Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor

©

Autor:

Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor

Un studiu recent încearcă să aducă puțină lumină între legătura dintre dezvoltarea creierului în timpul vieții intrauterine și dezvoltarea cognitivă pe termen lung a copiilor expuși la niveluri ridicate de stres în timpul sarcinii.


Conform acestui studiu desfașurat la Children’s National Hospital în Statele Unite ale Americii și publicat recent în JAMA Network Open, nivelurile crescute de anxietate, depresie și stres în timpul sarcinii au modificat elemente ale creierului fetal, ceea ce a avut ca și consecință o scădere a dezvoltării cognitive la 18 luni.


Independent de statutul lor socio-economic, cam una din patru femei prezintă simptome legate de stres în timpul sarcinii. În cadrul acestui studiu au fost urmăriţi un grup de 97 de femei și copiii lor. Toate participantele erau sănătoase și majoritatea aveau un anumit nivel de educație și un loc de muncă.


Pentru a le măsura nivelul de stres prenatal, anxietatea și depresia, cercetătorii au folosit chestionare validate de autoraportare. În același timp au fost măsurate volumul creierului copiilor precum și circumvoluțiunile. Suplimentar au mai fost cuantificate creatina și colina din creierul lor. La 18 luni a urmat o evaluare a dezvoltării neurologice folosind o scala validată.


În timpul vieții intrauterine cercetătorii au observat modificări ale adâncimii șanțurilor cerebrale și ale volumului hipocampului stâng, lucru ce ar putea explica problemele de neurodezvoltare identificate după naștere.

Mai târziu s-a observat cum copiii pot avea probleme socio-emoționale sau dificultăți de a stabili relații cu ceilalți, inclusiv cu mamele lor. Studiul mai sugerează și că suferință psihologică continuă după nașterea copilului poate influenţa interacţiunea lui cu părinții precum și capacitatea sa de autoreglare.


Catherine Limperopoulos, Ph. D, unul dintre autorii studiului și director al Institutului de Dezvoltare a Creierului de la Children’s National Hospital remarcă: „prin identificarea femeilor însărcinate cu niveluri crescute de suferință psihică, clinicienii ar putea identifica acei copii care prezintă mai târziu risc de afectare a dezvoltării neuro-cognitive și care ar putea beneficia de intervenții timpurii și țintite”. „Cert este că intervenţiile timpurii ar putea ajuta mamele să reducă stresul, lucru care ar avea un impact pozitiv asupra simptomelor lor şi prin acesta asupra copiilor lor mult timp după naştere”, a mai adăugat ea.

sursa: Science Daily
foto: Children’s National Hospital


Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 379
Bibliografie
Stress, anxiety and depression during pregnancy may hinder toddler's cognitive development, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429144916.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul prelungit al mamei în sarcină și efectele asupra copilului
  • Legătura dintre microbiota intestinală la sugari și dezvoltarea cognitivă
  • Depresia în sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum