STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal

©

Autor:

STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal
Într-un studiu realizat în cadrul Universității California (Los Angeles) pe modele animale s-a constatat că prezența în cantități mari a colesterolului în celelulele stem intestinale, a stimulat proliferarea lor, ceea ce a permis formarea unei tumori solide de 100 de ori mai repede.

Aflați mai multe despre cancerul de colon din articol.
Studiul a fost publicat în jurnalul online Cell Stem Cell.

Disponibilitatea lipidelor la nivel celular este o precondiție pentru proliferarea normală a celulelor, și implicit pentru tumorigeneză. Iar atunci când este în exces în celulă, colesterolul din dietă, dar și cel endogen este asociat majorării riscului de cancer prin proliferarea necontrolată a celulelor stem intestinale. De asemenea, deficiența enzimei Lpcat3 amplifică biosinteza colesterolului favorizând astfel neoplazia.

Autorii menționează din alte surse că o alimentație bogată în trigliceride, o dietă hiperlipidică, hiperglucidică, hipercalorică în general, ar putea stimula proliferarea celulară în exces și tumorigeneza. Prin urmare, statusul nutrițional și homeostazia metabolică sunt esențiale pentru buna funcționare a celulelor stem intestinale.

În cadrul studiului s-a observat că inhibiția farmacologică a sintezei de colesterol a scăzut dramatic hipertrofia criptelor intestinale atât in vivo cât și ex vivo, fără a afecta proliferarea normală la șoricei.

Sunt necesare analize suplimentare pentru a studia în continuare mecanismului molecular și rolului mitogen al colesterolului prezent în celulele intestinale. De asemenea, trebuie confirmată această relație și la oameni.

Între timp, evitarea excesului de colesterol alimentar și al trigliceridelor din dietă, respectiv al glucidelor rafinate care pot constitui cu succes un substrat pentru sinteza fracțiilor lipidice, sunt recomandări dietetice pentru o viață sănătoasă și o alimentație protectivă împotriva cancerului.

Citiți mai multe informații despre factorii de risc pentru cancerul de colon.
Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-02-2018 | creare: 13-02-2018 | Vizite: 1180
Bibliografie
(1) Study could explain link between high-cholesterol diet and colon cancer, link: https://medicalxpress.com/news/2018-01-link-high-cholesterol-diet-colon-cancer.html
(2) Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis, link: https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(17)30519-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statinele ar putea reduce mortalitatea prin cancer
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum