O tehnică promițătoare poate ameliora durerile cronice, fără efecte adverse
©
Autor: Domșa Dariana
![O tehnică promițătoare poate ameliora durerile cronice, fără efecte adverse](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40297.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Lipsa unui tratament fără efecte secundare pentru durerea pe termen lung afectează adesea considerabil calitatea vieții pacienților cu dureri cronice. Fără tratament analgezic, durerea persistentă îngreunează funcționarea pacientului în viața de zi cu zi. Tratamentul tradițional de calmare a durerii oferă o calmare evidentă a durerii, însă în același timp afectează simțurile și funcția mentală și există un risc considerabil de a dezvolta o dependență.
Durerea implică, de asemenea, un cost considerabil pentru societate, din cauza concediilor medicale, costurilor de asistență medicală și a pierderii producției. Potrivit unui raport american recent, aproximativ 8% din populația americană suferă de durere cronică. O echipă de cercetare condusă de profesorul de neurofiziologie Jens Schouenborg a dezvoltat o metodă de combatere a durerii prin stimulare personalizată, folosind microelectrozi ultrasubțiri.
„Electrozii sunt foarte moi și extrem de blânzi cu creierul și pot fi utilizați pentru a activa în mod specific centrii de control al durerii din creier, fără a activa simultan circuitele celulelor nervoase care produc efecte secundare. Metoda implică implantarea unui grup de electrozi ultra-subțiri și apoi selectând un subgrup de electrozi care asigură ameliorarea durerii pură, dar fără efecte secundare. Procedura permite un tratament de stimulare extrem de precis și personalizat, care s-a dovedit că funcționează pentru fiecare individ”, explică Jens Schouenborg.
În timpul proiectului, care rulează de câțiva ani, cercetătorii au dezvoltat o tehnologie prietenoasă cu țesuturile, bazată pe gelatină și tehnici chirurgicale care au făcut posibilă implantarea microelectrozilor flexibili cu o precizie foarte mare. Potrivit cercetătorilor, noua tehnică ar trebui să funcționeze asupra tuturor durerilor care sunt transmise de măduva spinării, adică la majoritatea tipurilor de durere.
„În studiul nostru am comparat, de asemenea, metoda noastră cu morfina, care s-a dovedit că ameliorează considerabil mai puțină durere. În plus, morfina are un efect sedativ puternic, precum și alte efecte cognitive. În studiu am putut, de asemenea, arăta că durerea. după sensibilizare (hiperalgezia), care este frecventă în durerile cronice, a fost blocată”, spune Jens Schouenborg.
sursa: Science Daily
foto: Agata Garpenlind
Data actualizare: 28-10-2021 | creare: 28-10-2021 | Vizite: 382
Bibliografie
Pain relief without side effects with promising technique, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211013104622.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Informațiile furnizate de polisomnografie ar putea fi utilizate pentru a evalua severitatea apneei obstructive în somn
- Consultațiile la distanță, preferate de pacienți în timpul pandemiei: un nou studiu explorează experiențele pacienților și ale medicilor
- Manipularea spinală chiropractică reduce riscurile legate de opioide pentru pacienții cu sciatică
- Noi instrumente matematice pentru a studia activitatea celulară, îmbătrânirea
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum