Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)

Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)

©

Autor:

Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)

Cercetătorii de la Spitalul Universitar 12 de Octubre din Madrid È™i Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras au dezvoltat o terapie celulară pentru un tip de Leucemie care în prezent are foarte puÈ›ine opÈ›iuni de tratament.

Terapia inovatoare STAb se bazează pe celule STAb-T și ar putea fi utilizată pentru tratarea Leucemiei Limfoblastice Acute T (LAL-T) la pacienții pentru care chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă nu au funcționat.
STAb-T este o evoluÈ›ie a terapiilor CAR-T care în prezent revoluÈ›ionează tratamentul cancerului. Terapiile CAR-T se bazează pe modificarea propriilor celule imune ale pacientului, limfocitele T, astfel încât să poată exprima receptori artificiali chimerici care recunosc È™i elimină celulele tumorale.


Avantajul terapiei STAb față de terapia CAR-T este că, în timp ce în aceasta din urmă limfocitul T exprimă un receptor cu un anticorp monospecific capabil să recunoască o È›intă pe celula tumorală, terapia STAb se bazează pe secreÈ›ia unui tip special de anticorp bispecific care poate recunoaÈ™te două È›inte, una pe celula tumorală È™i una pe limfocitul T. Astfel, anticorpii bispecifici creează un fel de punte artificială care aduce limfocitele terapeutice în contact cu celulele tumorale, facilitând eliminarea acestora È™i păstrând limfocitele sănătoase în siguranță.

Această distincție este esențială pentru a trata Leucemia Limfocitară Acută T.

În cazul Leucemiei Limfoblastice Acute B (ALA-B), celulele CAR-T recunosc o singură È›intă È™i distrug atât celulele B bolnave cât È™i cele sănătoase. Acestor pacienÈ›i li se poate asigura o viață normală prin furnizare regulată de imunoglobuline (anticorpi) - obÈ›inuÈ›i de la donatori sănătoÈ™i.

În cazul LAL-T, este mai dificil să se aplice terapia CAR-T, deoarece celulele utilizate pentru a lupta împotriva tumorii - limfocitele T - sunt aceleaÈ™i cu cele bolnave È™i utilizarea lor poate duce la un grad de imunodeficiență incompatibil cu viaÈ›a.
În plus, nu există o terapie de înlocuire disponibilă, aÈ™a cum este cazul cu leucemiile limfocitare B.

Leucemia Limfocitară Acută T este un tip de leucemie progresivă rapidă care rezultă din proliferarea anormală a limfoblastelor T (celule albe din sânge imature) în măduva osoasă È™i sânge.
Este o aÈ™a-numită boală rară care reprezintă aproximativ 10-15% din toate leucemiile acute diagnosticate la copii È™i 20-25% din cele care afectează adulÈ›ii. În total, aproximativ 100 de cazuri sunt detectate în fiecare an în Spania.
Această terapie ar putea fi o îmbunătățire față de CAR-T, mai ales la pacienÈ›ii cu recidivă cu un număr redus de limfocite T normale. În lucrarea "Tratament preclinic eficient al leucemiei limfocitare acute corticale T cu limfocite T secretante cu anticorpi anti-CD1a", publicată în revista peer-review Journal for Immunotherapy of Cancer, cercetătorii Anaïs Jiménez-Reinoso, Néstor Tirado È™i alÈ›i membri ai echipei au arătat că celulele STAb-T funcÈ›ionează foarte eficient atât în modelele in vitro cât È™i în cele in vivo.

Sunt luate în considerare diferite opÈ›iuni pentru a aduce această terapie în studii clinice. Este necesar să se dezvolte strategii adresate unui număr mai mare de pacienÈ›i pentru a profita de avantajele terapiilor imunologice È™i celulare adoptate.


Terapia STAb-T poate fi un pas important în această direcÈ›ie, oferind o opÈ›iune de tratament pentru pacienÈ›ii cu T-ALL care nu au răspuns la alte terapii. Acest lucru ar putea îmbunătăți semnificativ supravieÈ›uirea pacienÈ›ilor È™i calitatea vieÈ›ii lor.


Este important de menÈ›ionat că această terapie este încă în stadiul de cercetare È™i nu este disponibilă încă pentru pacienÈ›i. Însă acest studiu oferă speranță pentru viitor în tratarea acestei boli rare È™i progresive.


Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 363
Bibliografie
Josep Carreras Leukaemia Research Institute
Jiménez-Reinoso, A., et al. (2022) in Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Efficient preclinical treatment of cortical T cell acute lymphoblastic leukemia with T lymphocytes secreting anti-CD1a T cell engagers. https://jitc.bmj.com/content/10/12/e005333
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum