Succesul fertilizării spermatozoizilor, influențat de activitatea unei proteine

©

Autor:

Succesul fertilizării spermatozoizilor, influențat de activitatea unei proteine
Capacitatea spermatozoizilor de a se mișca progresiv în drumul către ovul depinde de proteina RAC1, arată un studiu recent. Cantități optime de proteine ​​active îmbunătățesc competitivitatea spermei individuale, în timp ce activitatea aberantă poate provoca infertilitate masculină.
Drumul spermatozoizilor către celulele ovale este considerat literalmente o cursă. După cum se dovedește, există diferențe de competitivitate între spermatozoizii individuali. La șoareci, un segment de ADN încalcă regulile standard ale moștenirii genetice și acordă o rată de succes de până la 99% celulelor spermatozoice care îl conțin. O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Genetică Moleculară din Berlin descrie modul în care factorul genetic numit „haplotip t” promovează succesul fertilizării spermatozoizilor care îl transportă.

Cercetătorii au arătat pentru prima dată în experimente de laborator că spermatozoizii cu haplotipul t sunt mai progresivi, adică se deplasează mai repede înainte și astfel își stabilesc avantajul în fertilizare. Cercetătorii au analizat sperma individuală și au dezvăluit că majoritatea celulelor care au făcut doar puține progrese pe căile lor erau genetic "normale", în timp ce spermatozoizii cu mișcare directă conțineau în cea mai mare parte haplotipul t.

Oamenii de știință au legat diferențele de motilitate de molecula RAC1, un comutator molecular care transmite semnale din exteriorul celulei către interior prin activarea altor proteine. Noile date sugerează că RAC1 ar putea juca un rol în direcționarea spermatozoizilor spre ovul. Haplotipul t, conținut de anumite celule spermatozoice, conține la rândul său anumite variante genetice care distorsionează semnalele de reglementare.

„Datele noastre evidențiază faptul că spermatozoizii sunt concurenți nemiloși”, spune directorul Institutului de Genetică Medicală de la Charité - Universitätsmedizin din Berlin, Bernhard Herrmann. Mai mult, exemplul haplotipului t demonstrează modul în care unele gene folosesc trucuri oarecum murdare pentru a fi transmise. „Diferențele genetice pot oferi spermatozoizilor individuali un avantaj în cursa pentru viață, promovând astfel transmiterea anumitor variante genetice către următoarea generație”, spune omul de știință.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-02-2021 | creare: 08-02-2021 | Vizite: 553
Bibliografie
Some sperm cells poison their competitors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210204144021.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Spermatozoizii bărbaților obezi îmbătrânesc mai repede
  • Consumul de ceai ar putea crește semnificativ concentrația și motilitatea spermatozoizilor
  • Un studiu danez infirmă ipoteza scăderii numărului de spermatozoizi la nivel global
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum