Studiu revoluționar: inima poate să se regenereze

©

Autor:

Studiu revoluționar: inima poate să se regenereze

Un studiu recent condus de o echipă internațională, incluzând cercetători de la University of Arizona College of Medicine și Sarver Heart Center, a arătat că unii pacienți cu inimi artificiale pot regenera țesutul muscular cardiac. Rezultatele, publicate în jurnalul Circulation, deschid noi perspective în tratamentul insuficienței cardiace, o afecțiune ce afectează aproximativ 7 milioane de adulți din SUA și reprezintă 14% din decesele anuale.

Contextul insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este o afecțiune progresivă în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a susține nevoile organismului. În formele avansate, tratamentul se limitează la transplanturi cardiace sau dispozitive de asistență ventriculară stângă (left ventricular assist devices - LVAD), care preiau funcția de pompare a inimii.

„Mușchiul scheletic are o capacitate semnificativă de regenerare după leziuni, dar mușchiul cardiac nu,” explică Hesham Sadek, MD, PhD, liderul studiului. „Nu avem soluții pentru a inversa pierderea de mușchi cardiac.”

Descoperirea regenerării musculare cardiace

Cercetarea s-a bazat pe analiza țesutului cardiac colectat de la pacienți cu inimi artificiale de la University of Utah Health. Folosind o tehnică inovatoare de datare cu carbon pentru a analiza celulele musculare cardiace, echipele conduse de Jonas Frisén și Olaf Bergmann de la Karolinska Institute au demonstrat că acești pacienți regenerează celule musculare de peste șase ori mai rapid decât inimile sănătoase.

Rolul „odihnei” inimii

Cercetătorii au observat că dispozitivele LVAD permit „odihna” inimii, similară repausului necesar mușchilor scheletici pentru regenerare. LVAD pompează sânge direct în aortă, reducând necesitatea ca inima să lucreze constant.

Această teorie este susținută de studii anterioare ale lui Sadek. În 2011, acesta a publicat un articol în Science, arătând că celulele musculare cardiace încetează diviziunea la scurt timp după naștere, când inima începe să pompeze continuu. Ulterior, în 2014, Sadek a publicat dovezi că celulele musculare din inimile artificiale ar putea regenera.

„Aceasta este cea mai puternică dovadă că inima umană are capacitatea intrinsecă de a se regenera,” afirmă Sadek.

Provocări și perspective

Doar 25% dintre pacienții cu inimi artificiale sunt „respondenți,” ceea ce înseamnă că mușchii lor cardiaci se regenerează. Echipa de cercetători investighează acum de ce unii pacienți răspund, iar alții nu, și cum poate fi extins acest proces la toți pacienții.

„Dacă putem face ca toți pacienții să fie respondenți, putem, practic, vindeca insuficiența cardiacă,” explică Sadek. „Dispozitivele LVAD sunt deja folosite cu succes, deci nu este vorba de o terapie experimentală, ci de o soluție viabilă.”

Concluzii

Acest studiu deschide noi perspective pentru tratamentele insuficienței cardiace, demonstrând că regenerarea țesutului cardiac este posibilă în anumite condiții. O mai bună înțelegere a mecanismelor implicate și extinderea capacității de regenerare la toți pacienții ar putea transforma complet abordarea acestei boli devastatoare.


Data actualizare: 24-12-2024 | creare: 24-12-2024 | Vizite: 122
Bibliografie
A Latent Cardiomyocyte Regeneration Potential in Human Heart Disease.
Circulation, 2024;
DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.123.067156

Image by Kerfin7 on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Dispozitivul electric pentru îmbunătățirea funcției cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum