Tehnologia cibernetică poate deveni utilă în diagnosticarea diferitelor afecțiuni

©

Autor:

Tehnologia cibernetică poate deveni utilă în diagnosticarea diferitelor afecțiuni
Deși ar părea că Ciborg este un robot, în realitate este doar un hibrid, jumătate robot și jumătate parte umană, găsindu-și rolul doar în literatura de ficțiune. Recent însă, oamenii de știință au demarat studii pentru integrarea lui în domeniul științific.
Ciborg nu mai este doar parte a unei literaturi de ficțiune, cercetătorii americani încearcă să îl utilizeze în domeniul științific. Conform studiului realizat, aceștia consideră că Ciborg ar putea monitoriza starea de sănătate și mai ales dezvoltarea tumorilor. Provocarea majoră este modul de conectare al acestui hibrid la corpul uman.

David Martin, autorul principal al studiului, a declarat că împreună cu echipa sa științifică au acceptat această provocare și au încercat să realizeze o legătură între creierul uman (parte organică) și circuitele unui ciborg (parte anorganică).

În trecut, oamenii de știință au încercat să realizeze această legătură folosind materiale precum siliciul, aurul sau oțelul inoxidabil. Dar acestea sunt capabile să producă cicatrici care ar limita transmiterea semnalelor electrice la nivelul creierului și ar bloca funcționarea normală a acestuia. Pentru a evita acest inconvenient, autorii americani au decis să folosească polimeri conjugați, o structură stabilă chimic utilizată anterior pentru acoperirea antistatică a afișajelor electronice. Polimerul utilizat, activ electric si în același timp activ ionic, s-a dovedit eficient pentru a realiza legatura dintre ciborg și țesuturile umane.

Mecanismul prin care acest polimer își dovedește eficacitatea, constă în mișcarea electronilor și a ionilor atunci când sunt în funcțiune. Polimerul utilizat a fost denumit PEDOT. Introducându-l în diferite structuri funcționale, cercetătorii au identificat modul în care acest polimer se poate specializa. Prin adăugarea unor substituenți precum acidul carboxilic sau a maleimidei la monomerii etilendioxitiofen, aceștia au reușit să dezvolte polimeri cu o varietate de funcții.

Experimental, grupul științific a realizat o asociere între un polimer PEDOT și un anticorp pentru factorul de creștere endotelial vascular (VEGF). În mod normal, acest factor stimulează refacerea vaselor de sânge după lezarea lor, însă tumorile au capacitatea de a îi modifica funcția normală și să își creeze un aport sanguin favorabil creșterii. Cu ajutorul noului polimer aceste modificări ale factorului de creștere ar putea fi depistate, iar tumorile ar putea fi diagnosticate în stadii timpurii.

Alte tipuri de polimeri ar putea fi specializați pentru a semnala tulburările cerebrale. În acest scop, a fost realizat un polimer cu dopamină, dopamina fiind esențială pentru dezvoltarea unor dependențe.

Toate aceste rezultate, împreună cum informațiile deja existente ar putea reprezenta baza contopirii inteligenței umane cu cea artificială.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-08-2020 | creare: 28-08-2020 | Vizite: 576
Bibliografie
'Cyborg' technology could enable new diagnostics, merger of humans and AI, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817104315.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: