Țigările electronice predispun la boli gingivale

©

Autor:

Țigările electronice predispun la boli gingivale
Utilizatorii țigărilor electronice au un microbiom oral unic, care este mai puțin sănătos decât cel al nefumătorilor, dar potențial mai sănătos decât cel al fumătorilor de țigări, indică un studiu condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității din New York. Mai multe studii conduse de aceeași echipă de cercetători evidențiază modul în care țigările electronice modifică sănătatea orală și pot contribui la apariția bolilor gingiilor.
Cercetătorii au studiat sănătatea orală a 84 de adulți din trei grupuri: fumători de țigări, utilizatori de țigări electronice și oameni care nu au fumat niciodată. Boala gingiilor a fost evaluată prin două examene dentare la șase luni distanță, timp în care au fost prelevate probe de placă pentru a analiza bacteriile prezente. Toți participanții au avut o boală a gingiilor la începutul studiului, fumătorii de țigări având cea mai gravă boală, urmați de utilizatorii de țigări electronice. După șase luni, cercetătorii au observat faptul că boala gingiilor s-a agravat la unii participanți din fiecare grup, inclusiv la câțiva utilizatori de țigări electronice.

Un indicator cheie al bolii gingiilor este pierderea clinică a atașamentului, măsurată prin separarea ligamentului gingiilor și a țesutului de la suprafața dintelui, ceea ce determină gingia să se retragă și să formeze pungi. Aceste buzunare sunt terenuri de reproducere pentru bacterii și pot duce la boli mai severe ale gingiilor. Într-un studiu al acelorași participanți, publicat în Frontiers in Oral Health, echipa de cercetare a descoperit că pierderea atașamentului gingival a fost semnificativ mai gravă la fumătorii de țigări electronice, dar nu și la nefumători sau la fumătorii de țigări, după șase luni.

Cercetătorii au analizat apoi bacteriile găsite în probele de placă și au stabilit că utilizatorii de țigări electronice au un microbiom oral diferit de cel al fumătorilor și nefumătorilor. Câteva tipuri de bacterii, despre care se știe că sunt asociate cu bolile gingiilor, au fost deosebit de dominante în gura utilizatorilor de țigări electronice. Cercetătorii au descoperit că microbiomul distinct al utilizatorilor de țigări electronice a fost corelat cu măsurile clinice ale bolii gingiilor și cu modificările mediului imunitar al gazdei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-02-2022 | creare: 24-02-2022 | Vizite: 482
Bibliografie
Evidence grows for vaping's role in gum disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220222151907.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizatorii de țigări electronice au un risc mai mare de cancer decât fumătorii clasici
  • Țigările electronice cu vapori, la fel de periculoase ca țigările clasice?
  • Acetatul de vitamina E, posibilă cauză a EVALI (vătămarea pulmonară asociată utilizării țigărilor electronice)
  •