Intrebari frecvente despre operatiile estetice

©

Autor:

Intrebari frecvente despre operatiile estetice

Daca luati in calcul efectuarea unei operatii plastice, fie de natura estetica, fie de natura reconstructiva, probabil aveti multe curiozitati si nelamuriri. Incercam, in acest articol, sa va raspundem la cateva dintre cele mai frecvente intrebari din domeniu.

Ce sunt procedurile chirurgiei plastice?

 

Chirurgia plastica si procedurile sale implica tehnici care modifica, remodeleaza sau subliniaza anumite caracteristici si trasaturi ale aspectului fizic, atat la nivelul fetei, cat si la cel al corpului. Motivatiile pentru a apela la aceste proceduri sunt fie de ordin subiectiv (psihologic), fie necesitatea de a corecta anumite imperfectiuni sau anomalii provocate de traume, vatamari, arsuri, sindroame, boli sau factori genetici.

Care este diferenta intre chirurgia plastica reconstructiva (reparatorie) si chirurgia plastica - estetica?

Principala diferenta consta in motivatia si necesitatea interventiei.
  • Chirurgia estetica este folosita pentru a remodela structuri normale ale corpului, cu scopul de a imbunatati aspectul pacientului si a consolida respectul si increderea in sine. Decizia de a apela la acest tip de chirurgie plastica este o decizie personala.
  • Chirurgia plastica reconstructiva este utilizata pentru a corecta defecte sau anormalitati cauzate de multipli factori cu scopul de a imbunatati functionalitateasau si pentru a aproxima un aspect normal al structurilor organismului.

Ce reprezinta chirurgia plastica minim invaziva?

Chirurgia plastica minim invaziva utilizeaza tehnologii performante pentru realizarea interventiilor chirurgicale, utilizand incizii mici sau chiar orificii naturale pentru a reduce astfel durerea pacientului, timpul de recuperare si durata de spitalizare (unele pot fi efectuate chair si ambulatoriu), riscurile interventiei, aparitia cicatricilor. Utilizeaza tehnici laparoscopice (laparoscopul este un sistem telescopic de lentile, conectat la o camera video si la care este atasata o sursa de lumina (halogen sau xenon), iluminand campul operator).

Cat de lung va fi timpul de recuperare in cazul unei interventii chirurgicale plastice?

Timpul de recuperare dupa o operatie plastica depinde in primul rand de tipul procedurii (cu cat mai invaziva, cu atat mai lunga perioada de recuperare), suprafata de interventie, capacitatea de vindecare a pacientului (odata cu inaintarea in varsta, procesul de vindecare este mai lent).
O estimare generala a perioadei in care pacientul necesita asistenta medicala este de 5 pana la 10 zile.

Exemple specifice: liposuctia, marirea sanilor si blefaroplastia (corectarea pleoapelor) : necesita 5-7 zile pana la intoarcerea la activitatile obisnuite; liftingul facial : 10-14 zile; abdominoplastia- 7-14 zile.

Vor fi evidente efectele unei astfel de interventii?

Acest lucru depinde de tipul de interventie aplicat. In cazul maririi sanilor, de exemplu, schimbarea produsa va fi ceva mai evidenta, insa in majoritatea cazurilor cei din jur vor observa doar „ceva diferit” in aspectul dumneavoastra, insa nu vor putea specifica ce anume exact. Efectele, in general, nu vor fi dramatica, insa pot fi mai importante cand e vorba de corectii care imbunatatesc mult aspectul,
Tineti seama, de asemenea, ca in primele zile de recuperare vor exista semne vizibile ale unei interventii chirurgicale (roseata, umflatura, disconfort fizic).

Ce se poate spune despre nivelul durerii resimtit in timpul/ in urma unei interventii chirurgicale estetice?

Noile tehnici non-chirugicale folosite in efectuarea unora dintre proceduri presupun un nivel redus de durere, un disconfort mediu sau chiar minim la nivelul zonei de interventie. Sunt administrate anestezii locale sau generale, sedative in perioada desfasurararii interventiei. Totusi, durerea poate aparea in perioada de vindecare, insa  disconfortul fizic si psihic sunt temporare, persistand doar pe durata perioadei de recuperare. La cerere, daca durerile sunt mai mari decat in mod asteptat, pot fi prescrise medicamentepentru ameliorarea acestora.

Interventiile care creeaza cel mai mare disconfort si un nivel mai ridicat de durere sunt: liposuctia, abdominoplastia si marirea sanilor, precum si acele operatii ce presupun ridicarea sau intinderea musculaturii.

Exista cazuri de aparitie a unui un soc postoperator?

Socul psihic este perceput ca fiind o reactie negativa la un anumit stimul, insa pacientii pot suferi si un soc pozitiv (de incantare, bucurie cu privire la rezultatele interventiei). Perceptia negativa a sinelui dupa operatie se poate produce in cazul persoanelor labile psihic, cu asteptari exagerate sau ireale in ceea ce priveste rezultatul interventiei.

Vor ramane cicatrici in urma unei interventii chirurgicale plastice- estetice?

Pentru efectuarea operatiilor estetice, pot fi folosite atat tehnici chirurgicale, cat si non-chirurgicale. Insa, majoritatea interventiilor chirurgicale presupun realizarea cel putin a unei incizii, a carei intinderea depinde de complexitatea procedurii. Acest lucru inseamna ca apelul la tehnici chirugicale presupune cicatrici inevitabile; de regula, acestea sunt plasate intr-o locatie foarte putin vizibila, pentru a se suprapune cu cutele si pliurile naturale ale pielii).Cu timpul, acestea se vor estompa. Procedurile non-chirugicale nu lasa cicatrici permanente.

In cat timp dispar cicatriciile?

Desi cicatricile trebuie sa fie pe cat posibil cat mai mici si mai ascunse, acestea necesita o atentie sporita in primele 6-12 luni post-operatorii (evitarea expunerii la soare, apa fierbinte, frig) . Dupa aproximativ 9-12 luni, cicatricea devine supla, normala si foarte putin vizibila. La un procent foarte mic de pacienti (sub 2-3), independent de chirug, materialele de sutura sau alti factori externi pot conduce la formarea de cicatrici inestetice (hipertrofice sau cheloide), insa sunt tratabile.

Cum se selecteaza implanturile mamare si ce garantie au?

Exista doua tipuri majore de implanturi mamare: implanturi cu silicon si implanturi saline.

Marimea implantului depinde de marimea finala dorita de pacienta. In ceea ce priveste forma, exista doua tipuri majore: rotund (cele mai populare) sau forma de lacrima (pentru a oferi un aspect mai natural femeilor cu o forma alungita a sanilor).

Textura implanturilor poate fi netedă (cele mai populare) sau cu textura (de preferat, din cauza riscului mai scazut de contractie capsulara, care reprezinta complicatia cea mai frecventa in cazul augmentarii sanilor, ce apare atunci cand implantul exercita prea multa presiune asupra organismului).Totusi,implanturile cu textura au dezavantajul  ca in timp, capata  riduri mai usor, creand in timp un aspect nenatural.

Se recomanda schimbarea implanturilor dupa circa 15-20 ani, chiar daca nu au existat complicatii in acest interval de timp, deoarece dupa o anumita perioada apare posibilitatea ca implantul sa se sparga datorita imbatranirii texturii.

Este liposuctia o metoda buna de a scadea in greutate?

Conceptia potrivit careia liposuctia este cea mai rapida metoda de a scadea in greutatate este gresita. De retinut faptul ca cel mai bun candidat pentru o astfel de interventie este acea persoana care are o greutate apropiata de greutatea ideala, insa detine anumite depozite mici de grasime care sunt extrem de dificil de eliminat prin dieta sau exercitiu fizic. Liposuctia nu este o metoda de slabire!

Cat timp vor persista efectele liposuctiei?

In principal, aceste efecte depind de stilul de viata al individului. De o importanta vitala este mentinerea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, insotita de exercitii fizice regulate.
Dupa o interventie de liposuctie, pacientul trebuie sa poarte, dupa caz, un pantalon, o burtiera sau o vesta de compresie speciala timp de trei- patru saptamani, 24 ore/zi, iar in urmatoarele saptamani inca, cate 12 ore/zi.

Timp de cel putin 6 luni (uneori chiar 9-12 luni) pacientul trebuie sa urmeze o dieta hipocalorica cu maxim 1200 calorii pe zi, pentru mentinerea rezultatului interventiei. Daca in perioada imediat urmatoare pacientul nu respecta o serie de principii alimentare sanatoase, se poate ingrasa la loc si astfel rezultatul operatiei nu este durabil.

Cum pot intineri trasaturile fetei?

Pe masura ce imbatranim, pielea isi pierde din elasticitate, ceea ce detemina efectul de piele lasata, in special in jurul gatului. Cea mai frecventa procedura estetica de intinerire este liftingul facial. O alta problema caracteristica imbatranirii tenului sunt ridurile. Acestea pot fi estompate cu ajutorul remodelarii cutante, gomajului chimic sau cu cristale; acestea indepartand de fapt straturile superioare ale pielii, netezand suprafata ridata. Insa pentru fiecare persoana in parte, in functie de particularitatile cazului sau, se pot aplica proceduri diferite. Un medic specialist va va indruma cel mai bine in luarea unei decizii corecte.

Este chirurgia estetica sigura?

Progresele ultimilor ani in ceea ce priveste procedurile si tehncicile chirurgiei plastice ii determina pe specialisti sa afirme ca, realizate in conditii corespunzatoare si de medici experimentati si autorizati, acestea sunt destul de simple si sigure. Insa, ca orice interventie chirugicala exista anumite riscuri pe care este bine sa le cunoasteti si sa le discutati cu medicul dumneavoastra.

Pe langa acestea, pentru interventiile chirurgicale estetice exista si o serie de riscuri specifice, pe care le puteti citi in articolul  Riscurile chirurgiei estetice.

Data actualizare: 23-07-2023 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 6098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnici utilizate in chirurgia estetica
  • Chirurgia estetica minim invaziva
  • Pregatirea pacientului pentru interventia estetica
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum