Suplimentarea cu vitamina D este necesară la copiii alăptați la sân

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina D este necesară la copiii alăptați la sân
Conform unui studiu recent publicat în American Journal of Public Health, copiii care sunt alăptați la sân după vârsta de un an ar trebui să suplimenteze aportul de vitamina D pentru a preîntâmpina afecțiunile comune la vârsta copilăriei (de exemplu, rahitismul).

Deși laptele matern conține majoritatea nutrienților necesari creșterii și dezvoltării corespunzătoare a copilului, acesta nu poate asigura aportul crescut de vitamina D conform cerințelor organismului în creștere.

Studii anterioare au observat că lipsa suplimentării cu vitamina D a copiilor alăptați la sân în primul an de viață poate constitui un factor de risc pentru apariția rahitismului la copil, o afecțiune frecventă, caracterizată prin reducerea densității și mineralizării osoase. Consecutiv acestor descoperiri, Societatea Canadiană de Pediatrie și Academia Americană de Pediatrie recomandă suplimentarea zilnică cu 400 UI (Unități Internaționale) de vitamina D și la copii alimentați natural.

Noutățile acestui studiu constau în aprecierea relației dintre durata de timp în care copilul a fost alăptat la sân și statusul de vitamina D. Rezultatele acestui studiu sunt cu atât mai importante cu cât Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alimentării copilului la sân inclusi la vârsta de 2 ani și după, în funcție de posibilitățile și preferințele mamei și copilui.

Datele necesare cercetării au fost colectate prin intermediul studiului TARGet Kids, în perioada septembrie 2011- august 2013, prin analiza concentrației serice a vitaminei D (25- hidroxi- vitamina D) în rândul a  2508 copii incluși în studiu, cu vârta între 1 și 5 ani. Aceste date au fost utilizate pentru a studia asocierea dintre durata de alăptare și concentrația vitaminei D din sânge, atât la copii la care s-a efectuat suplimentarea cu vitamina D, inclusiv la cei care nu au primit suplimente.

În concluziile studiului s-a apreciat existența unui risc semnificativ de a dezvolta deficit de vitamina D, cu 6% mai crescut pentru fiecare lună în care copilul a fost alăptat după vârsta de un an, ajungând la 16% până la vârsta de 2 ani. Până la vârsta de 3 ani, riscul copilului de a fi carențat prin aport insuficient de vitamina D ajunge la 29% în lipsa unei suplimentări exogene cu vitamina D.
 
Rezultatele studiului pot fi utile pentru susținerea sau adoptarea unor noi strategii de sănătate publică în privința suplimentării cu vitamina D la copii, în special la cei din țările nordice sau în sezonul rece, când expunerea la soare și la razele ultra-violete este extrem de redusă, în consecință și producerea endogenă de vitamina D a acestora este afectată.

Data actualizare: 09-10-2019 | creare: 19-02-2016 | Vizite: 2740
Bibliografie
(1) Children breastfeeding after first birthday should take vitamin D supplements, study says, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-children-breastfeeding-birthday-vitamin-d.html
(2) Total Duration of Breastfeeding, Vitamin D Supplementation, and Serum Levels of 25-Hydroxyvitamin D, link: https://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2015.303021
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum