Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială

Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială

©

Autor:

Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
Un tip de inteligență artificială cunoscută ca inteligenÈ›a artificială de învățare automată ar putea analiza È™i interpreta mai rapid È™i mai eficient ecocardiogramele, conform unui studiu recent din cadrul UC San Francisco.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul npj Digital Medicine.

Cercetătorii au utilizat peste 180.000 imagini cu ecocardiograme pentru a „antrena” sistemul de inteligență artificială să evalueze cele mai comune tipuri de ecocardiograme. Ulterior, a comparat eficienÈ›a sistemului cu abilitățile operatorilor umani pe noi probe. S-a observat că acurateÈ›ea computerelor de evaluare a fost de 91,7-97,8 %, versus 70,2-83,5% în cazul operatorilor umani.

Rezultatele sugrează astfel că tehnica ar putea fi utilă în îmbunătățirea acurateÈ›ei ecocardiogramelor, eficienÈ›ei È™i fuxului de lucru, È™i ar putea asigura fundamentul unei mai bune analize a procedurii.

Imagistica este o parte importantă a diagnosticului medical, dar interpretarea imaginilor medicale ca ecocardiogramele este una complexă, proces consumator de timp È™i care necesită experiență È™i competenÈ›e care se formează în timp. O ecocardiografie sau ecografie cardiacă ajută la captarea de imagini sau video pentru evaluarea anatomiei È™i funcÈ›ionalității cordului. Interpretarea operatorului uman influenÈ›ează considerabil acurateÈ›ea È™i diagnosticul È™i este influenÈ›ată È™i de dispozitivul utilizat.

În cadrul studiului curent s-au utilizat 223.787 imagini preluate de la 267 pacienÈ›i de 20-96 ani, achiziÈ›ionate în perioada 2000-2017. Imaginile preluate au acoperit o paletă largă de probabilități È™i cazuri, È™i analizele au È›inut cont de calitățile tehnice ale dispozitivelor, dar È™i de variabilele pacientului, inclusiv genul sau geutatea.

Cercetătorii au construit o reÈ›ea neurală multistratificată È™i au utilizat tehnicile de învățare computerizată pentru a clasifica imaginile. Au ales aleatoriu 80% dintre imagini pentru antrenare È™i 20% au rămas pentru validare È™i testare. Pentru compararea performanÈ›ei, 1500 imagini alese aleatoriu au fost analizate cu ajutorul sistemului de inteligență artificială, prezentând acurateÈ›e de până la 97,8%, chiar È™i pentru cele de rezoluÈ›ie mai redusă.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-12-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 1854
Bibliografie
AI is quicker, more effective than humans in analyzing heart scans, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-ai-quicker-effective-humans-heart.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe feÈ›ele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum