ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Urzica mare - Urtica dioica

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Urtica dioica

Denumire populara: urzica mare; oisea, urzica craiasa, urzica creata, urzica de padure, urzica mascata, urzici romanesti

Descriere: Planta erbacee perena, cu frunzele avand peri urticanti caracteristici.

Habitat: Planta este legata ecologic de asezarile omenesti sau de locurile in care a intervenit activitatea umana. Mai creste si pe malul apelor si in paduri.

Recoltare: Planta se recolteaza atunci and florile sunt inflorite. Frunzele nu se tin inghsuite, deoarece se innegresc.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Depurativ, astringent, diuretic, tonic, hipotensiv, expectorant.

Indicatii terapeutice: Eczeme, psoriazis, pecingine, litiaza renala, reumatism, guta, avitaminoze. Urzica este una dintre plantele cu cea mai larga aplicabilitate - intareste si sprijina intreg corpul. Urzicile sunt folosite ca tonic de primavara si pentru detoxifiere. Planta a avut un succes remarcabil in unele cazuri de reumatism si artrita. Urzica este un remediu specific pentru tratarea eczemelor la copiii si este benefica in tratrea varietatilor acestei afectiuni. Ca astringent, poate fi folosit pentru sangerari nazale sau pentru a ameliora hemoragia in alte parti ale corpului. Indicatiile pentru aceasta planta includ - diaree, dizenterie, hemoroizi, hemoragii, stari febrile, nisip la rinichi, boli cronice ale colonului, afectiuni cu eczeme, cistita cronica.

Combinatii: Intra in formula ceaiului antibronsitic. Pentru tratarea eczemelor, urzica mare se combina cu buberic si brusture.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 3 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-4 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 03-01-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!