Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)
Cercetătorii de la Spitalul Universitar 12 de Octubre din Madrid și Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras au dezvoltat o terapie celulară pentru un tip de Leucemie care în prezent are foarte puține opțiuni de tratament.
Terapia inovatoare STAb se bazează pe celule STAb-T și ar putea fi utilizată pentru tratarea Leucemiei Limfoblastice Acute T (LAL-T) la pacienții pentru care chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă nu au funcționat.
STAb-T este o evoluție a terapiilor CAR-T care în prezent revoluționează tratamentul cancerului. Terapiile CAR-T se bazează pe modificarea propriilor celule imune ale pacientului, limfocitele T, astfel încât să poată exprima receptori artificiali chimerici care recunosc și elimină celulele tumorale.
Avantajul terapiei STAb față de terapia CAR-T este că, în timp ce în aceasta din urmă limfocitul T exprimă un receptor cu un anticorp monospecific capabil să recunoască o țintă pe celula tumorală, terapia STAb se bazează pe secreția unui tip special de anticorp bispecific care poate recunoaște două ținte, una pe celula tumorală și una pe limfocitul T. Astfel, anticorpii bispecifici creează un fel de punte artificială care aduce limfocitele terapeutice în contact cu celulele tumorale, facilitând eliminarea acestora și păstrând limfocitele sănătoase în siguranță.
Această distincție este esențială pentru a trata Leucemia Limfocitară Acută T.
În cazul Leucemiei Limfoblastice Acute B (ALA-B), celulele CAR-T recunosc o singură țintă și distrug atât celulele B bolnave cât și cele sănătoase. Acestor pacienți li se poate asigura o viață normală prin furnizare regulată de imunoglobuline (anticorpi) - obținuți de la donatori sănătoși.
În cazul LAL-T, este mai dificil să se aplice terapia CAR-T, deoarece celulele utilizate pentru a lupta împotriva tumorii - limfocitele T - sunt aceleași cu cele bolnave și utilizarea lor poate duce la un grad de imunodeficiență incompatibil cu viața.
În plus, nu există o terapie de înlocuire disponibilă, așa cum este cazul cu leucemiile limfocitare B.
Leucemia Limfocitară Acută T este un tip de leucemie progresivă rapidă care rezultă din proliferarea anormală a limfoblastelor T (celule albe din sânge imature) în măduva osoasă și sânge.
Este o așa-numită boală rară care reprezintă aproximativ 10-15% din toate leucemiile acute diagnosticate la copii și 20-25% din cele care afectează adulții. În total, aproximativ 100 de cazuri sunt detectate în fiecare an în Spania.
Această terapie ar putea fi o îmbunătățire față de CAR-T, mai ales la pacienții cu recidivă cu un număr redus de limfocite T normale. În lucrarea "Tratament preclinic eficient al leucemiei limfocitare acute corticale T cu limfocite T secretante cu anticorpi anti-CD1a", publicată în revista peer-review Journal for Immunotherapy of Cancer, cercetătorii Anaïs Jiménez-Reinoso, Néstor Tirado și alți membri ai echipei au arătat că celulele STAb-T funcționează foarte eficient atât în modelele in vitro cât și în cele in vivo.
Sunt luate în considerare diferite opțiuni pentru a aduce această terapie în studii clinice. Este necesar să se dezvolte strategii adresate unui număr mai mare de pacienți pentru a profita de avantajele terapiilor imunologice și celulare adoptate.
Terapia STAb-T poate fi un pas important în această direcție, oferind o opțiune de tratament pentru pacienții cu T-ALL care nu au răspuns la alte terapii. Acest lucru ar putea îmbunătăți semnificativ supraviețuirea pacienților și calitatea vieții lor.
Este important de menționat că această terapie este încă în stadiul de cercetare și nu este disponibilă încă pentru pacienți. Însă acest studiu oferă speranță pentru viitor în tratarea acestei boli rare și progresive.
Jiménez-Reinoso, A., et al. (2022) in Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Efficient preclinical treatment of cortical T cell acute lymphoblastic leukemia with T lymphocytes secreting anti-CD1a T cell engagers. https://jitc.bmj.com/content/10/12/e005333
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Supraviețuitorii de cancer mamar au risc de deces de cauză cardiovasculară
- Un nou regim de imunoterapie pentru pacienții cu melanom metastatic
- Consumul frecvent de legume și fructe colorate ar putea ține cancerul de prostată la distanță
- O descoperire recentă poate deschide calea către noi terapii împotriva cancerului
- Leucemia sau nu?
- Soc... e posibil sa am leucemie?
- Este un inceput de leucemie?
- Este sau nu leucemie?
- Poate fi leucemie?
- Cum se interpreteaza analizele ?
- Leucemie? copil 5 ani ?
- Leucemie limfatica cronica