Tocătoarele pot fi o importantă sursă de microparticule
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology atrage atenÈ›ia asupra unei importante surse producătoare de particule de dimensiuni foarte mici, potenÈ›ial dăunătoare mediului. Potrivit studiului, plăcile de tăiat (tocătoarele) folosite în majoritatea gospodăriilor È™i bucătăriilor de restaurante pot genera zeci de milioane de microparticule în fiecare an.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat È™i măsurat particulele de dimensiuni micro care sunt eliberate în timpul tăierii alimentelor pe plăcile de tăiat. Pentru a simula procesul de tăiere, în timpul experimentelor cercetătorii au lovit plăcile în mod repetat cu lama cuÈ›itului, în mod similar cu felul în care sunt lovite atunci când sunt tăiate alimentele.
Rezultatele obÈ›inute au permis echipei să calculeze că pregătirea alimentelor poate genera peste 14 milioane de microplastice de polietilenă È™i până la 79 de milioane de microplastice de polipropilenă din plăci de tăiat în fiecare an. Estimările variază în funcÈ›ie de mai mulÈ›i factori, cum ar fi stilul de tăiere al individului, materialul din care este făcută placa de tăiat, forÈ›a necesară pentru a tăia alimentele, cât de mărunte sunt tocate ingredientele È™i cât de des este folosită placa de tăiat.
Cu toate acestea, în cadrul testelor de toxicitate efectuate, nu s-au observat efecte semnificative asupra supravieÈ›uirii celulelor de È™oarece expuse la microplastice de polietilenă sau la microparticule de lemn eliberate în timpul tăierii, ceea ce sugerează că impactul asupra sănătății umane poate fi limitat sau inexistent în cazul expunerii la aceste particule rezultate din utilizarea plăcilor de tăiat. Chiar È™i în aceste condiÈ›ii, descoperirile actuale ar putea avea implicări importante în ceea ce priveÈ™te igiena alimentară È™i siguranÈ›a în bucătării.
Potrivit autorilor, pentru limitarea cantității de microparticule generate se pot lua în considerare diverse măsuri de precauÈ›ie, cum ar fi utilizarea plăcilor de tăiat din materiale mai puÈ›in susceptibile de a elibera microparticule sau utilizarea altor metode de prelucrare a alimentelor, care să reducă expunerea la microparticule.
sursa: Science Daily
foto: Sergey Zhukov/ Shutterstock.com
Pentru studiu, cercetătorii au colectat È™i măsurat particulele de dimensiuni micro care sunt eliberate în timpul tăierii alimentelor pe plăcile de tăiat. Pentru a simula procesul de tăiere, în timpul experimentelor cercetătorii au lovit plăcile în mod repetat cu lama cuÈ›itului, în mod similar cu felul în care sunt lovite atunci când sunt tăiate alimentele.
Rezultatele obÈ›inute au permis echipei să calculeze că pregătirea alimentelor poate genera peste 14 milioane de microplastice de polietilenă È™i până la 79 de milioane de microplastice de polipropilenă din plăci de tăiat în fiecare an. Estimările variază în funcÈ›ie de mai mulÈ›i factori, cum ar fi stilul de tăiere al individului, materialul din care este făcută placa de tăiat, forÈ›a necesară pentru a tăia alimentele, cât de mărunte sunt tocate ingredientele È™i cât de des este folosită placa de tăiat.
Cu toate acestea, în cadrul testelor de toxicitate efectuate, nu s-au observat efecte semnificative asupra supravieÈ›uirii celulelor de È™oarece expuse la microplastice de polietilenă sau la microparticule de lemn eliberate în timpul tăierii, ceea ce sugerează că impactul asupra sănătății umane poate fi limitat sau inexistent în cazul expunerii la aceste particule rezultate din utilizarea plăcilor de tăiat. Chiar È™i în aceste condiÈ›ii, descoperirile actuale ar putea avea implicări importante în ceea ce priveÈ™te igiena alimentară È™i siguranÈ›a în bucătării.
Potrivit autorilor, pentru limitarea cantității de microparticule generate se pot lua în considerare diverse măsuri de precauÈ›ie, cum ar fi utilizarea plăcilor de tăiat din materiale mai puÈ›in susceptibile de a elibera microparticule sau utilizarea altor metode de prelucrare a alimentelor, care să reducă expunerea la microparticule.
sursa: Science Daily
foto: Sergey Zhukov/ Shutterstock.com
Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 288
Bibliografie
Cutting boards can produce microparticles when chopping veggies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/06/230601155739.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
- Aproape 30% dintre persoanele cu astm bronșic folosesc în exces medicamentele de salvare
- Bolile cronice legate de vârstă pot fi prevenite prin efectuarea de exerciții aerobice în timpul vârstei mijlocii
- Legătura dintre obezitate și lipsa de somn
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni