Un medicament experimental ar putea bloca fazele incipiente ale COVID-19 în studiile pe organoide
O echipă internațională de cercetători a descoperit că un medicament experimental ar putea să blocheaze poarta de intrare a noului coronavirus în celulele gazdei.
Cercetătorii provin de la Universitatea British Columbia, iar studiul a fost publicat în Cell.
În studiile anterioare ale cercetătorilor de la Universitatea din Toronto și de la Institutul de Biologie Moleculară din Viena, aceștia au identificat pentru prima oară enzima ACE2, observând că ea reprezintă receptorul cheie pentru SARS la organismele vii. Acum, ACE2 este în centrul pandemiei COVID-19 ca și receptorul cheie pentru glicoproteina SARS-CoV-2. Pe măsură ce COVID-19 se răspândește pe glob, nevoia unui tratament antiviral sau a unui medicament care să țintească receptorul ACE2 pentru SARS-CoV-2 este imediată, mai ales pentru formele severe de infecție.
Noul studiu sugerează că un medicament pe nume APN01 (human recombinant soluble angiotensin-converting enzyme 2- hrsACE2), care urmează să fie inclus în studii clinice de compania europeană Apeiron Biologics, ar putea fi utilizat ca și terapie antivirală pentru COVID-19.
Pentru a observa eficiența medicamentului, cercetătorii au analizat culturi de celule, unde hrsACE2 a blocat încărcătura virală cu un factor de 1.000-5.000. Ei au creat în laborator replici ale vaselor sanguine și ale rinichilor umani (organoide derivate din celule stem de la om), pentru a demonstra că virusul poate infecta și se poate multiplica în mod direct în aceste țesuturi. Mai mult, hrsACE2 a redus infecția cu SARS-CoV-2 la nivelul acestor organoide.
Studierea pe organoide a unor tratamente pentru alte boli sau a unor medicamente în curs de validare este o idee foarte bună deoarece salvează mult din timpul petrecut pentru a testa un nou medicament pe om. Acest lucru este cu atât mai important cu cât pandemia COVID-19 are o răspândire rapidă iar un tratament este de maxim interes în acest moment.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O plantă medicinală poate fi folosită pentru tratarea formelor ușoare de COVID-19
- Virusul SARS-CoV-2 a apărut în China cu luni înainte de primele cazuri raportate
- Un anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele COVID-19, identificat de cercetători
- Mutațiile proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 determină creșterea gradului de contagiozitate și a rezistenței virusului
- Perioada „critica” covid ??
- S-a arătat la TV că molnupiravir tratează Covid 100%.De ce nu se aduce cat mai repede?
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Ajutați-mă! Se da antibiotic la Covid? Va mai putea respira singura?
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?