Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare

©

Autor:

Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare
Un program controversat de vaccinare împotriva virusului Human Papiloma Virus (HPV) a reușit să facă sexul mai sigur pentru toată lumea, inclusiv pentru persoanele tinere nevaccinate, aducând beneficii care ar putea dura chiar și 70 de ani.

Vaccinul poate preveni sute de mii de decese anual întrucât cele mai agresive tulpini ale virusului HPV pot duce la apariția condiloamelor genitale și pot determina modificări maligne la nivelul celulelor din colul uterin, anus, chiar și gât.

Vaccinul stă la baza cercetărilor realizate de oamenii de știință din Australia. Un studiu publicat în Journal of Infectious Disease sugerează că vaccinul este eficient. Majoritatea țărilor au distribuit vaccinul tuturor grupelor de vârstă sau au ales ca și grup țintă fetele cu vârste de 12-13 ani, la care există o probabilitate mică de a fi expuse la virus. În 3 ani de zile, Australia a oferit gratuit vaccinuri de catch-up (de recuperare a vaccinării) la 1,5 milioane de femei cu vârste sub 26 de ani.

Întrucât simptomele cancerulului cervical apar într-un interval mai lung de timp, evaluarea succesului campaniei a fost întârziat. Totuși, condiloamele genitale apar mai repede și studiile anterioare au demonstrat o reducere semnificativă a lor în urma programului de vaccinare.

După campania de vaccinare, s-a observat o scădere cu 90% a condiloamelor genitale la femeile cu vârste sub 21 de ani. În Australia, fără programul de vaccinare de recuperare, procentul ar fi fost 38%. Alte cancere induse de HPV precum cancerul de cap și gât transmis prin sex oral, vor fi observate mult mai târziu decât cancerul de col uterin.

Chiar și persoanele nevaccinate beneficiază de imunitate, întrucât partenerii lor sexuali au o probabilitate mică de a purta virusul dacă ei sau partenerii anteriori au primit vaccinul.

Se poate afirmă că femeile vaccinate își protejează partenerii să nu se infecteze cu virusul iar acest lucru ar putea reprezenta o informație benefică despre imunitate în ceea ce privește apariția altor vaccinuri împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 24-11-2017 | creare: 24-11-2017 | Vizite: 1603
Bibliografie
How A Mass Vaccination Program Made Sex Safer For Everyone, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/how-a-mass-vaccination-program-made-sex-safer-for-everyone/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum