Tehnici utilizate in chirurgia estetica
©
Autor: Stanciu Elena
Chirurgia plastica, fie ea reconstructiva sau estetica, se serveste, in atingerea obiectivelor propuse, de numeroase tehnici. Vi le prezentam in continuare pe cele principale.
Endoscopul este un tub optic, un dispozitiv util in asistarea medicului chirurg in timpul interventiilor chirurgicale. Instrumentele chirugicale cu care se va realiza efectiv operatia sunt introduse in organism prin intermediul altor incizii.
Exista trei tipuri pricipale de grefare epidermica, in functie de marimea si locatia suprafetei ce necesita restaurarea:
- sunt utilizate doar straturile superioare de epiderma;
- locatia donatoare va fi aleasa in functie de marimea, tipul si pigmentatia stratului de piele necesar.
- aplicata atunci cand este solicitata la maxim elasticitatea pielii;
- utilizeaza toate straturile pielii (nu doar cel de suprafata) de pe zona doantoare;
- implica ridicarea tuturor straturilor de piele, grasime si uneori cartilajul subiacent din zona donatoare
Grefarea epidermica este cea mai freceventa dintre procedurile chirurgiei estetice. Grefele de piele pot avea proveniente diverse:
Aceasta tehnica deserveste functia de “ crestere” a pielii pentru a repara alte portiuni de piele vatamata sau portiuni lipsite de tesut epidermic in urma unor traume, accidente.
Toate aceste tehnici pot asigura succesul unei interventii chirurgicale estetica daca se pune accentul pe anumite aspecte cum ar fi:
Chirurgia endoscopica
Aceasta tehnica foloseste un endoscop, un cateter tubular, dotat cu o camera video minuscula si un fascicol de lumina, introdus printr-o incizie mica. Imaginile de pe camera sunt transmise pe un ecran, astfel incat sa ofere indicii medicului chirurg cu privire la directia de manipulare a endoscopului in interiorul corpului.Endoscopul este un tub optic, un dispozitiv util in asistarea medicului chirurg in timpul interventiilor chirurgicale. Instrumentele chirugicale cu care se va realiza efectiv operatia sunt introduse in organism prin intermediul altor incizii.
Transplantul ontroplastic
Presupune transferul de tesut viu dintr-o parte in alta a aceluiasi organism - adesea catre zone ce au pierdut piele, grasimi, muschii motorii si/sau suport scheletic. Exista cateva tipuri diferite de astfel de interventii chirugicale, utilizate in functie de locatia tesutului preluat si de tipul de structura care necesita refacerea/ reconstructia:- local - atunci cand tesutul prelevat se afla in imediata apropiere a ranei, iar pielea ramene atasata la unul din capete de organism pentru a asigura fluxul de circulatia sangvina a tesutului, intact.
- regional - utilizeaza o anumita sectiune de tesut atasata de un vas de sange specific.
- transfer osos sau de tesuturi moi - acest tip de interventie se realizeaza atunci cand suportul osos sau pielea ce s-a desprins de pe tesutul muscular sunt transportate catre o alta locatie.
- tranfer musculocutan (de muschi si piele) - acest tip de transfer este adesea utilizat atunci cand zona ce necesita acoperire are nevoie de o alimentare cu sange crescuta (ex: reconstituirea unui san in urma unei mastectomii).
- transplant micro-vascular - implica detasarea si reatasarea pielii si a vaselor de sange dintr-o parte a corpului catre o alta zona a aceluiasi organism (microchirugia se ocupa cu atasarea vaselor sanguine).
Grefare epidermica
O grefa de piele poate fi utilizata sa acopere o portiune de piele care a suferit vatamari grave sau lipseste in totalitate. Aceasta procedura chirurgicala implica indepartarea sectiunilor sanatoase de piele dintr-o parte a corpului, pentru a restaura aspectul sau functionalitatea unei alte sectiuni in cadrul aceluiasi corp. Locul de unde este indepartat tesutul epidermic se numeste locatie donatoare.Exista trei tipuri pricipale de grefare epidermica, in functie de marimea si locatia suprafetei ce necesita restaurarea:
- grefa subtire, partiala
- sunt utilizate doar straturile superioare de epiderma;
- locatia donatoare va fi aleasa in functie de marimea, tipul si pigmentatia stratului de piele necesar.
- grefa groasa, totala
- aplicata atunci cand este solicitata la maxim elasticitatea pielii;
- utilizeaza toate straturile pielii (nu doar cel de suprafata) de pe zona doantoare;
- grefa de compozit
- implica ridicarea tuturor straturilor de piele, grasime si uneori cartilajul subiacent din zona donatoare
Grefarea epidermica este cea mai freceventa dintre procedurile chirurgiei estetice. Grefele de piele pot avea proveniente diverse:
- autogrefele - presupun utilzarea unei grefe de pe destinatar. Pielea dintr-o regiune a corpului este implantata intr-o zona compromisa. In cazul in care acesta nu prezinta tesut natural sanatos, corespunzator necesitatii exista mai multe alternative
- cultivarea unor straturi epidermice in vitro
- compusi sintetici - formati din doua straturi de substitut epidermic ce consta in silicon superficial si colagen din tendon animal
- homotransplant / alogrefa - transplant/ grefare de la un donator de aceeasi specie
- grefa heterologa (xenogenica) - transplant tisular de la un donator de specie diferita
Tehnologia laser
Tehnologia laser utilizata in chirurgia estetica este recomandata datorita riscurilor minime in ceea ce priveste sangerarea, invinetirea si aparitia cicatricilor in urma interventiei. Exista numeroase tipuri de laser ce pot fi utilizate in aceasta ramura a chirurgiei, in functie de scopul si locatia interventiei. Doar impreuna cu medicul chirurg puteti decide daca aceasta tehnica este recomandata cazului dumneavoastra.Expansiune tisulara
Aceasta reprezinta o procedura chirurgicala care implica inserarea unui dispozitiv asemanator unui balon, numit extensor, sub piele. Acest externsor strecoara un anumit lichid in zona care necesita restaurare, pentru a provoca intinderea si expansiunea tesutului epidermic.Aceasta tehnica deserveste functia de “ crestere” a pielii pentru a repara alte portiuni de piele vatamata sau portiuni lipsite de tesut epidermic in urma unor traume, accidente.
Toate aceste tehnici pot asigura succesul unei interventii chirurgicale estetica daca se pune accentul pe anumite aspecte cum ar fi:
- planificarea prelabila, corecta, corespunzatoare si cu grija a inciziilor, astfel incat sa survina in locatii care sa se suprapuna cu linii sau pliuri naturale ale pielii si tesuturilor
- apelul la o procedura adecvata de inchidere a ranii
- utilizarea celor mai bune materiale de sutura
- indepartarea timpurie a suturilor expuse astfel incat zona de interventie sa se vindece corespunzator, fara cicatrici
Data actualizare: 24-11-2019 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 9144
Bibliografie
https://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/adult_plassurg/techniqs.cfmhttps://healthlibrary.brighamandwomens.org/Library/Encyclopedia/85,P01138
https://wapedia.mobi/en/Plastic_surgery
https://plasticsurgery.about.com/od/historyofplasticsurgery/a/risks_rewards.htm
https://www.smartplasticsurgery.com/surgery/risks.html
https://www.medic8.com/cosmetic-surgery/risks-cosmetic-surgery.html
https://www.buzzle.com/articles/risks-dangers-plastic-surgery.html
https://www.medic8.com/cosmetic-surgery/benefits-cosmetic-surgery.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Chirurg bun timisoara pt. san
- Depresie dupa operatie estetica
- Augmentare sani - solicitare sfat
- Operatie estetica la spital