Temperamentul sugarului si importanta sa in educatie

©

Autor:

Temperamentul sugarului si importanta sa in educatie
Temperamentul bebelusului sugar se manifesta prin comportamentul si reactiile copilului in fata unor diverse situatii sau factori externi. Aceste caracteristici sunt innascute si, in general, se pastreaza de-a lungul vietii. Identificarea trasaturilor temperamentale la sugar este importanta pentru parinti, deoarece ii ajuta sa anticipeze si sa inteleaga comportamentul copiilor. Cercetatorii au identificat mai multe caracteristici ale comportamentului sugarilor, acestea putand avea o intensitate variabila:

• Nivelul de activitate - Se refera la proportia dintre perioadele de activitate si cele inactive din viata sugarului.
• Ritmicitatea sau regularitatea - Se refera la programul intern al sugarului si masura in care ciclurile sale naturale - somn, hrana si eliminarea deseurilor - pot fi prevazute.
• Adaptabilitatea la situatii noi - Modul in care reactioneaza bebelusul la persoane, jucarii si medii noi poate fi pozitiv (apropiere) sau negativ (departare).
• Adaptabilitatea in general - Reprezinta reactia pe termen lung la schimbare.
• Starea de spirit - Bebelusii pot fi prietenosi si bine-dispusi, sau plangaciosi si iritabili.
• Intensitatea reactiilor la stimulii externi - Bebelusii pot raspunde cu mai multa sau mai putina energie. De exemplu, daca simte vreun disconfort, sugarul poate sa scanceasca putin sau sa planga cu forta pentru mult timp.
• Distragerea - Cat de usor poate fi distras un bebelus de la activitatea sa.
• Perseverenta sau intervalul de atentie - Reprezinta capacitatea bebelusului de a continua o activitate in pofida nivelului de frustrare, precum si timpul petrecut pentru efectuarea unei actvitati, fara intrerupere.
• Pragul senzorial sau Sensibilitatea - Se refera la intensitatea stimulilor senzoriali necesara pentru a obtine un raspuns din partea bebelusului. Fiecare sugar reactioneaza diferit: fie reactioneaza puternic la schimbari precum nivelul de zgomot, culoarea camerei, mirosuri, texturi si modificari de temperatura, fie nu este afectat in niciun fel de aceste schimbari.

Temperamentul este principala caracteristica ce ii diferentiaza pe sugari. La fel ca la indivizii adulti, este destul de dificil de caracterizat un comportament normal la bebelusi. Luand in considerare intensitatea factorilor prezentati inainte, se considera trei tipuri temperamentale la bebelusii sugari (bebelusul poate avea un comportament corespunzator unui anumit temperament, sau poate sa aiba reactii combinate) :

Bebelusul simpatic si flexibil

Majoritatea sugarilor au un comportament placut si de cele mai multe ori se afla intr-o dispozitie buna. Acestia se adapteaza cu usurinta la situatii noi si la schimbarea rutinei, si isi fixeaza repede un program de hrana, somn si murdarire a scutecelor. Atunci cand sunt suparati, bebelusii cu un temperament flexibil pot fi alinati cu usurinta, de obicei consolandu-se singuri. Acesti sugari sunt o adevarata binecuvantare pentru parinti dar, in acelasi timp, acestia trebuie sa aiba grija sa nu neglizeje bebelusul - fiind atat de bine-dispus si adaptabil, poate parea ca nu necesita prea multa ingrijire. Chiar daca nu cer asta, sugarii cu temperament flexibil au nevoie de atentia perintilor la fel de mult ca ceilalti copii.

Bebelusul dificil si capricios

Sugarul cu temperament dificil se afla la cealalta extremitate - se supara foarte usor si plange, nu are un program regulat de somn, alaptare si defecare, se adapteaza foarte greu la situatii noi, este foarte sensibil si are un nivel de activitate ridicat. Parintii sugarilor capriciosi se culpabilizeaza deseori pentru comportamentul bebelusului. Este important pentru ei sa stie ca aceste caracteristici ale copilului sunt innascute si de multe ori se atenueaza odata cu trecerea timpului, si sa incerce sa se concentreze pe asigurarea protectiei bebelusului fata de evenimentele si lucrurile care il pot supara. Pentru acesti copii este important ca parintii sa le ofere intelegere, calm si sa nu aiba asteptari nerealiste.

Bebelusul timid sau precaut

Acesti sugari reactioneaza negativ la situatii si persoane noi, adaptandu-se greu. Spre deosebire de bebelusii dificili insa, acesti copii au mai degraba reactii moderate decat intense si au o tendinta mai mica spre un program neregulat. Atunci cand sunt frustrati sau suparati, acesti sugari se retrag si se manifesta subtil. Odata ce bebelusul timid s-a obisnuit cu un mediu nou, incepe sa aiba reactii pozitive si demonstreaza un comportament placut. Parintii acestor bebelusi trebuie sa aiba rabdare si sa expuna copiii gradat la factorii care ii pot supara, fara presiune sau suprastimulare.

Importanta temperamentului la bebelusii sugari

Parintii trebuie sa cunoasca temperamentul bebelusului pentru a intelege comportamentul acestuia, pentru a-si adapta propriul comportament, metodele si tehnici de educare si pentru a interactiona mai bine cu sugarul. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu pot schimba trasaturile temperamentale ale copilului si prin urmare trebuie sa se adapteze la necesitatile sugarului. Parintii care isi formeaza o imagine perfecta despre bebelusul lor, sfarsesc in frustrare.

Principalul rol al parintilor este sa recunoasca faptul ca fiecare sugar este o individualitate, apoi, prin observatie, sa incerce sa afle cat mai multe despre temperamentul copilului si modul in care acesta priveste lumea. Adultii reprezinta principala sursa de sprijin si ghidare pentru bebelusi, indiferent de temperament. Nu "etichetati" de la inceput bebelusul; foarte multi sugari au un comportament unic, ce imbina caracteristicile mai multor temperamente, iar pe masura ce cresc, aceste caracteristici se modifica si dezvolta.

Data actualizare: 30-12-2018 | creare: 16-11-2009 | Vizite: 5491
Bibliografie
1. Descopera temperamentul bebelusului tau, link: https://pediatrics.about.com/od/infantparentingtips/a/04_temperament.htm
2. Dezvolta personalitatea bebelusului, link: https://www.yourbabytoday.com/features/nuturing_personality/index.html
3. Temperamentul si dezvoltarea sugarului, link: https://www.theparentreport.com/resources/ages/infant/development/66.html
4. Informarea parintilorin legatura cu temperamentul copiilor, link: https://pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/102/5/SE1/1311
5. Temperamentul sugarului, link: https://www.parenting-ed.org/handout3/General%20Parenting%20Information/infant%20temperament.htm
6. Factori de influenta asupra temperamentului bebelusilor, link: https://www.associatedcontent.com/article/131099/influences_on_infant_temperament.html?cat=4
7. Temperamentul, link: https://www.umext.maine.edu/onlinepubs/htmpubs/4358.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum