Un nou contraceptiv oral, fara efecte secundare
Data publicării: 28-04-2009
Yaz, lansat de Bayer Schering Pharma, este primul contraceptiv oral care contine progestativul unic drospirenona si o doza redusa de etinilestradiol, intr-un regim de dozare nou si revolutionar - 24/4.
Cu acest regim nou, femeile iau tablete active cu hormoni timp de 24 de zile, urmate de 4 zile cu tablete fara hormoni. In urmatoarea zi dupa ce a fost luata ultima tableta fara hormoni, se incepe un nou pachet de pilule.
Drospirenona, progestativul unic din compozitia Yaz, are atat proprietati antimineralocorticoide (impiedica retentia hidrica in organism, care se manifesta prin edeme ale membrelor inferioare, dureri premenstruale la sani, dureri de cap, crestere in greutate), cat si antiandrogenice (traduse prin efectul antiacneic si antiseboreic).
Astfel, drospirenona contracareaza retentia apei, prezenta adesea atunci cand se administreaza estrogeni, reducand astfel senzatia de balonare pe care o au multe femei, mai ales atunci cand incep sa ia pilule. De asemenea, studiile clinice au aratat ca, datorita proprietatilor antiandrogenice, pilulele care contin drospirenona pot ajuta la imbunatatirea aspectului tenului femeilor. Extinderea perioadei de tratament cu pilule active de la 21 la 24 de zile duce la prelungirea cu trei zile a efectelor terapeutice ale drospirenonei mentionate anterior.
„Pilulele active luate trei zile in plus determina o reducere a fluctuatiilor hormonale, care apar adesea in cazul pilulelor conventionale 21/7. Femeile care prezinta, de obicei, simptomele care apar la intreruperea administrarii pilulelor, cum ar fi dureri de cap sau crampe pe parcursul saptamanii fara pilule, vor gasi un aliat in Yaz si regimul sau de administrare inovativ” - a explicat dr. Philip Smiths, Head of Women"s Healthcare al Bayer Schering Pharma AG. In Romania, contraceptivul poate fi obtinut de la orice farmacie, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul ginecolog, medicul de familie sau medicul de planificare familiala. Este recomandat ca femeile care doresc contraceptie orala sa consulte unul dintre acesti medici, pentru a fi sigure ca aleg contraceptivul care se potriveste cel mai bine organismului si stilului lor de viata. In unele tari, cum ar fi SUA, dar si in America Latina si Asia-Pacific, medicamentul se foloseste deja pentru trei indicatii diferite: contraceptia orala, terapia sindromului premenstrual (SPM) si a tulburarii disforice premenstruale (TDPM), in functie de severitatea simptomatologiei si este util in tratamentul acneei moderate la femeile care doresc contraceptie.
Sursa: Agerpres,
28-04-2009, Vizualizari 3485