Stresul, anxietatea și depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor
Un studiu recent încearcă să aducă puÈ›ină lumină între legătura dintre dezvoltarea creierului în timpul vieÈ›ii intrauterine È™i dezvoltarea cognitivă pe termen lung a copiilor expuÈ™i la niveluri ridicate de stres în timpul sarcinii.
Conform acestui studiu desfaÈ™urat la Children’s National Hospital în Statele Unite ale Americii È™i publicat recent în JAMA Network Open, nivelurile crescute de anxietate, depresie È™i stres în timpul sarcinii au modificat elemente ale creierului fetal, ceea ce a avut ca È™i consecință o scădere a dezvoltării cognitive la 18 luni.
Independent de statutul lor socio-economic, cam una din patru femei prezintă simptome legate de stres în timpul sarcinii. În cadrul acestui studiu au fost urmăriÅ£i un grup de 97 de femei È™i copiii lor. Toate participantele erau sănătoase È™i majoritatea aveau un anumit nivel de educaÈ›ie È™i un loc de muncă.
Pentru a le măsura nivelul de stres prenatal, anxietatea È™i depresia, cercetătorii au folosit chestionare validate de autoraportare. În acelaÈ™i timp au fost măsurate volumul creierului copiilor precum È™i circumvoluÈ›iunile. Suplimentar au mai fost cuantificate creatina È™i colina din creierul lor. La 18 luni a urmat o evaluare a dezvoltării neurologice folosind o scala validată.
În timpul vieÈ›ii intrauterine cercetătorii au observat modificări ale adâncimii È™anÈ›urilor cerebrale È™i ale volumului hipocampului stâng, lucru ce ar putea explica problemele de neurodezvoltare identificate după naÈ™tere.
Mai târziu s-a observat cum copiii pot avea probleme socio-emoÈ›ionale sau dificultăți de a stabili relaÈ›ii cu ceilalÈ›i, inclusiv cu mamele lor. Studiul mai sugerează È™i că suferință psihologică continuă după naÈ™terea copilului poate influenÅ£a interacÅ£iunea lui cu părinÈ›ii precum È™i capacitatea sa de autoreglare.
Catherine Limperopoulos, Ph. D, unul dintre autorii studiului È™i director al Institutului de Dezvoltare a Creierului de la Children’s National Hospital remarcă: „prin identificarea femeilor însărcinate cu niveluri crescute de suferință psihică, clinicienii ar putea identifica acei copii care prezintă mai târziu risc de afectare a dezvoltării neuro-cognitive È™i care ar putea beneficia de intervenÈ›ii timpurii È™i È›intite”. „Cert este că intervenÅ£iile timpurii ar putea ajuta mamele să reducă stresul, lucru care ar avea un impact pozitiv asupra simptomelor lor ÅŸi prin acesta asupra copiilor lor mult timp după naÅŸtere”, a mai adăugat ea.
sursa: Science Daily
foto: Children’s National Hospital
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Suplimentele de vitamina D în timpul sarcinii întăresc oasele copiilor
- Efectul exercițiilor fizice la femeile însărcinate cu afecțiuni cardiace subiacente
- Un tratament cu ultrasunete poate crește șansele cuplurilor infertile de a avea un copil
- Riscul bolilor imunitare la copii după expunerea la antibiotice în timpul nașterii
- Buna seara! sunt insarcinata in 8 saptamani si din pacate am facut o depresie
- Se poate trata sau -ignora- starea de anxietate in periada de sarcina?
- ESCITALOPRAM in timpul sarcinii
- Pacientele gravide care sufera de depresie. Cum nastem?
- Depresie severa înainte și după sarcina
- Depresie in sarcina
- Anxietate (diagnostic tratat psihiatric) in sarcina - cu ce se poate inlocui asentra
- Anxietatea in sarcina