Tehnică de inteligență artificială pentru îmbunătățirea calității în imagistica medicală
©
Autor: Mancaș Mălina
![Tehnică de inteligență artificială pentru îmbunătățirea calității în imagistica medicală](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35827.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii din cadrul Centrului de Imagistică Biomedicală Athinoula A. Martinos de la Spitalul General Massachusetts au dezvoltat o tehnică nouă bazată pe inteligență artificială È™i algoritmi de învățare mecanică (machine learning), permiÈ›ând achiziÈ›ia de imagini de calitate superioară mai rapid È™i mai eficient.
Tehnica este numită AUTOMAP (automated transform by manifold approximation) È™i a fost prezentată într-un articol publicat în jurnalul Nature.
Citește tot ce trebuie să știi despre tomografia computerizată.
O parte esenÈ›ială a imagisticii este reconstrucÈ›ia imaginilor, ce trasformă datele brute preluate de la scanner în imagini ce urmează a fi evaluate. Tehnica tradiÈ›ională de reconstrucÈ›ie foloseÈ™te o reÈ›ea de module de procesare a semnalelor ce necesită o persoană experimentată să efectueze acest lucru È™i să identifice eventualele erori din datele brute, cum sunt zgomotele.
Sistemul AUTOMAP permite o vizualizare mai detaliată, mai puțin mecanică și inspirată de creierul uman, ce se poate adapta la date concrete din lumea reală. Permite strategii computaționale mai eficiente pentru a obține imagini clare, precise pentru o varietate de scenarii.
AUTOMAP ar putea oferi numeroase beneficii în practica clinică, de la producerea de imagini de înaltă calitate în timp mai scurt pentru RMN sau reducerea dozelor de radiaÈ›ii în radiografii, scanări CT sau PET. Datorită vitezei de procesare, tehnica ar putea duce la procese decizionale chiar È™i în timpul scanării pacientului. Sistemul ar putea fi utilizat în alte aplicaÈ›ii de inteligență artificială ca cele de diagnostic în timp real.
Sursa: Phys.org
Data actualizare: 23-03-2018 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 1334
Bibliografie
New artificial intelligence technique dramatically improves the quality of medical imaging, link: https://phys.org/news/2018-03-artificial-intelligence-technique-quality-medical.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ajutati-ma...
- CT dinte
- Pot face RMN daca am un ac rupt pe canal?
- Pot sa fac rmn la cu surub de tip herbert?
- Doua RMN-uri in aceeasi luna?
- Formațiune tumorala
- Interpretare CT
- RMN cot interpretare