Transpirația excesivă la adolescenți: sfaturi și soluții pentru tineri

©

Autor:

Transpirația excesivă la adolescenți: sfaturi și soluții pentru tineri

Transpirația este o parte naturală a pubertății, o perioadă în care glandele sudoripare devin mai active și în care organismul produce mai mulți hormoni. Cu toate că poate crea stări și emoții neplăcute, transpirația este, de fapt, modalitatea prin care corpul se răcorește ca răspuns la căldură, exerciții fizice sau suferință emoțională. Având în vedere faptul că transpirația este un lucru pe care toată lumea îl experimentează, poate chiar mai mult în timpul adolescenței, cum afli dacă te confrunți cu transpirație excesivă?

 

Adolescenții care transpiră în exces și/sau din senin pot suferi de o afecțiune numită hiperhidroză. Deși este destul de întâlnită, afecțiunea poate fi jenantă și poate afecta activitățile de zi cu zi, de la ținerea unui stilou în mână până la rotirea mânerului uşii. Hiperhidroza poate provoca probleme emoționale, printre care izolarea socială și stima de sine scăzută. Iar unii adolescenți se pot confrunta cu iritații și usturimi ale pielii, ca urmare a transpirației în exces. Aceste semne și simptome justifică o vizită la pediatru, care poate oferi mai multe informații și opțiuni de tratament, cum ar fi Transpiblock, spray folosit pentru reducerea transpirației în exces.

 

De ce te confrunți cu transpirații excesive în timpul pubertății

Transpirația este un semn de pubertate? Poate fi, da. Pubertatea este una dintre principalele cauze ale transpirației excesive la adolescenți.

 

Există două tipuri de glande sudoripare în corpul nostru: ecrine și apocrine.

  • Glandele ecrine produc transpirație fără miros pentru a preveni supraîncălzirea corpului.
  • Glandele apocrine eliberează în mod continuu transpirație, dar emoții precum frica, nervozitatea și entuziasmul le fac să transpire și mai mult.

 

În cazul fetelor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani și al băieților între 9 şi 15 ani, hormonii pubertății stimulează glandele sudoripare apocrine din zonele axilare și genitale. Transpirația apocrină este un lichid alb, lăptos, care conține proteine ​​și lipide cu care bacteriile se hrănesc - eliberând mirosul neplăcut pe care îl cunoașteți ca miros corporal.

Glandele apocrine se activează în timpul pubertății. Drept urmare, în perioada adolescenței, transpirația începe să abunde, iar activitatea hormonală provoacă un nou val de emoții.

 

Gândește-te astfel: glande apocrine + noi factori de stres emoțional = mai multă transpirație.

 

Hiperhidroza

Cauza hiperhidrozei nu este cunoscută, deși unii experți cred că aceasta poate fi cauzată de hiperactivitatea glandelor sudoripare sau de genetică. Diagnosticarea afecțiunii implică un examen fizic, inclusiv un test cu iod-amidon. În zonele care transpiră (axile, palme sau picioare) se aplică mai întâi iod, apoi amidon. Combinația devine albastră, ca răspuns la transpirația în exces. De asemenea, poate fi efectuat un test cu hârtie. O hârtie specială este plasată în zonele afectate și apoi cântărită după ce absoarbe transpirația.

 

În plus, se pot face teste de sânge pentru a exclude afecțiunile subiacente, pe baza simptomelor.

 

Opțiuni de tratament pentru hiperhidroză

Creme antiperspirante

Cremele antiperspirante pe bază de prescripție reprezintă adesea prima metodă de tratament, deoarece sunt cele mai puțin invazive. Când este aplicat pe zonele afectate, antiperspirantul este dizolvat de transpirație și tras în pori, formând „dopuri” care pot rămâne pe loc pentru cel puțin 24 de ore.

Iontoforeza

Iontoforeza este o procedură prin care o substanță ionizată este trecută prin pielea intactă, prin aplicarea directă a unui curent electric. Nu au fost raportate efecte secundare semnificative sau grave ale acestei proceduri.

Tratament cu toxină botulinică

Botoxul poate fi utilizat în tratarea transpirației la subraţ. Botoxul se injectează în axilă, chiar sub suprafața pielii, pentru a bloca temporar secreția substanței chimice responsabile cu activarea glandelor sudoripare.

 

În cazul în care niciun alt tratament nu funcționează, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală pentru a tăia nervul care semnalează transpirația în exces sau pentru a elimina glandele sudoripare.

 

Pe lângă tratarea simptomelor fizice asociate cu hiperhidroza, este important să abordați impactul emoțional pe care îl poate avea condiția asupra adolescentului.


Data actualizare: 17-06-2024 | creare: 17-06-2024 | Vizite: 314
Bibliografie
Textul și imaginea aparțin Catena.ro
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții
  • Remedii și sfaturi pentru transpirația abundentă, exagerată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum