Estetica genitala
Autor: Stanciu Elena
Barbatii vor sa sporeasca calitatea si durata placerii sexuale.
Acestea sunt noile trend-uri, in America in special – procedurile de rejuvenare genitala si amplificarea "punctelor" ce sporesc placerea sexuala.
Femeile care se simt incomod, se jeneaza din cauza aspectului organelor genitale externe apeleaza la chirurgia estetica genitala pentru a corecta aspectele inatractive de “ acolo, jos”. Cel mai adesea, dupa sarcina si nastere (pe cale naturala) anumite aspecte legate de estetica si functionalitatea organelor genitale se schimba, ducand la senzatii incomode sau frigiditate in dormitorul conjugal. In alte cazuri aceste probleme sunt dobandite la nastere sau in pubertate.
Rejuvenarea vaginala reprezinta un termen general ce desemneaza un grup de proceduri chirurgicale menite sa imbunatateasca aspectul si sensibilitatea elementelor vaginale.
Important de retinut:
Chirurgia estetica genitala nu poate vindeca afectiunile legate de disfunctionalitate sexuala sau sa creasca libidoul persoanei. Multe dintre ele sunt interventii elective, si implica riscuri legate de operatie si complicatiile posibile.
Rejuvenarea regiunii genitale
Multi ani la rand femeile au suferit de pe urma unei stanjeneli in ceea ce priveste aspectul organelor genitale proprii sau in urma unei sensibilitati scazute la nivelul acestora. Uneori apar si probleme de ordin fizic: disconfort fizic, imposibilitatea de a purta anumite piese de imbracaminte (jeansi, bikini) datorita dezvoltarii excesive a labiilor, disconfort fizic in timpul actului sexual (dureri) sau stres psihic (rusine de a-si afisa nuditatea fata de partener) si frigiditate. Inegalitatea labiilor pot determina probleme urinare si de mentinere a igienei intime, infectii si alte efecte secundare.Credinte care mutileaza oameni
Exista insa si alte situatii, mai putin fericite, intalnite in tarile subdezvoltate unde femeile si barbatii sunt supusi unor proceduri genitale efectuate chiar de catre membri ai familiei sau tribului, respectand anumite culturi, credinte vechi – acestea sunt periculoase si mutileaza corpul uman (circumcizia feminina si masculina) .Modificarea (mutilarea) genitala se refera la schimbari permanente sau temporare produse asupra organelor genitale umane. Uneori acest lucru se intampla din dorinta declarata si cu consimtamantul adultului, asa cum este cazul procedurilor de chirurgie estetica, tatuarea si piercing-ul organelor genitale, etc. Oricare dintre procedurile realizate asupra organelor genitale (fie ele plastice sau nu) pot fi considerate mutilari de diferite grupuri de oameni, religii, culturi.
Stiati ca 96 % dintre femeile din Egipt au fost supuse circumciziei (considerata din punct de vedere medical mutilare genitala) ca urmare a aplicarii unei traditii antice, faraonice, pana cand in urma decesului a doua fetite de 12 si 13 ani, in 2007, s-a votat o lege de interzicere a acestor practici.
Valul de interes pentru chirurgia estetica genitala este in crestere
* in special in SUA si in Marea Britanie.Unele rapoarte medicale critica acest tip de chirurgie, ca fiind fara rost si abuziva. Este adevarat ca acest tip de chirurgie este un subiect destul de controversat, deoarece in centrul topic-ului de rejuvenare vaginala se afla o problema de exprimare a expresiei si placerii sexuale din partea femeii. Unii considera ca acest trend se datoreaza exploatarii de catre media a insecuritatii femeii in relatia de cuplu cu partenerul, altii il vad ca pe o tendinta ce reflecta un pas al femeii catre eliberarea sexuala.
Candidatele pentru aceste interventii fac parte dintr-un segment de piata cu venituri ridicate, cu o anumita pregatire educationala, atat casatorite cat si necasatorite. Interesul femeilor este cu atat mai mare cu cat o serie de proceduri relativ simple pot corecta probleme ce persista si inhiba inca din pubertate.
