ROmedic Firme medicale Medicamente, vitamine, suplimente nutritive

CANCER MAMAR

CANCER MAMAR
Autor: Prof.Dr.Mirela Wagner
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer care se poate dezolta la o femeie. Pana in prezent cauzele aparitiei nu sunt chiar atat de bine stiute insa factorii de risc sunt din ce in ce mai bine identificati. Cu ajutorul examenului de mamografie, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecarii. Organismul nostru este format din 100.000 miliarde de celule care intemeiaza tesuturile diferitelor organe cum ar fi:ficatul, inima si creierul. In perioada de dezvoltare celulele primesc si emit in permanenta semnale alarmante asemanatoare unor ordine: de multiplicare, de diferentiere, de stopare a diviziunii. In cazul in care, o celula nu mai raspunde acestor semnale, ea scapa de sub orice reglare si poate sa se multiplice la infinit, intr-un mod haotic, in detrimentul celulelor vecine. Poate da nastere unui cancer, in cazul in care devine maligna.

Cancerul de san reprezinta o afectiune in care celulele canceroase se dezvolta la nivelul tesutului sanului. Sanul este cumpus din lobi si ducte. Fiecare glanda mamara este alcatuita din 15-20 de segmente numite lobi (sunt compusi din segmente mai mici, numite lobuli). Lobulii sunt formati din aglomerari de celule (bulbi) care ajuta la producerea laptelui. Lobii, lobulii si bulbii comunica intre ei prin tuburi subtiri (ducte).

Carcinomul ductal este cel mai intalnit cancer mamar. Se dezvolta la nivelul ductelor. Cancerul de san care apare la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular si este cel mai frecvent tip de cancer mamar care afecteaza ambii sani. Carcinomul mamar inflamator reprezinta unul dintre cele mai rare tipuri de cancer, in care sanul prezinta semne inflamatorii ca: roseata, caldura locala si tumefactie. Varsta si prezenta cancerului de san in familie pot fi un factor de risc important in aparitia cancerului de san.

Factori de risc Cancerul de san:

Principalii factori de risc care pot determina aparitia cancerului de san sunt:

- varsta inaintata a persoanelor;
- prima menstruatie;
- femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o varsta inaintata;
- prezenta cancerului de san sau a tumorilor necanceroase din familie;
- prezenta cancerului de san la mama sau sora;
- radioterapia realizata la nivelul toracelui/sanului;
- descoperirea in urma efectuarii mamografiei a unui tesut mai dens la nivelul sanului;
- utilizarea preparatelor hormonale;
- consumul in exces a bauturilor alcoolice;
- rasa caucaziana.

Simptome Cancerul de san:

Simptomele cancerului de san prezinta urmatoarele semne inflamatorii:
- roseata, tumefiere si caldura locala. Aceste simptome apar din cauza faptului ca celulele canceroase blocheaza vasele limfatice de la nivelul tegumentului. Sanul bolnav de cancer are aspect ciupit, are piele de portocala (identica cu a unei cojii de portocala). Cancerul de san inflamator poate fi in stadiile IIIB, IIIC sau stadiul IV. Aspectul sanului in cancerul inflamator: pielea este ca o coaja de portocala iar sfarcul este ombilicat (orientat spre interior).

Diagnosticul cancerului de san:

Pentru diagnosticarea cancerului de san, sunt necesare investigatii de catre medicul specialist. El examineaza sanii pacientei pentru a diagnostica si depista cancerul mamar. Medicul ar trebui sa observe orice modificare in urma examinarii sanului. Pentru un diagnostic pozitiv se recomanda mai multe examene. Cancerul de san este diagnosticat deobicei in stadii precoce, cu ajutorul depistarii sistematice. Aceasta depistare se face intr-un stadiu incipient al bolii, care ajuta la vindecarea in majoritatea cancerelor de san fara metastaze.

Examenul clinic consta intr-un interogatoriu cu pacientul, palparea sanilor si explorarea ganglionilor din fosa axilara. Examenul clinic ne ajuta la evidentierea unei anomalii a sanului.

Examenele complementare au rolul de a depista eventualele tumori existente. Ecografia de reda informatii complementare, legate de natura acestei tumori. Ea ne poate confirma prezenta unor celule canceroase, fiind asociata cu prelevarea unor celule din leziune (citopunctie). In cazul in care, dupa realizarea ecografiei exista dubii cu privire la benignitatea sau malignitatea tumorii, este necesara o biopsie a sanului. Numai dupa ce s-a stabilit diagnosticul pozitiv de cancer al sanului, se poate evidentia gradul de agresivitate a tumorii. Principalii factori de gravitate a cancerului de san sunt: viteza de crestere a tumorii, invadarea ganglionilor axilari si prezenta metastazelor.

Tratament Cancerul de san:

Pana in prezent sunt descoperite patru metode de tratament al cancerului de san:

- Tratamentul chirurgical este folosit pentru a elimina tesutul malingn de la nivelul sanului. In timpul interventiei chirurgicale se pot inlatura si o parte din ganglionii axilari de partea sanului afectat pentru a fi cercetati la microscop in vederea depistarii celulelor maligne de la acest nivel. Aceasta metoda este numita disectia nodulului limfatic. Aceasta procedura se poate face chiar si in timpul interventiei chirurgicale conservatoare sau dupa aceasta. Disectia nodulului limfatic se efectueaza prin intermediul unei incizii separate.

-Radioterapia are efecte benefice asupra organismului. Distruge celulele canceroase cu ajutoul radiatiilor x de intensitate crescuta. In prezent intalnim doua tipuri de radioterapii: radioterapia externa (utilizarea unui aparat care produce raze x) si radioterapia interna (administrarea de substante radioactive incapsulate in ace, capsule, sarme sau catetere care sunt plasate in interiorul sau in apropierea cancerului).

-Chimioterapia are rolul de a administra medicamente care ajuta la oprirea cresterii celulelor canceroase, atat prin distrugerea acestora cat si prin oprirea divizarii (inmultirii). Medicul trebuie sa administreze tratamentul chimioterapeutic in functie de de stadiul si tipul tumorii care trebuie tratata.

-Terapia naturista

Immun-Assist 3/zi
Pure Reishi Red 3/zi
Pure Cordyceps Sinensis 3/zi
Agaricus Bazei Muril 3/zi
Extract Vitamina C cu Acerola ( 5ml 2/zi )
Tratamentul se face 6 luni.

Pentru depistarea unei recidive se cere supravegherea prin:
- consultatii frecvente la medicul curant;
- autoexaminare lunara a sanilor, cu prezentare rapida la medic in cazul depistarii unei modificari;
- examene recomandate sistematic sau numai daca persoana prezinta anumite simptome, pentru depistarea metastazelor sau a semnelor de recidiva a cancerului in alt organ.