Tocătoarele pot fi o importantă sursă de microparticule

©

Autor:

Tocătoarele pot fi o importantă sursă de microparticule
Un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology atrage atenția asupra unei importante surse producătoare de particule de dimensiuni foarte mici, potențial dăunătoare mediului. Potrivit studiului, plăcile de tăiat (tocătoarele) folosite în majoritatea gospodăriilor și bucătăriilor de restaurante pot genera zeci de milioane de microparticule în fiecare an.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat și măsurat particulele de dimensiuni micro care sunt eliberate în timpul tăierii alimentelor pe plăcile de tăiat. Pentru a simula procesul de tăiere, în timpul experimentelor cercetătorii au lovit plăcile în mod repetat cu lama cuțitului, în mod similar cu felul în care sunt lovite atunci când sunt tăiate alimentele.

Rezultatele obținute au permis echipei să calculeze că pregătirea alimentelor poate genera peste 14 milioane de microplastice de polietilenă și până la 79 de milioane de microplastice de polipropilenă din plăci de tăiat în fiecare an. Estimările variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi stilul de tăiere al individului, materialul din care este făcută placa de tăiat, forța necesară pentru a tăia alimentele, cât de mărunte sunt tocate ingredientele și cât de des este folosită placa de tăiat.

Cu toate acestea, în cadrul testelor de toxicitate efectuate, nu s-au observat efecte semnificative asupra supraviețuirii celulelor de șoarece expuse la microplastice de polietilenă sau la microparticule de lemn eliberate în timpul tăierii, ceea ce sugerează că impactul asupra sănătății umane poate fi limitat sau inexistent în cazul expunerii la aceste particule rezultate din utilizarea plăcilor de tăiat. Chiar și în aceste condiții, descoperirile actuale ar putea avea implicări importante în ceea ce privește igiena alimentară și siguranța în bucătării.

Potrivit autorilor, pentru limitarea cantității de microparticule generate se pot lua în considerare diverse măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea plăcilor de tăiat din materiale mai puțin susceptibile de a elibera microparticule sau utilizarea altor metode de prelucrare a alimentelor, care să reducă expunerea la microparticule.

sursa: Science Daily
foto: Sergey Zhukov/ Shutterstock.com

Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Cutting boards can produce microparticles when chopping veggies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/06/230601155739.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide
  • Cum reacționează celulele la micro și nanoplastice?
  • Efectele plasticului ajuns în organismul uman (nanoplastic şi microplastic)
  •