Isop - Hyssopus officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Hyssopus officinalis

Denumire populara: isop; cimbru cel bun, cimbru de gradina, culecel bun

Descriere: Subarbust de cultura cu aspect tufos, lignificat la baza, inalt pana la 60-80 cm, cu tulpini muchiate, frunze opuse, liniar-lanceolate, lungi de 2-4 cm si inguste de 2-8 mm, aproape sesile, glabre, flori albastre, roz sau albe, cu stamunele mult iesite in afara, cu ambele buze puternic rasfrante si adanc divizate, grupate in inflorescente spiciforme, alcatuite din dichazii cu cate 7-9 flori asezate loa subsuoara frunzelor superioare.

Habitat: Planta de gradina obisnuita.

Recoltare
: Varfurile inflorite ale isopului se culeg in august si se usuca la soare.

Partile utilizate: Partea aeriana uscata.

Actiune: Antispastic, expectorant, diaforetic (provoaca transpiratia), nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antiinflamator, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), hepatic, stimuleaza menstruatia.

Indicatii terapeutice: Isopul are o gama larga de intrebuintari medicale, datorita actiunii antispastice ale uleiului volatil. Este utilizat pentru tuse, bronsita si catar cronic. Proprietatile diaforetice explica utilizarea sa in tratarea racelii obisnuite. Ca nervin poate f utilizat in anxietate, isterie si epilepsie petit mal.

Combinatii: Se poate combina cu ungurasul si podbal pentru tratarea tusei si a bronsitei. Pentru racelile obisnuite se poate combina cu salvia indiana, flori de soc si menta.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 25-08-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5887
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!