Tratamentul corect al călcâielor crăpate

©

Autor:

Tratamentul corect al călcâielor crăpate
Călcâiele crepate reprezintă o problemă comună a pielii, în general de ordin estetic, dar care poate duce inclusiv la disconfort sau durere în timpul mersului sau a altor activități care implică utilizarea picioarelor. Călcâiele crepate pot fi tratate prin adoptarea unor măsuri simple, precum hidratarea adecvată a pielii și evitarea încălțămintei inadecvate. Îngrijirea în mod adecvat a călcâielor crăpate este importantă, pentru a preveni complicațiile, cât și pentru a menține sănătatea generală a picioarelor. (1, 2)

Cauze

Călcâiele crepate pot fi cauzate de mai mulți factori. Unul dintre cei mai importanți factori este uscarea pielii, care poate fi cauzată de factori externi, cum ar fi expunerea la aer uscat sau la soare, sau de factori interni, cum ar fi anumite afecțiuni medicale sau utilizarea anumitor medicamente. Alți factori care pot contribui la călcâiele crepate includ:
  • - utilizarea frecventă a săpunului sau a altor produse de curățare a pielii;
  • - purtarea de încălțăminte inadecvată sau strâmtă;
  • - obezitatea sau supraponderabilitatea;
  • - diabetul;
  • - lipsa de hidratare a pielii. (1, 2)

Prevenirea crăpării călcâielor

Există câteva măsuri simple pe care le puteți lua pentru a preveni călcâiele crepate. Una dintre cele mai importante este hidratarea adecvată a pielii. În acest scop, folosiți o cremă hidratantă pentru picioare în mod regulat, mai ales după baie sau duș, când pielea absoarbe mai ușor soluțiile lichide. De asemenea, puteți folosi uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline, pentru a hidrata pielea. (2, 3, 4)

Încercați să evitați purtarea de încălțăminte strâmtă sau inadecvată, care poate exercita o presiune excesivă asupra călcâielor și poate agrava problemele de piele. În plus, puteți încerca să evitați expunerea prelungită la aer uscat sau la soare. Dacă suferiți de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, este important să vă mențineți boala sub control pentru a preveni problemele de piele, inclusiv călcâiele crepate. (3, 4)

Diagnostic

Diagnosticul pentru călcâiele crepate se face în general prin examinarea vizuală a pielii de către un medic internist sau dermatolog. De obicei, nu sunt necesare teste suplimentare. În cazurile severe sau complicate, medicul poate decide să efectueze o biopsie a pielii, pentru a exclude alte afecțiuni ale pielii. (1, 3, 4)

Tratamentul corect al călcâielor crăpate

Tratamentul călcâielor crăpate poate varia în funcție de gravitatea și cauza afecțiunii.

În cazurile ușoare, tratamentul poate include utilizarea unor loțiuni sau creme hidratante. Pentru a îmbunătăți eficacitatea acestor produse, puteți încerca să aplicați crema înainte de culcare și să purtați șosete de bumbac pentru a menține umiditatea în piele. (2, 3, 4)

În cazurile mai severe, poate fi necesară exfolierea pielii uscate și crăpate cu ajutorul unei pietre ponce. Este important să nu exfoliați prea mult, deoarece acest lucru poate agrava problema și poate duce la sângerare sau infecție.
În unele cazuri, medicul poate prescrie unguente sau creme mai puternice, care conțin acid salicilic sau uree. Dacă călcâiele crăpate sunt cauzate de o afecțiune a pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema, tratamentul se va concentra pe tratarea acestei afecțiuni. (3, 4)

Când este necesară vizita la medic?

Este important să consultați medicul dacă simptomele persistă sau se agravează, sau dacă observați semne de infecție, cum ar fi umflarea sau roșeața, durere sau secreții purulente. De asemenea, este recomandat să vizitați medicul dacă aveți călcâiele crăpate și:
- apar semne de inflamație, cum ar fi roșeața, umflarea sau senzația de căldură;
- aveți diabet sau alte afecțiuni medicale care vă afectează circulația sângelui sau vindecarea rănilor. (2, 3, 4)

Recomandări

Este important să acordați atenție semnelor de răni care nu se vindecă sau se agravează, deoarece pot indica o afecțiune mai gravă, care necesită tratament medical. Dacă observați o modificare a aspectului călcâielor, puteți încerca să renunțați să purtați pantofi inconfortabili. (1)

Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 655
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îngrijim corect călcâiele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum