare stiintifica pentru a afirma sau masura gradul in care vaginoplastia imbunatateste viata sexuala a pacientei. Este adevarat ca exista anumite terminatii nervoase la nivelul vaginului si acestea pot fi alterate, vatamate in timpul procedurii ducand la reducerea sensibilitatii vaginale. De asemenea aparitia unui exces cicatricial poate conduce la desensibilizarea vaginului, astfel incat exista riscul e diminuare a calitatii vietii sexuale.
Principalul efect observat in urma unei vaginoplaltii asupra unui act sexual este cresterea gradului de frictiune in timpul penetrarii, insa acest lucru semnifica in special cresterea satisfactiei sexuale ale partenerului.
Exista insa atat motive obiective cat si alternative pentru a evita acest tip de chirurgie plastica interna pentru a a va imbunatati tonusul muscular sau viata sexuala.

Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 04-02-2010 | Vizite: 37217
Bibliografie
Vaginoplastia- chirurgia plastica estetica si reconstructiva a vaginului -link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vaginoplasty

Rejuvenare vaginala cu tehnica laser -link:
https://www.vaginalrejuvenationinstitute.com/

Vaginoplastia- remodelarea si rejuvenarea vaginului -link:
https://immersivemedical.com/vaginoplasty.html

Reintarirea muschilor vaginali prin chirugie- vaginoplastie -link:
https://www.medic8.com/cosmetic-surgery/vaginoplasty.htm

Vaginoplastia- intrebari frecvente -link:
https://www.vaginoplastysurgeon.com/faq.html

Beneficiile si riscurile vaginoplastiei -link:
https://www.livestrong.com/article/27568-benefits-risks-vaginoplasty/

Chirurgia vaginala - vaginoplastia -link:
https://www.cosmeticare.com/plastic-surgery/vaginoplasty.cfm

Vaginoplastia -link:
https://www.cosmeticsurgerytoday.com/types_of_cosmetic_surgery/vaginoplasty/

Vaginoplastia-cele mai frecvente practici de intarire a muschilor vaginali -link:
https://searchwarp.com/swa358964.htm

Rejuvenare vaginala -link:
https://sexuality.about.com/od/anatomyresponse/a/vaginoplasty.htm

Chirurgie estetica genitala- proceduri -link:
https://www.labiaplastysurgeon.com/articles/female-genital-surgery.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum