Somnul de zi, benefic pentru memorie

©

Autor:

Somnul de zi, benefic pentru memorie
O echipă de cercetători de la Universitatea din California a arătat pentru prima dată, în cadrul unui studiu, că sistemul nervos autonom (responsabil pentru controlul funcțiilor care nu sunt reglate conștient – respirația, bătăile inimii, procesele digestive) joacă un rol important în timpul somnului pentru consolidarea informațiilor memorate. Cercetătorii au observat că o creștere a activității sistemului nervos autonom în timp ce persoana doarme este asociată cu o îmbunătățire a memoriei.

Deși studiile anterioare au demonstrat importanța somnului pentru trecerea informațiilor din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată, nu era clar ce anume din caracteristicile somnului favorizează acest proces. Cercetătorii din California s-au oprit asupra sistemului nervos autonom, având în vedere că memoria este favorizată de acesta în timpul orelor de veghe și au vrut să testeze rolul acestuia asupra memoriei și în timpul somnului.

Participanții au primit un test de creativitate combinat cu o probă de memorie, iar între două sesiuni de testare, au dormit, timp în care li s-a măsurat calitatea somnului și activitatea cardiacă.

În prima etapă, cei 81 de participanți primeau 3 cuvinte fără legătură și li se cerea să găsească un al patrulea care să le lege pe primele trei. Unii dintre participanți au primit și un test de analogie. Apoi 60 dintre ei au dormit timp de 90 de minute, iar restul au vizionat o înregistrare video. Ulterior a urmat a doua etapă a testelor, în care participanții au primit fie întrebări identice cu prima etapă, fie întrebări complet noi sau cu aceleași răspunsuri la testul de analogie.

În final, cei care au dormit între probe au avut tendința de a folosi la testul de creativitate răspunsurile de la testul de analogie, spre deosebire de cei care nu au parte de somn. Cu alte cuvinte, somnul i-a ajutat pe participanți să gândească mai flexibil și să se combine cuvintele reținute de la testul de analogie într-un mod nou și util.

40% din performanța îmbunătățită a celor care au dormit se consideră că ar fi prezisă de durata somnului REM, în timp ce 73% din creșterea performanței ar fi datorată ratei bătăilor inimii din timpul somnului. Astfel, activitatea sistemului nervos autonom pe durata somnului se pare că ar contribui semnificativ la îmbunătățirea memoriei și că este un factor care necesită investigații mai amănunțite.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-03-2020 | creare: 16-06-2016 | Vizite: 1471
Bibliografie
Naps can boost memory, study shows, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-naps-boost-memory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Memoria la vârsta a treia
  • Amintirile false
  •