Lumina rosie in dermatologie
Este o soluție de ultimă generaţie pentru vindecarea a numeroase probleme ale pielii, dar şi pentru reîntinerirea facială. Tratamentul există şi la noi.
Având la bază o tehnologie dezvoltată în decursul a 12 ani reprezintă o soluție de ultimă generatie.
Tehnologia cu lumina rosie a fost cercetata de NASA si ulterior, introdusa pe piata medicala estetica, dupa descoperirea potentialului major in tratamentele estetice.Studii dermatologice desfasurate in SUA au aratat ca expunerea la tratamentul cu lumina rosie, intr-o perioada de 12 saptamani, a avut efecte de reintinerire a pielii in cazul a 91% dintre subiecti si de atenuare a ridurilor, pentru 81% dintre voluntari.
Sistemul utilizează tehnologia LED și emite lumină vizibilă roșie cu o lungime de undă de 633 nm, care este însă diferită de cea a razelor UV, nocive pentru piele. Astfel, nu există niciun risc ca pacienții să dezvolte cancer de piele după efectuarea terapiei cu lumină roșie.
Fototerapia cu lumină roșie activează metabolismul celular, accelerând astfel vindecarea pielii după peeling, a cicatricilor care rămân după intervenții chirurgicale, a cicatricilor lăsate de acnee etc. Este recomandată, de asemenea, pacienților cu calviţie/alopecie sau pacienților afectați de căderea excesivă a părului, deoarece lumina roșie stimulează celulele de la rădăcina firului, declanșând regenerarea acestuia. Este, de asemenea, recomandată ca terapie de reîntinerire, deoarece stimulează producția de colagen, având ca efect dispariția ridurilor fine, de expresie, și diminuarea celor mai profunde.
Pielea devine mai fermă, mai fină și vizibil întinerită după doar o săptămână de tratament, fiind și motivul pentru care este soluția preferată de multe vedete de la Hollywood.
Cum funcționează? Lumina este absorbită adânc de moleculele pielii implicate în metabolismul celular și are ca efect stimularea producției de colagen și elastină, cât și regenerarea celulelor.
Mai mult, fototerapia poate fi utilă și în tratamentul cancerelor de piele, în combinație cu substanțe fotosensibilizante, conform recomandărilor din ghidurile terapeutice internaționale.
În sezonul rece, pielea se confruntă cu o serie de probleme, se sensibilizează, se usucă sau se irită. Fototerapia combate și efectele frigului: redă strălucirea tenului ferm, contribuie la regenerarea pielii după agresiunile determinate de temperaturile scăzute din timpul sezonului rece și trecerile rapide de la temperaturi înalte la temperaturi joase.
Pacienții care suferă de cuperoză/rozacee, în special, se confruntă cu probleme serioase în sezonul rece, vasele de sânge contractându-se. Fototerapia reglează microcirculația sângelui, ajutând pacienții să depășească această problemă.
Toamna și iarna, cele mai bune perioade pentru fototerapie. Cea mai bună perioadă este cea din intervalul septembrie-aprilie
Pentru a beneficia din plin de efectele benefice ale luminii roșii sunt necesare două ședințe pe săptămână, efectuate la o distanță de cel puțin două zile una de cealaltă.
O ședință durează 20 de minute.
Nu au fost raportate efecte adverse la tratament, cu excepția unor ușoare senzații de înțepătură și de căldură locală, care au durat maximum 10 minute după încheierea ședinței. Pacienții sunt încântați de rezultate și revin la noi atunci când își doresc să rezolve alte probleme apărute pe parcurs.
Acneea şi „gropile” pe care le lasă aceasta pe faţă, roşeaţa, petele, cicatricile după diverse proceduri sau ridurile pot fi corectate. Terapia nu este deloc dureroasă şi stimulează natural activitatea celulelor responsabile de repararea ţesuturilor şi de producţia de collagen
În funcţie de tipul problemei, sunt recomandate între trei şi 20 de şedinţe.
Tratamentul nu are doar un efect intensiv de întinerire, ci poate combate inclusiv probleme dermatologice serioase, precum keratozele, vitiligo, carcinoamele şi verucile provocate de virusul HPV. 20% din cei care apelează la terapia cu lumină roşie sunt, în special tineri barbati, care vor să scape de gropile lăsate de acneea severă.
Odata cu trecerea timpului, intervine imbatranirea biologica, efectul timpului asupra pielii, dublata de fotoimbatranire - efectul nociv al ultravioletelor asupra pielii noastre. Pe masura ce imbatranim, rezerva de colagen, una dintre cele mai importante proteine ale organismului, se diminueaza. Astfel, pielea isi pierde tot mai mult din elasticitate si fermitate, devenind mai uscata, terna si mai subtire.
Efectele timpului si ale soarelui pot fi insa date inapoi prin stimularea pielii sa produca elastina si colagen din nou.
Terapia cu lumina rosie este o metoda bazata exclusiv pe lumina, care patrunde in profunzimea pielii (8-10 mm), acolo unde nicio crema nu poate, activand procesele naturale ale organismului de regenerare si rejuvenare, prin producerea de colagen si elastina, sustine medicul.
Terapia cu lumina rosie ale carei beneficii au fost dovedite stiintific este folosita pentru ameliorarea si tratarea mai multor probleme dermatologice, de la acnee, foliculita, cuperoza, rozacee, pigmentare, pana la ameliorarea ridurilor si vergeturilor.
Printre cele mai mari beneficii ale terapiei corporale cu lumina rosie se numara ameliorarea vergeturilor, o problema cu care se confrunta foarte multe femei. Vergeturile sunt leziuni cicatriceale ale pielii, care apar cel mai frecvent in adolescenta sau in tinerete, in sarcina fiind raportate in proportie de 50-90%.
Factorii care favorizeaza aparitia acestora:
-factorii genetici;
-modificarile hormonale fiziologice din timpul pubertatii sau din timpul sarcinii;
-modificari hormonale anormale patologice (boala Cushing) ;
-administrariea de substante steroide, cu scopul maririi musculaturii in bodybuilding, -cresterea in greutate;
-dieta dezechilibrata.
Singurele contraindicatii se adreseaza persoanelor care sufera de lupus, glaucom sau femeilor insarcinate.
Top beneficii ale terapiei Collagen Bed:
-Reducerea ridurilor fine de pe fata;
-Aspect radiant si intinerit al pielii;
-cresterea fermitatii pielii;
-Par si unghii mai sanatoase;
-Omogenizarea culorii pielii pigmentate;
-Accelerarea vindecarii cicatricilor;
-Imbunatatirea circulatiei, prin stimularea formarii de noi vase capilare.
De asemenea, tratamentul cu lumina rosie determina sistemul imunitar sa elibereze citokine, ce au rolul de a creste imunitatea pielii la toxine.
Acneea, o afectiune cu care se confrunta aproape un milion de oameni din intreaga lume, poate fi tratata mai usor ca niciodata. Nu cu medicamente agresive, care isi ating repede limitele, ci cu lumina!
Tratamentele clasice pierd din ce in ce mai mult teren in fata unei terapii inovatoare: terapia cu lumina albastra.
Cum actioneaza si de ce este ea atat de speciala?
Actioneaza la nivelul stratului profund al pielii, unde curata bacteriile responsabile de aparitia acneei - Propionibacterium Acnes - fara a afecta, insa, restul tesuturilor.
In medie, sunt necesare 2-3 sedinte pe saptamana pentru a da rezultate, iar tratamentul integral cuprinde intre 14 si 20 de sedinte, terapia cu lumina albastra nu este dureroasa, nu provoaca disconfort si nu are efect termic.
Lumina albastra, beneficii pentru tenul gras
Reprezinta o metoda complet noua de tratare a acneei si mai eficienta decat terapiile conventionale. Pe langa sterilizarea non-agresiva a pielii, lumina albastra atenueaza porii dilatati si secretia glandelor sebacee.
Este recomandata tuturor categoriilor de varsta, atat adolescentilor cu acnee specifica varstei, cat si adultilor care sufera de aceasta afectiune.
Pătrunde adânc în piele, distruge flora microbioană responsabilă de apariția problemei și calmează inflamația, în doar 3 săptămâni.
Terapia poate fi folosită pentru a trata toate fototipurile pielii: de la tenul palid caucazian, până la tenul închis la culoare african. Tratamentul este recomandat persoanelor care suferă de acnee inflamatorie, forma uşoară sau moderată, ca o alternativă la tratamentele cu antibiotice.
Este contraindicată doar categoriilor de persoane care au fotosensibilitate, antecedente de cancer de piele, femeilor însărcinate sau care alăptează și celor cu tulburări psihice.
Îngrijirea zilnică a tenului în timpul terapiei cu BLU-U se va face conform recomandărilor medicului dermatolog, iar respectarea protocolului de tratament va duce la rezultate optime. Și pentru reducerea sau îndepărtarea cicatricilor post-acnee există soluții: terapia Laser CO2 Fractional.
Pe langa eliminarea porilor infectati de agenții patogeni și reducerea aspectului neplacut, această formă de terapie cu lumină poate reduce șansele de cicatrizare, ca urmare a acestei afectiuni a pielii. Într-un fel, tratezi cicatricile înainte de a se forma.
În cazul în care s-au format deja cicatricile din cauza acneei, este posibil sa reduceti semnele de cicatrizare cu terapia cu lumina rosie si albastra.
Cele mai multe efecte secundare sunt temporare și nu sunt un motiv de alarma, dar este posibil să apară putina roșeață o exfoliere a pielii.
Pe parcursul terapiei cu laser, se impune un regim fără tocături, afumături, fast-food şi dulciuri rafinate.