Crioterapia
Crioterapia este o metoda terapeutica frecvent utilizata pentru tratarea a diverse leziuni benigne si maligne. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza care rezulta in urma congelarii si Azotul este singurul gaz rece dovedit eficient prin studii clinice. In stare lichida se gaseste la -196 grade Celsius, astfel incat aplicat pe piele se ajunge la - 40 - 50 de grade, temperatura suficienta si necesara pentru a distruge leziunea tratata.
Crioterapia cu azot lichid este o tehnica de distrugere si/sau indepartare a leziunilor cutanate inestetice sau precanceroase. Se aplica cantitati mici de azot lichid pe diferite zone ale pielii. Azotul lichid este extrem de rece si ingheata orice tesut cu care vine in contact. Tratamentul actioneaza prin inghetarea si apoi autoeliminarea formatiunilor nedorite de pe piele.
Se aplica la: excrescente ale pielii (acrocordoane, papiloame, angioame), negi si veruci genitale, veruci vulgare – pe fata, maini, picioare, mici leziuni carnoase pe piele – formatiuni tumorale benigne si maligne, petele de pe corp cauzate de soare, keratoze actinice, keratoze seboreice.
Avantajele crioterapiei cu azot lichid constau in primul rand in rapiditatea metodei si usurinta de aplicare - in medie 30 de secunde pentru o leziune. Nu necesita anestezie, pansamente, suturi si se evita aparitia sangerarilor sau a ranilor deschise, a infectiilor, precum si a cicatricilor.
Efectele adverse ale crioterapiei sunt de obicei minore si de scurta durata. In ultima perioada foarte multi dermatologi practica crioterapia. Avantajele generale ale crioterapiei sunt faptul ca tehnica este facila, costurile sunt scazute si rezultatele cosmetice sunt destul de bune.
Mecanismul prin care crioterapia distruge celulele vizate la piele. Cel mai des, pentru criogenare este folosit azotul lichid care are un punct de fierbere la -196 grade celsius.
Cand crioterapia foloseste tehnica pulverizarii, azotul lichid este aplicat direct pe piele si va avea loc evaporarea (cauzata de transferul termic) care are loc atunci cand caldura din piele este rapid transferata azotului lichid. Acest proces determina evaporarea azotului lichid aproape imediat.
Prejudicierea celulelor apare in timpul dezghetarii dupa ce celulele sunt inghetate.
Congelarea rapida si dezghetarea lenta maximizeaza distrugerea tesuturilor celulelor epiteliale si este cel mai rapid tratament pentru afectiunile maligne. Fibroblastii produc colagen mai putin dupa o dezghetare rapida. Prin urmare, un dezghet rapid poate fi recomandat pentru tratamentul leziunilor benigne sau cheloide in zonele predispuse la cicatrici.
Keratinocitele trebuie sa fie congelate la -50 de grade pentru ca distrugerea sa fie optima. Melanocitele sunt delicate si necesita doar o temperatura de -5 grade celsius pentru distrugere. Acest fapt este motivul pentru care apare hipopigmentarea in urma crioterapiei la persoanele cu piele mai inchisa la culoare.
Tipurile de cancer de piele cu leziuni maligne necesita o temperatura de -50 de grade celsius, in timp ce pentru distrugerea leziunilor benigne este recomandata o temperatura de -20-25 de grade celsius.
Ultimul raspuns la crioterapie este inflamatia care de obicei este observata sub forma eritemului si edemului. Inflamatia este rapunsul la moartea celulelor si ajuta la distrugerea celulelor locale. Crioterapia determina separarea membranei de baza, rezultand formarea pustulelor.
Procedura de crioterapie cu azot lichid dureaza de obicei aproximativ 30 de secunde pentru fiecare leziune. Este o metoda de tratament care presupune un oarecare disconfort, insa nu doare.
Dispozitivul folosit, CryoPen, e sub forma de flacon presurizat (spray) cu varfuri de aplicare de diferite forme si dimensiuni, in functie de suprafata si profunzimea leziunii, pentru a nu leza tesutul sanatos din jur - efectele secundare fiind astfel minime.
Aceasta este un instrument foarte practic, performant, functional care distruge cu o precizie mare tesuturile bolnave tegumentare. Inovatia consta in eliberarea si dirijarea unui jet de gaz la mare presiune si viteza care congeleaza formatiunile tegumentare din zona tratată. Durata tratamentului depinde de suprafata si grosimea afectiunii. Rata de penetrare este de cca 1 mm / 5 sec la o adancime maxima de congelare de 5 mm.