Alertă: ce faci dacă copilul e apatic, somnolent și răspunde greu la stimuli
Autor: Vasiliu Alina
Atunci când copiii resimt simptome neobișnuite, acestea nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare și pot să dispară într-un timp cât mai scurt. Cu toate acestea, unele semne pot indica o problemă mai gravă de sănătate. În cazul în care copilul tău experimentează unul dintre simptomele de mai jos și acestea persistă este posibil să fie nevoie să mergi la un medic.
Oboseală extremă
Dacă copilul tău prezintă simptome de oboseală sau nu pare să aibă energia pe care o are de obicei, este posibil să existe o problemă. Există mai multe cauze ale oboselii.
Medicul va investiga o serie de posibilități, inclusiv anemie, dureri de cap și depresie. Este important să oferi copilului opțiunea de a discuta în particular cu medicul, în special cu adolescenții. Este posibil ca copilul să nu se simtă confortabil să discute anumite probleme medicale sau sociale în fața părinților.
Iată câteva motive posibile pentru oboseala cronică la copii:
Probleme cu somnul
Acest lucru are sens, evident, deoarece, dacă un copil nu are un program suficient de somn sau dacă calitatea somnului este proastă, aceștia se vor simți obosiți.
Apnee
Apneea se întâmplă atunci când un copil nu mai respiră în timpul somnului. Este de obicei cauzată de blocarea căilor aeriene superioare. S-ar putea să auzi un sforăit, urmat de pauze în respirație sau sunetele de sufocare.
Deoarece căile respiratorii sunt obstrucționate, nivelurile de oxigen pot scădea pe termen scurt. Aceasta declanșează creierul să se trezească pentru a deschide căile respiratorii. Când se întâmplă acest lucru în mod repetat pe tot parcursul nopții, calitatea somnului este afectată.
Anemia
Anemia constă într-un număr scăzut de celule roșii în sânge.
Celulele noastre roșii din sânge aduc oxigen în corpul nostru, iar când nivelurile sunt scăzute, ne putem simți obosiți. Alte simptome sunt iritabilitatea și culoarea palidă a pielii.
Nutriție slabă
Modelele alimentare nesănătoase pot provoca afecțiuni cum ar fi obezitatea în perioada copilăriei, care poate duce la oboseală extremă la copii.
Depresie, anxietate sau alte probleme de sănătate mintală
Când viața este dificilă pentru copii, indiferent de motiv, ei o pot simți și o pot exprima sub formă de oboseală. Acest lucru este mult mai frecvent decât multe din motivele medicale enumerate mai sus.
Alergii
Multe tipuri de reacții alergice determină corpul să elibereze substanțe chimice care duc la oboseală extremă. Dacă copilul tău a dezvoltat o reacție alergică, s-ar putea simți obosit.
Virusul Epstein-Barr
Virusul Epstein-Barr provoacă o boală infecțioasă numită mononucleoză, iar unul dintre simptome este oboseală. Dacă copilul tău este obosit tot timpul, există șanse ca acesta să aibă această boală.
Stil de viață sedentar
Un stil de viață sedentar fără activitate fizică poate face un copil letargic și obosit.
Efectele secundare ale medicamentelor
Câteva medicamente au efecte secundare cum ar fi oboseala extremă și somnolența. Acestea includ siropuri de tuse și medicamente alergice. Acordarea de medicamente care să trateze răceala și gripă copiilor, îi poate face mult mai obosiți.
Afecțiuni cronice, cum ar fi astmul
Atunci când bolile cronice nu sunt optim controlate, ele pot provoca oboseală. Motivul oboselii depinde de boală. De exemplu, copiii cu astm bronșic slab controlat pot experimenta frecvent scurtarea respirației, ceea ce îi face să se simtă obosiți. Pentru unele boli, senzația de oboseală poate fi primul indiciu în care ceva nu este în regulă.
Hipotiroidia
Atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, metabolismul organismului poate încetini și face ca persoana să se simtă obosită.
Probleme cardiace
Acest lucru este foarte rar la copii, dar dacă inima este slabă, poate provoca oboseală.
Cancer sau alte boli grave
Acestea sunt foarte rare, dar senzația de oboseală poate fi unul din primele simptome.
Oboseală cronică
Sindromul de oboseală cronică la copii începe cu simptome asemănătoare simptomelor gripei. Este o tulburare complicată caracterizată prin oboseală extremă, care nu poate fi explicată de nici o afecțiune medicală. (1)
Ce trebuie să faci dacă ai un copil obosit
Dacă copilul se plânge că se simte obosit tot timpul mai mult de o săptămână sau două, ar trebui să iei în considerare o consultație de specialitate, care să includă:
- Detalii legate de istoricul oboselii și a simptomelor asociate, inclusiv a obiceiurile de somn și orice ar putea provoca stres sau anxietate.
- Examinare fizică detaliată, privind greutatea și creșterea copilului și identificarea oricăror anomalii fizice.
- Teste suplimentare. Testele depind de simptomele copilului și de examenul fizic și ar putea include teste de sânge, teste de urină. sau radiografii cum ar fi raze X sau IRM. (2)
Medicul va decide dacă este necesară o vizită la un psiholog sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale.
De cele mai multe ori, motivul oboselii cronice la copii nu este nimic serios și poate fi tratat ușor.
Simptomele oboselii extreme la copii
Există o listă lungă de simptome posibile pe care o poate avea cineva cu sindrom de oboseală cronică. Cele mai frecvente includ:
- Oboseală severă, care poate îngreuna desfășurarea activităților zilnice;
- Probleme cu somnul;
- Simptome care se înrăutățesc după efort fizic sau mental (acest lucru se numește stare de rău post-exercițiu);
- Simptome sau amețeli care se agravează după ridicarea în poziție verticală;
- Probleme cu concentrarea și memoria;
- Dureri de cap. (3)
Tratament
Pentru a trata oboseala extremă, medicul pediatru al copilului tău va determina cauza principală a oboselii. Doar atunci, copilul dumneavoastră va fi tratat prin acordarea unui medicament adecvat sau a unui stil de viață și a unor modificări dietetice. Iată cum poate fi tratată oboseala extremă:
Modificarea medicamentelor
Pentru o tulburare de somn, medicul va prescrie medicamente care conțin inhibitori de serotonină. Acest lucru va împiedica copilul să adoarmă în timpul zilei. Dacă alergia sau tusea provoacă o oboseală extremă, medicul va schimba medicamentul sau doza.
Rutina adecvată a somnului
Cel mai important tratament pentru oboseala extremă este o rutina sănătoasă de somn. Copilul trebuie să primească cel puțin 8-10 ore de somn în fiecare noapte. Stabilește o rutină fixă pentru somn.
Exerciții fizice regulate și expunerea la soare
Exercițiile fizice nu sunt importante doar pentru adulți, dar sunt la fel de importante și pentru copii. Dacă dorești ca copilul tău să fie sănătos și activ, asigură-te că acesta face mișcare în mod regulat și are suficientă expunere la soare în fiecare zi. (4)
Alte metode prin care îți poți ajuta copilul:
- Încurajează copilul să țină un jurnal zilnic pentru a identifica momentele în care acesta are cel mai mare nivel de energie.
- Ajută-ți copilul să recunoască și să-și exprime sentimente, cum ar fi tristețea, furia și frustrarea.
- Permite copilului să aibă mai mult timp în care să facă activități care necesită concentrare sau efort fizic.
2. Chronic Fatigue Syndrome. Url: https://kidshealth.org/en/parents/cfs.html
3. Chronic fatigue syndrome. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
4. Fatigue. Url: https://www.minddisorders.com/Del-Fi/Fatigue.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Oboseala permanenta, apatie
- Quetiapina si indiferenta
- Lipsa de energie.Ce fac?Solutii?
- Febra bebe 7 luni
- Bebelus 4 luni somnoros