Usturoi - Allium sativum

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Allium sativum

Denumire populara: usturoi; ai, ai de gradina, ai de primavara, ai de toamna, ai de vara, aniu, balb, ceapa alba, scaloi, usturoi de primavara, usturoi de toamna, usturoi de vara

Habitat: Este cultivat in lumea intreaga.

Recoltare: Bulbul cu cateii de usturoi se scot din pamant atunci cand frunzele incep sa se ofileasca, in decembrie. Se pastreaza intr-un loc racoros si uscat.

Partile utilizate: Bulbul.

Actiune: Antimicrobian, diaforetic (provoaca transpiratia), colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), antispastic, hipotensiv, antihelmintic (contra viermilor intestinali).

Indicatii terapeutice: Usturoiul este printre putinele plante care se bucura de recunoastere universala. Consumarea zilnica ajuta corpul ca nicio alta planta. Este una dintre plantele antimicrobiene cele mai eficiente, actionand impotriva bacteriilor, virusilor si parazitilor. Uleiul volatil este un agent eficient utilizat in infectii precum bronsite cronice, guturai, raceli repetate si gripa. Poate constitui un ajutor in tratarea tusei convulsive si a astmului bronsic. In general, usturoiul poate fi folosit ca masura preventiva pentru majoritatea afectiunilor infectioase, digestive si respiratorii. In ceea ce priveste tactul digestiv, s-a descoperit ca usturoiul sprijina dezvoltarea florei bacteriene naturale, in acelasi timp ucigand agentii patogeni. Pe langa aceste proprietati uimitoare, usturoiul este renumit pentru reducerea tensiunii arteriale, nivelului colesterolului din sange si imbunatatirea starii sistemului cardio-vascular.

Recent s-a desfasurat un studiu pe doua grupuri de pacienti - primul grup, a fost format din 20 de voluntari sanatosi care au consumat usturoi vreme de sase luni, iar al doilea grup era format din 62 de pacienti cu boli de inima si colesterol crescut. Toti cei implicati au observat o schimbare in bine. Imbunatatirea nivelului colesterolului a ramas neschimbata vreme de doua luni de la incetarea experimentului. Medicii au concluzionat ca uleiurile esentiale din usturoi au o actiune de reducere a grasimii, atat la oamenii sanatosi, cat si la cei bolnavi de inima. Usturoiul trebuie privit ca un aliment de baza care imbunatateste starea generala a organismului si il protejeaza. Pe cale interna, a fost utilizat impotriva trichinelozei si a bolilor infectioase de piele.

Preparare si administrare: Se consuma cate un catel de trei ori pe zi. Daca mirosul devine o problema, folositi capsule sau comprimate.

Contraindicatii: Ingerarea unei cantitati mari de usturoi poate cauza indigestii severe, voma sau arsuri gastrice. Nu este recomandat nici mamelor care alapteaza, deoarece anumite substante se transmit in lapte, dandu-i un gust neplacut si cauzandu-i bebelusului probleme intestinale.

Data actualizare: 24-07-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7372
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!