Un nou test de sânge ar putea detecta riscul de cancer la pacienții cu diabet zaharat tip 2

©

Autor:

Un nou test de sânge ar putea detecta riscul de cancer la pacienții cu diabet zaharat tip 2

Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), desfășurată la Madrid în perioada 9-13 septembrie, a evidențiat posibilitatea identificării persoanelor cu Diabet zaharat tip 2 care prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, prin intermediul unui simplu test de sânge. Studiul, condus de Mathilde Dahlin Bennetsen de la Steno Diabetes Center Odense, Spitalul Universitar Odense, Danemarca, sugerează că măsurarea nivelurilor de citokine proinflamatorii ar putea ajuta la identificarea pacienților cu diabet care sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta cancere asociate obezității.

 

Fundalul studiului

Se știe că persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt mai predispuse să dezvolte cancere asociate obezității, cum ar fi cancerul de sân, rinichi, uter, tiroidă, ovarian, precum și cancerele gastrointestinale, inclusiv cancerul colorectal și pancreatic, și mielomul multiplu. Se crede că inflamația cronică de grad redus, prezentă atât în obezitate, cât și în diabetul zaharat tip 2, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea acestor tipuri de cancer.

Despre studiu

Studiul a inclus 6.466 de participanți (40,5% femei, vârsta mediană 60,9 ani) din cohorta Centrului Danez pentru Cercetare Strategică în Diabet (DD2), un studiu continuu care implică persoane recent diagnosticate cu diabet zaharat tip 2. La începutul studiului, au fost măsurate nivelurile de citokine proinflamatorii interleukina-6 (IL-6), factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) și proteina C-reactivă cu sensibilitate înaltă (hsCRP).

 

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri pe baza nivelurilor de IL-6: treimea cea mai mică (IL-6 <0,94 pg/ml), treimea mijlocie (0,94-1,58 pg/ml) și treimea cea mai mare (>1,58 pg/ml). Aceștia au fost urmăriți pentru o perioadă mediană de 8,8 ani, timp în care 327 de participanți au dezvoltat un cancer asociat obezității.

 

Rezultatele studiului au arătat că nivelurile mai ridicate de IL-6 la începutul studiului au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta un cancer asociat obezității. După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, durata diabetului, consumul de alcool, circumferința taliei, activitatea fizică, nivelul HbA1c, nivelul trigliceridelor, utilizarea medicamentelor pentru scăderea lipidelor și utilizarea medicamentelor pentru diabet, s-a constatat că cei din grupul cu niveluri cele mai mari de IL-6 au avut un risc cu 51% mai mare de a dezvolta un astfel de cancer, comparativ cu cei din grupul cu niveluri cele mai mici.

 

În contrast, TNF-alfa și hsCRP au fost asociate doar slab cu riscul de cancer asociat obezității, în comparație cu IL-6. Adăugarea nivelurilor de IL-6 la alți factori de risc cunoscuți a dus la o mică, dar importantă, creștere a capacității de a prezice dacă un individ ar putea dezvolta un cancer asociat obezității. În schimb, includerea TNF-alfa sau hsCRP nu a îmbunătățit modelele predictive.

Concluzii

Autorii studiului concluzionează că nivelurile ridicate de IL-6 sunt asociate cu dezvoltarea cancerelor asociate obezității la pacienții recent diagnosticați cu diabet zaharat tip 2. Mathilde Dahlin Bennetsen subliniază că un simplu test de sânge ar putea identifica în viitor persoanele cu un risc crescut de a dezvolta aceste tipuri de cancer, deși este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă testarea ar putea îmbunătăți detectarea precoce și gestionarea acestor cancere.

 

Bennetsen adaugă: „Înțelegerea faptului că nivelurile mai ridicate de inflamație pot indica un risc mai mare de anumite tipuri de cancer subliniază importanța controalelor regulate și a gestionării eficiente a diabetului. Menținerea unui stil de viață sănătos și respectarea planurilor de tratament pot ajuta la gestionarea inflamației și la reducerea riscului de cancer.”


Data actualizare: 29-08-2024 | creare: 29-08-2024 | Vizite: 129
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!