Un nou tip de stres poate promova longevitatea

©

Autor:

Un nou tip de stres poate promova longevitatea
O nouă formă de stres, numită defectul arhitectural al cromatinei sau stresul cromatinei, declanșează în celule un răspuns care poate duce la o viață mai lungă.

Stresul cromatinei se referă la perturbări ale modului în care ADN-ul este împachetat în nucleul celulei.

Rezultatele publicate în revista științifică Science Advances sugerează că nivelurile moderate de acest tip de stres declanșează un răspuns la stres la drojdii, la Caenorhabditis elegans - un vierme nematod de pământ, la muștele de fructe și în celulele stem embrionare ale șoarecilor.

În cazul drojdiilor și a viermilor C. Elegans, răspunsul lor la întreruperea cromatinei a fost schimbarea activării unui număr de gene care, în cele din urmă, au promovat longevitatea.

„Rezultatele noastre sugerează că răspunsul la stresul cromatinei poate fi, de asemenea, prezent în alte organisme. Dacă este prezent la om, ar oferi noi posibilități de a interveni în procesul de îmbătrânire”, a spus autorul studiului dr. Weiwei Dang.

În nucleul celulelor, ADN-ul se înfășoară în jurul proteinelor histonei, formând o structură de „perle pe șir” numită cromatină. Alte proteine se leagă de-a lungul cromatinei, iar structura derivă în configurații mai complicate.

Când se produce stresul cromatinei, întreruperea structurii cromatinei poate duce la modificări nedorite în expresia genelor, cum ar fi exprimarea inadecvată a genelor sau întârzierea expresiei genetice.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-07-2019 | creare: 22-07-2019 | Vizite: 648
Bibliografie
A moderate dose of novel form of stress promotes longevity. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190710193923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  •