Transpir foarte tare!
Autor: Vasiliu Alina
Conform American Academy of Dermatology, hiperhidroza este o afecÈ›iune care provoacă transpiraÈ›ia excesivă a organismului. Hiperhidroza se manifestă atunci când o persoană transpiră mai mult decât este necesar.
DeÈ™i transpiraÈ›ia este necesară pentru sănătatea corpului nostru, iar rolul acesteia este de a împiedica superîncălzirea corpului, excesul de transpiraÈ›ie este un simptom al unei anomalii. (1)
• DeÈ™i orice parte a corpului poate fi afectată de hiperhidroză, zonele cele mai frecvent afectate sunt palmele, tălpile È™i axilele;
• Se estimează că 7, 8 milioane de americani au hiperhidroză;
• Există o serie de remedii care pot reduce simptomele. (2)
Hiperhidroza există în 3 forme:
- hiperhidroza indusă emoțional;
- hiperhidroza localizată;
- hiperhidroza generalizată. (3)
Conform International Hyperhidrosis Society, dacă transpiri foarte tare este bine să È™tii că această afecÈ›iune este împărÈ›ită în două categorii: hiperhidroza primară focală È™i hiperhidroza secundară generalizată. Această clasificare are rolul de a-i ajuta pe medici È™i pe pacienÈ›i să înÈ›eleagă cauza transpiraÈ›iei excesive, lucru decisiv în tipul de tratament care urmează să fie administrat. (4)
Dacă hiperhidroza primară, denumită și esențială sau idiopatică, nu are o cauză cunoscută și este considerată a fi o mutație genetică, hiperhidroza secundară este cauzată de o altă afecțiune de care suferă individul.
Câteva asemenea afecÈ›iuni sunt:
- boala de inimă
- cancerul
- glandele suprarenale
- accidentul vascular cerebral
- hipertiroidismul
- menopauza
- leziuni ale măduvei spinării
- bolile pulmonare
- Boala Parkinson
- bolile infecțioase, cum ar fi tuberculoza sau HIV
- un efect secundar comun al antidepresivelor (desipraminat, nortriptilină, protriptilină).
Hiperhidroza localizată este favorizată de stres și de caldură. Aceasta afectează, de obicei axilele, palmele, tălpile, dar și fața.
De ce transpiri foarte tare
AnumiÈ›i nervi au rol hotărâtor în a decide când organismului trebuie să transpire. Este posibil ca aceÈ™ti nervi să reacÈ›ioneze exagerat, provocând transpiraÈ›ii excesive.
Dermatologii continuă să studieze factorii care declanÈ™ează această afecÈ›iune. De asemenea, continuă să îmbunătățească tratamentul. Dacă transpiri prea tare, acest lucru interferează cu viaÈ›a ta.
Simptome:
- transpirație excesivă care s-a manifestat cel puțin șase luni fără un motiv aparent;
- incidente de transpiraÈ›ie excesivă cel puÈ›in o dată pe săptămână;
- transpirație care interferează cu activitățile zilnice (cum ar fi locul de muncă sau relațiile) ;
- transpiraÈ›ia excesivă care a început la vârsta de 25 de ani;
- absenÈ›a transpiraÈ›iei în somn;
- un istoric familial de hiperhidroză. (5)
Lucruri important de știut despre hiperhidroză:
TranspiraÈ›ia excesivă este un tip de boală foarte răspândit.
Mai exact, hiperhidroza primară afectează aproximativ 4,8% din populaÈ›ia americană, făcând-o la fel de răspândită ca È™i psoriazisul. Cei care suferă de această afecÈ›iune se adresează, în foarte puÈ›ine cazuri unui specialist din domeniul sănătății.
Diagnosticul este de asemenea întârziat frecvent. Jumătate dintre cei chestionaÈ›i într-un studiu efectuat în 2014 de către Societatea InternaÈ›ională de Hiperhidroză au raportat că aÈ™teaptă cel puÈ›in 10 ani înainte de a solicita ajutor medical.
Antiperspirantele pot controla majoritatea cazurilor de hiperhidroză primară uÈ™oară până la moderată - È™i nu doar în axile.
Antiperspirantele, cum ar fi clorura de aluminiu hexahidrat, sunt tratamente eficiente pentru tratarea transpiraÈ›iei de la formele uÈ™oare până la cele moderate ale hiperhidrozei primare focală. Acestea au rolul de a bloca canalele de glandă sudoripară ecrină È™i sunt disponibile atât în concentraÈ›ii mai mari sau pot fi procurate pe bază de prescripÈ›ii medicale. Pentru rezultate optime, antiperspirantele trebuie aplicate pe pielea uscată È™i mai rar în cazurile în care folosirea zilnică provoacă iritaÈ›ii semnificative (înroÈ™ire, arsură, mâncărime, descuamare).
Un nou tratament pentru tratarea hiperhidrozei auxialiară.
Studii mici È™i rapoarte de caz susÈ›in utilizarea unor anticolinergice cum este cazul gelului oxibutinin 10% È™i glicopirronului 1% pentru a trata hiperhidroza focală primară. Cu toate acestea, până în prezent, numai un singur anticholinergic - glicopirroniul tosilat - a primit aprobarea US Food and Drug Administration, în luna iunie a acestui an pentru a trata hiperhidroza primară axilară.
Adaptarea tratamentului în funcÈ›ie de severitatea hiperhidrozei È™i a zonei în care pacientul susÈ›ine că transpiră foarte tare.
„Piramida” terapeutică folosită în tratarea hiperhidrozei primare are la bază, în primă fază, folosirea antiperspirantelor È™i/sau a anticolinergicelor, cum ar fi tosilatul de glicopirroniu pentru transpiraÈ›ia axilară excesivă. La acestea, specialiÈ™tii adaugă, în funcÈ›ie de simptomele resimÈ›ite de pacient:
- injectarea cu toxina botulinică A: reduce transpiraÈ›ia semnificativ în timp de 6-8 luni, dar sunt scumpe È™i dureroase È™i pot provoca slăbiciune musculară funcÈ›ională a mâinilor.
- ionoforeza împotriva hiperhidrozei palmatică È™i/sau plantară: metodă de tratament sigură, chiar È™i la copii, dar poate provoca un disconfort semnificativ È™i oferă rezultate variabile.
- termoliza cu microunde pentru a trata hiperhidroza axilară (un dispozitiv dezvoltat pentru a trata hiperhidroza axilară prin încălzirea selectivă a interfeÈ›ei dintre piele È™i grăsimile care stau la baza acesteia, în care se găsesc glandele sudoripare): reduce hiperhidroza axilară la 89% dintre pacienÈ›ii trataÈ›i, cu rezultate care durează 12 luni sau mai mult, dar tratamentele sunt scumpe È™i pot provoca sensibilitate, noduli subcutanaÈ›i È™i amorÈ›eală.
- administrarea pe cale orală a anticolinergicelor: cele mai frecvente efecte secundare sunt xerostomia, ochii uscați, hipotensiunea ortostatică și (rar) ezitare la urinare.
Hiperhidroza primară este atât comună, dar, în acelaÈ™i timp provoacă un impact social, emoÈ›ional È™i ocupaÈ›ional semnificativ.
The International Hyperhidrosis Society continuă să ofere resurse celor cu hiperhidroză. ConÈ™tientizarea publică a hiperhidrozei creÈ™te, datorită în mare parte resurselor educaÈ›ionale excelente pentru pacienÈ›i, cât È™i furnizorilor de asistență medicală. Odată cu introducerea unor tratamente noi È™i eficiente, cum ar fi tosilatul de glicopirroniu, mai mulÈ›i oameni vor fi expuÈ™i mesajului că nu trebuie să transpire în tăcere. (6)
Remedii naturale
- Antiperspirantele – deodorantele obiÈ™nuite nu opresc transpiraÈ›ia, dar spray-urile antiperspirante reuÈ™esc acest lucru. Unele antiperspirante cu prescripÈ›ie medicală includ clorura de aluminiu, care blochează glandele sudoripare.
- Îmbrăcămintea - anumite fibre sintetice, cum ar fi nailonul, pot agrava simptomele. Este de preferat îmbrăcămintea din bumbac.
- Pantofii - materialele sintetice au tendința de a agrava simptomele. Sunt recomandate materiale naturale, cum ar fi pielea.
- Sosetele - unele șosete sunt mai bune la absorbția umidității, cum ar fi cele groase și moi, din fibre naturale.
Complicații
- Infecții la nivelul unghiilor.
Negi: excrescențe ale pielii cauzate de HPV.
InfecÈ›ii bacteriene: mai ales în jurul foliculilor de păr È™i între degetele de la picioare.
ErupÈ›ii cutanate: erupÈ›iile se dezvoltă atunci când glandele sudoripare sunt blocate, iar transpiraÈ›ia este prinsă sub piele.
Impactul psihologic: transpiraÈ›ia excesivă poate afecta încrederea în sine, locul de muncă È™i relaÈ›iile pacientului. Unele persoane pot deveni anxioase, retrase din punct de vedere social È™i chiar deprimate.
2. What is hyperhidrosis? Url: https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130.php
3. Hyperhidrosis. Url: https://emedicine.medscape.com/article/1073359-overview.
4. Two Types of Hyperhidrosis. Url: https://www.sweathelp.org/home/types-of-hyperhidrosis.html
5. Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating). Url: https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis
6. Hyperhidrosis: Five Things to Know. Url: https://www.medscape.com/viewarticle/899817#vp_2
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Transpiratii excesive nocturne
- Transpir tare mult
- Hiperhidroza - transpiratia excesiva
- Hiperhidroza generalizata
- Dintr-o data ma ia tremuratul si o transpiratie abudenta
- Hiperhidroza avansata
- Posibil tbc ?
- Diabet - a slabit mult! Cum sa se ingrase ?
- Dureri in gat si transpirat excesiv noaptea