Motivatia estetica a femeilor apare atunci cand femeile se simt jenate, stanjenite de anumite asimetrii, devieri ale aspectului organelor genitale de la ceea ce se considera un aspect normal. Problemele functionale dau nastere la disconfort in desfasurarea anumitor activitati (sporturi, sex), pot detemina infectii bacteriene si fungice datorita excesului tisular.
Conform unei cercetari sexologice, in SUA, un numar destul de mare de femei sunt nemultumite de aspectul sau functiile organelor sale genitale. Alterarea aspectului sau functionalitatii acestora, sunt adesea consecinte a unor factori congenitali, varsta sau sarcina-nasterea.
Cresterea numarului de vaginoplastii solicitate in special de catre femeile vestice a condus o serie de cercetari americani la concluzia ca medicii chirurgi ar fi promovat excesiv beneficiile operatiilor estetice si au cultivat teama in femei ca orice variatie biologica reprezinta de fapt un defect ce necesita apelul la chirurgie.
Chirurgia estetica genitala
Chirurgia genitala se refera la modificarile temporare sau permanente facute organelor genitale umane. Unele modificari sunt facute la cererea adultului, altele sunt realizate fara consimtamantul persoanei in cauza (de exemplu la copii, bebelusi) . Chirurgia genitala cuprinde atat chirurgia plastica estetica genitala, cat si chirurgia plastica reconstructiva si mutilarea genitala (excizia totala/ partiala a organelor genitale externe) .Chirurgia genitala se aplica atat femeilor cat si barbatilor. Perceptia pozitiva a propriei persoane este stans legata si de perceptia persoanei asupra propriilor organe genitale. Aceasta poate fi afectata daca persoana se simte “ diferit” de perceptia pe care o are asupra a ceea ce este normal. Aici intervine imbunatatirea esteticii prin chirurgie cu scopul de a reda aspectul normal al organelor genitale si a imbunatati perceptia persoanei asupra sa si a calitatilor sale sexuale (virilitate, senzualitate, capacitate reproductiva) si cea a partenerului/ partenerei.
Ce este chirurgia genitala masculina?
Chirurgia genitala masculina cuprinde tratamentele si procedurile chirurgicale ce au drept scop corectarea si imbunatatirea functiei sexuale si forma organelor genitale masculine. Atat aspectul cat si activitatea organelor sexuale externe masculine reprezinta factori cu o anumita semnificatie in cultura si societatea umana, fiind asociate cu virilitatea si perpetuarea speciei. Desi nedovedit inca stiintific, societatea asociaza marimea membrului viril cu performanta sexuala.Ce este chirurgia genitala feminina?
Chirurgia genitala feminina reprezinta o combinatie de proceduri ce au drept scop corectarea diferitelor imperfectiuni si modificari ale vaginului (atat functionala cat si estetice), rezultate, in general, in urma procesului de nastere. Estetica vulvo-vaginala este pentru unele femei la fel de importanta ca si estetica sanilor.Cele mai frecvente interventii in ceea ce priveste chirurgia estetica genitala sunt:
# Estetica genitala masculina : marirea /alungirea/ ingrosarea penisului, augmentarea glandului penian, circumcizia (cultura sexuala la americani sustine ca un penis circumcis este mai sanatos, mai curat si mai estetic), implantul testicular (pentru refacerea conturului).
# Estetica genitala feminina : augmentarea / micsorarea labiei mari, micsorarea labiei mici, rejuvenare vaginala cu ajutorul laserului/ liposuctiei, lifting -ul pubisului, remodelarea regiunii pubiene, vaginoplastie (remodelarea vaginala prin corectarea relaxarii muschilor vaginali), reconstructia himenului (motive culturale sau personale), clitoroplastia (reducerea excesului tegumentar din jurul clitorisului) .
Aceste interventii si altele sunt realizate pentru a restaura si imbunatati aspectul zonei genitale, cu implicatii asupra imbunatatirii vietii sexuale. Alte interventii plastice estetice au scopuri mai putin de infrumusetare propriu-zisa si mai mult de imbunatatire a vietii sexuale : marirea penisului, augmentarea punctului G, himenoplastia etc. sau se datoreaza unor credinte, culturi -circumcizia.
Doua dintre cele mai frecvent solicitate interventii chirurgicale de estetica vaginala sunt labioplastia (remodelarea si intarirea tesuturilor labiale cu scopul de a restaura aspectul normal din punct de vedere anatomic) si vaginoplastia (imbunatatirea zonei vaginale din punct de vedere functional si estetic – efect de lifting) .
Datorita efectelor sarcinii, nasterii (pe cale naturala), imbatranirii, unor traume sau geneticii, tesuturile vaginale si sistemul muscular adiacent devine prea relaxat, pierzandu-si tonusul, determinand laxitatea musculara vaginala. Acest lucru afecteaza calitatea vietii sexuale pentru ambii parteneri ai actului sexual. De asemenea marirea / micsorarea excesiva a labiilor, inegalitatea acestora (congenital sau datorita unor traume) afecteaza atat aspectul organelor genitale exterioare cat si calitatea actului sexual. Acestea pot produce disconfort in timpul unui contact intim, mancarime cronica, dureri vulvare si chiar imposibilitatea de a purta anumite piese de imbracaminte sau de a intreprinde anumite activitati (calarit, jogging etc) .
Majoritatea femeilor traiesc cu aceste simptome si probleme, chiar daca discutiile despre organele sexuale nu mai reprezinta un subiect tabu si exista optiuni pentru tratarea acestora. Cu ajutorul chirurgiei estetice genitale feminitatea poate fi restaurata, iar anumite proceduri pot amplifica frictiunea din timpul actului sexual, sensibilitatea organelor genitale si a punctelor de eros, imbunatatind calitatea vietii sexuale.
Domeniul esteticii vulvo- vaginale se afla in extindere si cuprinde si interventii precum refacerea perineului (in urma unei rupturi de perineu), augmentarea punctului G, rejuvenarea vaginala (indepartarea ridurilor, cutelor), transplant de par in zona pubiana (in cazul dezvoltarii unei afectiuni- hipotricoza- diminuarea sau oprirea dezvoltarii sistemului pilos) .
Tehnologii precum laserul (pentru excizie, stimulare celulara sau contractare tisulara) si radiofrecventele (intarirea musculaturii) sunt folosite pentru a realiza proceduri estetice vulvo-vaginale.
Ginecologie cosmetica cu laser
Rejuvenarea vaginala cu ajutorul laserului are o evolutie ascendenta, cu atat mai rapida cu cat femeile incep sa constientizeze benefici;ile acestei proceduri: cresterea placerii sexuale, o estetica imbunatatita a organelor genitale externe, eliminarea disconfortului psihic si fizic.
Augmentarea punctului G- cea mai recenta “ amplificare” sexuala
Aceasta procedura este specifica femeilor si consta in injectarea de colagen uman pentru a spori dimensiunile punctului G (perceptia mai acuta si mai rapida a raspunsurilor la stimularea sexuala) .
Motive pentru care femeile solicita corectii vulvo- vaginale:
* disconfort fizic din cauza marimii excesive a labiilor;
* iritatii ale pielii datorita excesului de piele;
* infectii datorate excesului de tesut si piele (imposibilitatea unei igiene corespunzatoare) ;
* scaderea calitatii vietii sexuale datorita unei sensibilitati scazute la nivelul clitorisului (tesut excesix), durere, imposibilitatea de avea orgasm etc.
Controversata tema a esteticii genitale
Punctul de vedere medical traditional:#Medicul fizician traditional sau obstreticianul traditional nu va considera un neajuns suficient de mare aspectul inestetic al organelor genitale pentru a apela la chirurgie.
Opozitie radicala:
#Procedura de reducere a dimensiunilor labiilor, indepartarea partiala sau totala a organelor genitale externe ale femeii din motive culturale sau non- terapeutice erau considerate o ofensa criminala in UK.
Perspectiva chirurgiei plastice:
# Medicii plasticieni, cu un training specializat in chirurgie estetica au o perspectiva total diferita, judecata lor avand la baza balanta dintre riscurile si beneficiile solutiilor chirurgiei estetice pentru problema avuta in vedere. Un principiu al chirurgiei plastice este “ o cicatrice este preferata unei probleme de contur”.
Consideratii psihologice si ale societatii
#In urma cu mai bine de 20 de ani exista o categorie de oameni (femei in special) care considerau ca femeia nu are motive obiective sa apeleze la chirurgia estetica pentru a-si infrumuseta trupul (se discuta o alta tema controversata la vremea respectiva – augmentarea mamara) . Apelul femeilor la chirurgia estetica era judecata ca fiind o influenta nefasta a societatii ce degradeaza imaginea femeii (dorinta de a face placere barbatilor) .
Lucrurile au evoluat insa, si desi femeile apeleaza de cele mai multe ori la chirurgie estetica pentru a deveni mai atragatoare, tind sa cred ca acest lucru se intampla pentru ca “ea” sa se simta mai bine in propria-i piele, sa invete sa-si iubeasca trupul si sa-i ofere increderea necesara pentru a indrazni sa avanseze in societate (o societate in care “frumosii societatii” sunt favorizati din multe puncte de vedere).
Sunt femeile controlate sexual de barbati si o societate care convinge femeile ca pentru a avea o anumita valoare trebuie sa aiba sani mari, frumosi, un trup perfect si un aspect estetic al organelor genitale externe, sau femeile solicita aceste interventii pentru ele, pentru a-si imbunatati propria imagine despre sine indiferent de opinia celorlalti?
Conceptul de remodelare vaginala reprezinta varianta cosmetica a ceea ce ce numeste vaginoplastie (procedura de restaurare a tesuturile laxe si reabilitare a capacitatii de contractie musculara) si labioplastie. Insa vaginoplastia este rar abordata ca fiind acel tip de interventie chirugicala realizata pentru a corecta dezvoltarea anormala a vaginului la o femeie biologica (nu transexual)....
Interventii chirurgicale si non-chirurgicale de estetica genitala: Labioplastia, Vaginoplastia, Clitoroplastia, Rejuvenare vaginala, Remodelarea regiunii pubiene, Perineoplastia, Himenoplastia, Amplificarea punctului G prin microinjectii cu colagen, Faloplastia, Augmentarea glandului penian, Rejuvenarea organelor genitale masculine cu injectii de grasime proprie, Implantul testicular, Circumcizia masculina, Reductia / lifting -ul scrotului, Restaurarea preputului,...
Rejuvenarea vaginală este un termen folosit pentru a descrie un set de proceduri și tratamente concepute pentru a îmbunătăți aspectul și funcționalitatea zonei vaginale la femei. Ele sunt destinate să restabilească fermitatea, elasticitatea și tonusul vaginal, precum și să îmbunătățească sensibilitatea și lubrifierea va...
Operațiile de schimbare de sex reprezintă încă un subiect tabu în societate. Deși poate fi încadrată în categoria operațiilor plastice, operația de modificare a sexului este, de fapt, o intervenție complexă, cu implicații fiziologice, estetice, psihologice, sociale și chiar juridice.Decizia de a face o astfel de i...
https://www.baaps.org.uk/procedures/aesthetic-genital-surgery
Estetica vulvo- vaginala -link:
https://www.caringforwomyn.com/articles/Aesthetics/
Cresterea placerii sexuale cu ajutorul chirurgiei vaginale -link:
https://www.americanhealthandbeauty.com/articles/?article=1725
Estetica vaginala- un trend in crestere in domeniul chirurgiei estetice -link:
https://www.americanhealthandbeauty.com/articles/?article=2479
Vaginoplastia si labioplastia- cele mai frecvente interventii de chirurgie estetica genitala -link:
https://www.americanhealthandbeauty.com/articles/?article=1305
Chirurgia vaginala cu laser pentru a amplifica tonusul muscular -link:
https://www.arizonahealthandbeauty.com/articles/?Article=338
Ce este chirurgia estetica genitala? -link:
https://www.drmohanthomas.com/aesthetic.html
Chirurgia estetica genitala feminina -link:
https://www.labiaplastysurgeon.com/articles/female-genital-surgery.html
Mutilarea genitala a femeilor in Egipt -link:
https://www.feministing.com/archives/007778.html
Despre circumcizie la femei ( mutilare genitala ) -link:
https://www.childbirthsolutions.com/articles/issues/fgm/index.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum