Trei frati patati - Viola tricolor

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Viola tricolor

Denumire populara: trei frati patati; barba imparatului, buruiana de noua daturi, buruiana de spurcaciune, caltunasa de camp, carligei, catifelute, corosica, flori domnesti, fratiori, lamaioara, maschioane salbatice, micsunele, pansele salbatice, puizea, sora cu frate, tamaioara

Descriere: Specie anuala sau hibernanta, inalta de 10-14 cm, cu frunze ovate cu stipele penate la baza, flori cu cinci petale inegale si diferit colorate - 2 superioare violacee, 2 laterale galben-deschis, cea inferioara mai mare, galbena.

Recoltare: In perioada de inflorire.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Depurativ de baza, expectorant, diuretic, antiinflamator.

Indicatii terapeutice: In mod traditional folosita pentru bronsita si reumatism, aceasta planta are o mare valoare ca remediu impotriva bolilor de piele. Folosita atat intern cat si local, este benefica pentru eczeme, psoriazis si acnee. Este utila si pentru dermatita seboreica infantila. Planta este utilizata si pentru afectiuni urinare dureroase, precum cistita. Datorita saponinelor continute, planta are efect expectorant, iar datorita continutului de mucilagiu, amelioreaza durerea din piept. Trei frati patati este folosita pentru o gama larga de afectiuni respiratorii, precum bronsita si tusea magareasca. Datorita concentratiei mari de rutina din flori, aceasta planta poate fi folosita si pentru prevenirea contuziilor si a capilarelor sparte, pentru a reduce arteroscleroza si tensiunea arteriala. Trei frati patati este si un laxativ usor.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor depurativ si pectoral.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 29-10-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4769
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!