Colesterolul
Autor: Prof.Dr.Mirela Wagner
Sanatatea noastra ar trebui sa fie in prim plan pentru oricare dintre noi. Unii sunt preocupati de evitarea problemelor medicale, altii, din pacate, sunt nevoiti sa se infrunte cu acestea. Iar atunci cand ne lovim de complicatiile provocate de colesterolul "rau" este indicat sa incercam un meniu natural. Colesterolul "bun" (HDL) este cel necesar organismului nostru, iar colesterolul "rau" (LDL) este nociv. Lipoproteinele cu densitate ridicata, HDL, au continut bogat in proteine si mai putine grasimi. Lipoproteinele cu densitate scazuta, LDL, au in componenta multe grasimi si putine proteine. Meniul natural presupune o alimentatie cat mai sanatoasa care ajuta la mentinerea colesterolului "rau" sub control si la diminuarea pericolului reprezentat de bolile cardio-vasculare. Pentru a reduce riscurile de infarct miocardic, accident vascular cerebral, boala coronariana sau alte complicatii cauzate de ateroscleroza, nivelul LDL trebuie sa fie unul scazut.
Cand te decizi sa te hranesti sanatos trebuie sa eviti pe cat posibil grasimile saturate si sa le inlocuiesti cu cele nesaturate. Aceasta schimbare implica sa ocolesti lactatele integrale, carnea rosie, mezelurile, ficatul, creierul, chips-urile, galbenusul de ou, ciocolata, prajiturile etc. In locul lor sunt de preferat pestele, carnea de pui, uleiul de masline sau de floarea soarelui, produsele din soia, grau, ovaz, fasolea, morcovii, nucile, alunele, migdalele etc. Exercitiile fizice ofera un rezultat si mai bun.
Daca iti alegi atent ce mananci chiar poti preveni cresterea nivelului colesterolului sau scaderea acestuia. In randurile de mai jos vei gasi punctate cateva indicatii alimentare demne de luat in seama. Fructele si legumele sunt recomandate zilnic si daca se poate la fiecare masa. Specialistii ne reamintesc zicala - "An apple a day keeps the doctor away". Asadar un mar pe zi alunga doctorul, deci trebuie sa il includem in meniu.
In cazul colesterolului marit exista ceva mai adecvat: lintea. Ea este bogata in fibre solubile care ajuta la reglarea productiei colesterolului si eliminarea surplusului acestuia. Fibrele solubile au dimensiuni reduse si astfel se dizolva repede in apa. Substanta gelatinoasa rezultata, care contine si apa, elimina din organism printr-o serie de reactii biochimice o parte din substantele nedorite sau toxice. La fel de eficiente, datorita aportului de fibre solubile, sunt si fasolea uscata, mazarea, morcovii, citricele, orzul si ovazul. Acestuia din urma SUA i-au recunoscut beneficiile prin intermediul Food and Drug Administration (FDA). Americanii considera ca ovazul combinat cu o dieta redusa in grasimi saturate poate diminua riscul aparitiei bolilor de inima. Iar cu o portie de circa o ceasca de ovaz crud pe zi lupta impotriva colesterolului "rau" poate fi mai usoara. Ca supliment alimentar pentru mentinerea colesterolului se recomanda Cordyceps Sinensis 2/zi, sau Red Reishi 2/zi
Cand te decizi sa te hranesti sanatos trebuie sa eviti pe cat posibil grasimile saturate si sa le inlocuiesti cu cele nesaturate. Aceasta schimbare implica sa ocolesti lactatele integrale, carnea rosie, mezelurile, ficatul, creierul, chips-urile, galbenusul de ou, ciocolata, prajiturile etc. In locul lor sunt de preferat pestele, carnea de pui, uleiul de masline sau de floarea soarelui, produsele din soia, grau, ovaz, fasolea, morcovii, nucile, alunele, migdalele etc. Exercitiile fizice ofera un rezultat si mai bun.
Daca iti alegi atent ce mananci chiar poti preveni cresterea nivelului colesterolului sau scaderea acestuia. In randurile de mai jos vei gasi punctate cateva indicatii alimentare demne de luat in seama. Fructele si legumele sunt recomandate zilnic si daca se poate la fiecare masa. Specialistii ne reamintesc zicala - "An apple a day keeps the doctor away". Asadar un mar pe zi alunga doctorul, deci trebuie sa il includem in meniu.
In cazul colesterolului marit exista ceva mai adecvat: lintea. Ea este bogata in fibre solubile care ajuta la reglarea productiei colesterolului si eliminarea surplusului acestuia. Fibrele solubile au dimensiuni reduse si astfel se dizolva repede in apa. Substanta gelatinoasa rezultata, care contine si apa, elimina din organism printr-o serie de reactii biochimice o parte din substantele nedorite sau toxice. La fel de eficiente, datorita aportului de fibre solubile, sunt si fasolea uscata, mazarea, morcovii, citricele, orzul si ovazul. Acestuia din urma SUA i-au recunoscut beneficiile prin intermediul Food and Drug Administration (FDA). Americanii considera ca ovazul combinat cu o dieta redusa in grasimi saturate poate diminua riscul aparitiei bolilor de inima. Iar cu o portie de circa o ceasca de ovaz crud pe zi lupta impotriva colesterolului "rau" poate fi mai usoara. Ca supliment alimentar pentru mentinerea colesterolului se recomanda Cordyceps Sinensis 2/zi, sau Red Reishi 2/zi