Somnul ca un motor al dezvoltării creierului pre și postnatal

©

Autor:

Somnul ca un motor al dezvoltării creierului pre și postnatal
Studiul publicat în revista Pediatric Research subliniază importanța somnului în dezvoltarea creierului nou-născuților, explorând modificările arhitecturii somnului înainte și după naștere. În primele zile de viață, nou-născuții sănătoși petrec majoritatea timpului dormind, jumătate din acest somn fiind activ (SA). Până la vârsta de un an, proporția de somn activ scade, tranziționând spre somnul liniștit (SL).
Modelul de somn la rozătoare a evidențiat că activitatea spontană în somn activ este esențială pentru organizarea corticală și dezvoltarea conexiunilor talamocorticale. În plus, evenimentele tranzitorii spontane (ETS), importante în stabilirea căilor senzoriale și a conexiunilor cortico-corticale, sunt prezente în EEG-uri umane încă din perioada prematurității.

Studiile arată că mișcările endogene, precum spasmele observate la fetus și la copiii prematuri, sunt cruciale pentru dezvoltarea corticală și sunt asociate cu dezvoltarea comportamentală și neurologică. La om, volumul mai mare al creierului la copiii prematuri este adesea corelat cu numărul mai mare de evenimente tranzitorii spontane.

Arhitectura somnului se adaptează nevoilor evolutive, cu schimbări notabile în activitatea GABAergică. Inițial excitatorie, GABA trece la un efect inhibitoriu, esențial pentru dezvoltarea neuronală prenatală și pentru pregătirea creierului pentru viața extrauterină.

Somnul este perturbat la nașterea prematură, influențând negativ neurodezvoltarea. Condiții precum encefalopatia hipoxic-ischemică sau paralizia cerebrală pot modifica ciclurile de somn și pot crește riscul de tulburări în arhitectura somnului.

Studiul subliniază necesitatea de a îmbunătăți calitatea somnului la copiii prematuri pentru a sprijini rezultatele neurodezvoltative și de a folosi tehnologiile avansate pentru monitorizarea fidelă a etapelor de somn. Așadar, cercetările viitoare sunt esențiale pentru a defini și personaliza intervențiile de igienă a somnului în funcție de etapele de dezvoltare și condițiile specifice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-07-2024 | creare: 10-07-2024 | Vizite: 158
Bibliografie
New technology reveals the critical role of sleep in infant brain development, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/New-technology-reveals-the-critical-role-of-sleep-in-infant-brain-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul nou-născutului
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum