Sursele de informație conservatoare și rețelele de socializare asociate cu dezinformarea privind COVID-19

©

Autor:

Sursele de informație conservatoare și rețelele de socializare asociate cu dezinformarea privind COVID-19
Potrivit unui studiu publicat recent persoanele care urmăresc surse de informație conservatoare sau petrec timp pe rețelele sociale au un risc mai mare de dezinformare în privința prevenirii infecției cu noul coronavirus și sunt mai dispuși să crează teorii ale conspirației. (1)
Cercetătorii au descoperit că persoanele care se uitau la posturi de televiziune cu viziune conservatoare au un risc mai mare de a crede știri false, precum cea des răspândită că guvernul Chinei a produs virusul ca o forma de armă biologică sau că vitamina C poate preveni infecția cu noul coronavirus, știri dezmințite de oamenii de știință. (2)

În ceea ce privește rețelele sociale, persoanele care au folosit Facebook, Twitter sau YouTube în ultimele luni au o probabilitate mai mare de a crede că excesul de vitamina C previne infecția cu noul coronavirus. O altă concluzie interesantă a studiului este că persoanele care folosesc siteuri agregatoare de știri precum Google News sau Yahoo News sunt mult mai puțin predispuși să creadă că spălatul pe mâini și evitarea persoanelor asimptomatice poate prevenire transmisia virusului.

Prin comparație, persoanele care au urmărit posturi liberale sau imparțiale au fost informate corect în privința diferențelor dintre virusul gripal sezonier și noul coronavirus. De asemenea, au fost mult mai încrezători că spălatul regulat pe mâini și evitarea persoanelor asimptomatice poate preveni infectarea. În plus, nu au crezut că vitamina C previne infecția sau că guvernul chinez a creat virusul pentru a reduce populația lumii.

Pentru a preveni răspândirea unor informații false, autorii studiului recomandă informarea clară și din surse sigure cu privire la ultimele noutăți legate de COVID-19 și verificarea informațiilor care par prea simple pentru a fi adevărate.

Sursa: University of Pennsylvania

Data actualizare: 04-05-2020 | creare: 04-05-2020 | Vizite: 431
Bibliografie
1. Use of conservative and social media linked with COVID-19 misinformation. https://penntoday.upenn.edu/news/use-conservative-and-social-media-linked-covid-19-misinformation
2. The Relation between Media Consumption and Misinformation at the Outset of the SARS-CoV-2 Pandemic in the US, https://misinforeview.hks.harvard.edu/wp-content/uploads/2020/04/April19_FORMATTED_COVID-19-Survey.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •