Suptul degetului

©

Autor: Redacția ROmedic

Suptul degetului
Suptul degetului este normal la bebelusi si la copiii mici. Reflexul suptului se manifesta inca din viata intrauterina si face ca bebelusii sa-si suga degetele, mana sau alte obiecte precum suzeta.

Instinctul de supt scade in general dupa 6 luni, desi numerosi copii continua sa isi suga degetul pentru a se linisti. In cele din urma, suptul degetului poate deveni un obicei la care apeleaza copiii mici pentru a se calma atunci cand le este foame, frica, somn, cand sunt agitati sau plictisiti.
Intre 70 si 90% din copii isi sug degetul, majoritatea incetand la varsta de 3 pana la 6 ani.

Suptul degetului la copiii sub 4 ani nu reprezinta de obicei o problema. In schimb, cei care continua sa-si suga degetul frecvent dupa varsta de 4 -5 ani prezinta un risc de probleme dentare sau de vorbire.
In cazuri rare, suptul degetului dupa 5 ani este un raspuns la problemele emotionale sau alte tulburari precum anxietatea. Copiii cu aceste probleme trebuie evaluati de un medic. Majoritatea renunta la acest obicei dupa introducerea unor masuri simple de tratament.

Probleme

Daca se prelungeste dincolo de o anumita limita, suptul degetului poate cauza probleme dentare pentru copil. Dintii copilului de pe cele doua maxilare se pot suprapune in mod gresit (malocluzie dentara) sau pot fi impinsi inafara, deformand bolta palatina (cerul gurii). Malocluzia se corecteaza de la sine atunci cand copilul renunta la suptul degetului. Totusi, cu cat acest obicei este continuat mai mult, cu atat sunt mai mari sansele ca tratamentul ortodontic sa fie necesar pentru corectarea problemelor dentare survenite.
Pot de asemenea sa apara probleme de vorbire – pronuntia gresita a unor sunete.

Tratament

In general se recomanda ignorarea acestui obicei la copiii de varsta prescolara. Majoritatea copiilor renunta singuri la suptul degetului la un moment dat.
Copiii care au nevoie de tratament sunt cei care:
continua sa isi suga degetul dupa varsta de 4 -5 ani
sufera de probleme dentare sau de vorbire ca urma a acestui comportament
se simti jenati sau sunt certati de alte persoane din cauza acestui obicei
Tratamentul consta in impunerea unor reguli de catre parinti si in oferirea de alternative care sa ii distraga atentia copilului. Momentele zilei si locurile in care copilului i se permite sa isi suga degetul trebuie limitate.
O alta solutie este oferirea de recompense morale (laude) atunci cand copilul renunta la suptul degetului. Pe masura ce copilul se maturizeaza, de obicei la 5 ani, el poate juca un rol mai activ in tratament.
Puneti manusi pe mainile copilului sau inveliti degetul mare intr-un material sau intr-un plasture. Explicati-i copilului ca manusa, plasturele sau panza aplicata pe deget nu este o pedeapsa, ci are rolul de a-i aminti sa nu isi mai suga degetul
Daca aceste metode nu functioneaza, alte tratamente, incluzand terapiile comportamentale, dispozitivele pentru degete sau dispozitivele orale pot fi utilizate.

Data actualizare: 20-04-2019 | creare: 04-08-2007 | Vizite: 6496
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum dezobișnuiești copilul să nu-și mai sugă degetul
  •