Socializarea cu mamele influențează creierul copiilor mai mult decât biologia

Socializarea cu mamele influențează creierul copiilor mai mult decât biologia

©

Autor:

Socializarea cu mamele influențează creierul copiilor mai mult decât biologia
Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, au descoperit că riscul de apariÈ›ie al depresiei în rândul copiilor ai căror mame suferă de această afecÈ›iuni este de trei ori mai mare decât a celorlalÈ›i. Studiul lor demonstrează că mecanismul din spatele acestui fenomen nu este reprezentat de factori genetici, ci de factori sociali.
Faptul că depresia influenÈ›ează negativ activitatea cerebrală din corpii striaÈ›i anteriori a fost demonstrat anterior prin diverse studii, aceÈ™tia fiind responsabili de percepÈ›ia motivaÈ›iei, a plăcerii È™i de comportamentele motivate de un anumit È›el. De asemenea, È™tiut este È™i faptul că adolescenÈ›ii ai căror părinÈ›i suferă de depresie sunt predispuÈ™i la a dezvolta ei înÈ™iÈ™i această afecÈ›iune. Cu toate acestea, nu au existat studii care să analizeze posibilitatea apariÈ›iei acestui fenomen înainte de adolescență.

EÈ™antionul studiului a fost compus din 49 de copii ce nu au prezentat antecedente psihiatrice È™i a căror vârstă a fost cuprinsă între 6 È™i 8 ani. AceÈ™tia au fost aleÈ™i astfel încât mamele a jumătate dintre ei să fie afectate de depresie. Analiza s-a bazat pe urmărirea unui RMN funcÈ›ional ce a fost efectuat copiilor în timp ce se jucau un joc video menit să le stimuleze activitatea cerebrală asociată cu primirea de recompense.

Punctul de plecare al studiului a fost capacitatea scăzută de socializare pozitivă a părinÈ›ilor afectaÈ›i de depresie, astfel fiind limitată È™i cantitatea de răspunsuri pozitive pe care aceÈ™tia puteau să le ofere copiilor, precum validarea acestora. În schimb, răspunsurile lor au fost predominant negative, exemple de obiceiuri ce se încadrează în această categorie fiind invalidarea, dispreÈ›uirea sau pedepsirea.

Mamele au răspuns la chestionare ce evaluau reacÈ›ia acestora la diverse ipostaze imaginare în care copii s-ar fi putut afla. Astfel s-a evidenÈ›iat faptul că lipsa unui răspuns pozitiv drept recompensă a părinÈ›ilor la o acÈ›iune pozitivă a copiilor conduce la o scădere a activității neuronale din corpii striaÈ›i anteriori la copii, care determină în mod normal senzaÈ›ia de fericire la obÈ›inerea unei reuÈ™ite.

Conform lui Cameron Carter, editor la Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, studiul are potenÈ›ialul de a explica motivul pentru care unele persoane au depresie, iar altele nu. De asemenea, acesta mai deschide È™i noi căi în posibilitățile de tratament ale acestei afecÈ›iuni, ridicând problema importanÈ›ei terapiei psihologice familiale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 421
Bibliografie
Maternal socialization, not biology, shapes child brain activity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323101221.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia postnatală la bărbaÈ›i
  • Diabetul gestaÈ›ional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât È™i după naÈ™tere
  • Epidurala ar putea scădea riscul depresiei postpartum?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum