Un nou studiu facilitează identificarea copiilor cu cel mai mare risc de infecție cu virusul sincițial respirator

©

Autor:

Un nou studiu facilitează identificarea copiilor cu cel mai mare risc de infecție cu virusul sincițial respirator
Studiul recent publicat în revista Lancet Digital Health de cercetători de la Universitatea din Helsinki și Spitalul Universitar din Helsinki se concentrează pe identificarea copiilor cu cel mai mare risc de a dezvolta o infecție severă cu virusul sincițial respirator (RSV). Acesta este un studiu de registratură care acoperă toți copiii și membrii familiilor lor din Finlanda și Suedia.
Virusul sincițial respirator (RSV) este un virus comun care provoacă infecții respiratorii, având un impact semnificativ la nivel global. Peste 100.000 de copii mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu RSV. În Finlanda, unul din trei copii sub un an este infectat cu RSV, iar aproximativ 1000 dintre acești copii necesită tratament spitalicesc.

Cercetătorii au utilizat diverse registre naționale pentru a investiga factorii care cresc riscul de spitalizare pentru infecțiile cu RSV la copiii sub un an. Studiul a inclus 1,25 milioane de copii născuți în Finlanda între anii 1997 și 2020 și 1,4 milioane de copii născuți în Suedia între 2006 și 2020, precum și părinții și frații lor. Modelul de predicție clinică cu 16 variabile a avut o performanță comparabilă cu modelul bazat pe AI cu 1.511 variabile.

Principalele rezultate:
  • Studiul a identificat 16 factori majori de risc pentru o infecție severă cu RSV.
  • A fost creat un model de predicție clinică pentru a evalua riscul de spitalizare datorită unei infecții cu RSV.
  • Riscul de infecție severă cu RSV este cel mai mare la vârsta de sub șase luni și crește dacă copilul este născut prematur, are anumite afecțiuni congenitale și frați mai mici.
  • Noi factori prognostici identificați includ malformațiile esofagiene și o formă mai puțin severă de boală cardiacă congenitală.

Studiul este esențial pentru direcționarea eforturilor preventive, în special în contextul dezvoltării de noi metode preventive împotriva infecțiilor cu RSV, cum ar fi anticorpii cu acțiune prelungită și vaccinarea mamelor în timpul sarcinii. „Cercetarea noastră ajută la identificarea copiilor care au cea mai mare nevoie de aceste măsuri preventive, atât la nivel individual, cât și în populație”, spune autorul principal al studiului, Pekka Vartiainen.

Acest studiu subliniază importanța utilizării bazelor de date clinice extinse și fiabile pentru a rezolva probleme medicale critice și poate servi ca un exemplu pentru alte țări cu sisteme de sănătate mai puțin dezvoltate.

sursa: News Medical
foto: University of Helsinki (Mostphotos)

Data actualizare: 28-10-2023 | creare: 28-10-2023 | Vizite: 474
Bibliografie
Study helps identify children at the highest risk of severe RSV infection, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Study-helps-identify-children-at-the-highest-risk-of-severe-RSV-infection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Virusul sincițial respirator (RSV) asociat cu riscul de astm în copilărie
  • O descoperire mult așteptată în realizarea unui vaccin împotriva virusului respirator sincițial
  • Infecția cu virusul sincițial respirator la vârstnici este mai puțin întâlnită, dar se manifestă mai sever decât gripa sau COVID-19
  •