Sucul de merișoare crește elasticitatea pielii și protejează împotriva leziunilor UV, în special la femeile peste 40 de ani

©

Autor:

Sucul de merișoare crește elasticitatea pielii și protejează împotriva leziunilor UV, în special la femeile peste 40 de ani
Un studiu recent a evaluat impactul consumului unei băuturi bogate în polifenoli din merișoare asupra sănătății pielii, lipidelor și microbiomului la femei. Polifenolii din merișoare au îmbunătățit elasticitatea pielii pe față și antebraț, cu cele mai mari efecte observate la femeile peste 40 de ani, indicând un potențial anti-îmbătrânire semnificativ.
Microbiomul pielii, esențială pentru funcția imună și homeostazia pielii, pare să fie influențată de proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale polifenolilor. Studiul publicat în jurnalul Nutrients, realizat în cadrul unui proces controlat, dublu-orb, la Universitatea din Florida, a inclus 24 de femei, împărțite în două grupuri de vârstă, care au consumat băutura cu merișoare sau un placebo timp de șase săptămâni, urmate de o perioadă de întrerupere de trei săptămâni.

Băutura cu merișoare a fost preparată din suc concentrat de merișoare și a inclus 192,9 mg de procianidine, 19,5 mg de antocianine și 24,2 mg de flavonoli per sticlă. Băuturile au fost consumate zilnic, iar parametrii pielii, cum ar fi elasticitatea, hidratarea și eritemul indus de UV, au fost evaluați. De asemenea, s-au colectat mostre de sânge pentru analiza stresului oxidativ și s-au efectuat analize lipidice și ale microbiomului prin metode de tape stripping și tamponare.

Rezultatele au arătat că băutura cu merișoare a protejat semnificativ pielea de eritemul indus de UV, în special la femeile de peste 40 de ani. Consumul a îmbunătățit, de asemenea, elasticitatea netă și finețea tenului la toți participanții, cu efecte mai pronunțate la cele peste 40 de ani. De asemenea, băutura a îmbunătățit elasticitatea brută și a redus ridurile pe antebraț, cu cele mai puternice efecte observate la participantele mai în vârstă.

Analiza lipidomică a dezvăluit diferențe clare între grupurile cu merișoare și placebo, iar consumul de merișoare nu a afectat semnificativ diversitatea microbiană a pielii, dar a modulat abundența anumitor specii și tulpini microbiale, asociate cu parametrii pielii.

În concluzie, băutura cu merișoare a oferit protecție împotriva eritemului indus de UV și a îmbunătățit elasticitatea pielii, cu efecte mai pronunțate la femeile mai în vârstă. Consumul a modulat de asemenea lipidele pielii, în timp ce hidratarea, pH-ul și alți parametri au rămas neschimbați. Băutura a alterat microbiomul pielii la nivelul speciilor și tulpinilor, cu efecte notabile asupra abundenței Rothia mucilaginosa și Staphylococcus epidermidis, asociate cu sănătatea pielii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-09-2024 | creare: 24-09-2024 | Vizite: 197
Bibliografie
Cranberry juice: A natural boost for women's skin health, link: https://www.news-medical.net/news/20240922/Cranberry-juice-A-natural-boost-for-womens-skin-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sucul fermentat de merișoare poate fibenefic pentru sănătatea intestinului
  •