Te îmbeți ușor? Ai putea fi mai susceptibil la apariția steatozei hepatice (ficatul gras)

©

Autor:

Te îmbeți ușor? Ai putea fi mai susceptibil la apariția steatozei hepatice (ficatul gras)
Persoanele care au o activitate enzimatică redusă în descompunerea aldehidei active - adică acele persoane care intră cu ușurință în stare de ebrietate - sunt mai predispuse la apariția ficatului gras, chiar dacă nu consumă alcool. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu clinic condus de cercetători de la Universitatea Kumamoto din Japonia.

Steatoza hepatică sau ficatul gras este o afecțiune produsă în general de consumul exagerat de alcool. Însă recent au apărut tot mai multe persoane suferind de steatoză hepatică non-alcoolică (ficatul gras non-alcoolic) - SHNA, o tulburare a funcției hepatice produsă de abuzul alimentar și sedentarism.

Când o persoană consumă bauturi alcoolice, în ficat are loc transformarea alcoolului în acetaldehidă. Acest compus chimic este toxic și contribuie la starea de rău și mahmureala de după beție. Aldehid-dehidrogenaza 2 (ALDH2) este o enzimă ce descompune acetaldehida și o transformă în substanțe inofensive. Acțiunea acestei enzime este determinată genetic și influențează cantitatea de alcool pe care o poate consuma o persoană fără a i se face rău.

Asia de Est este o zonă cu o mare concentrație de persoane cu activitate scăzută a enzimei ALDH2, cu alte cuvinte, persoane care nu rezistă la băutură. În special în Japonia 40% din populație are activitatea ALDH2 scăzută, iar 10% nu prezintă deloc activitatea acestei enzime. Studiul de față a descoperit faptul că la aceste persoane incidența SHNA este de aproximativ două ori mai mare decât la persoanele cu activitate enzimatica ridicată.

În plus, a fost luată în considerare și valoarea gama-glutamiltranspeptidazei (GGT) - un indicator pentru starea de sănătate a ficatului. O valoare peste 25,5U/L este de obicei asociată cu debutul SHNA. Cercetătorii s-au axat pe cazurile de combinație între activitatea ALDH2 scăzută și nivel GGT mai mare de 25,5U/L.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu acticvitatea ALDH scăzută, plus nivelul GGT peste 25,5U/L au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta SHNA, comparativ cu persoanele care au activitatea ALDH mare și valori ale sub 25,5U/L.
„Persoanele care consumă alcool foarte puțin sau deloc trebuie să fie atenți la posibilitatea apariției ficatului gras non-alcoolic, verificând permanent nivelul GGT”, spune profesorul Kentaro Oniki de la Universitatea Kumamoto.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 31-05-2016 | creare: 31-05-2016 | Vizite: 4753
Bibliografie
Even light or non-drinkers who become easily inebriated may develop fatty liver disease, link: https://www.news-medical.net/news/20160525/Even-light-or-non-drinkers-who-become-easily-inebriated-may-develop-fatty-liver-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
  • Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum